Politiikka

Hallitus kaavailee uudistusta, joka alentaisi lähes miljoonan suomalaisen asiakasmaksuja terveydenhuollossa

Aiempaa useampi palvelu olisi maksuton, mutta käyttämättä jääneestä ajasta voisi aiempaa herkemmin perua maksun.

Jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat, sosiaali- ja terveydenhuollon maksut alenisivat ensi vuoden alusta lähtien arviolta 980 000 suomalaisella.

Vastaisuudessa asiakasmaksulaki säätäisi aiempaa useammat julkisen terveydenhuollon palvelut maksuttomiksi. Esimerkiksi hoitajien vastaanotot terveyskeskuksissa muuttuvat maksuttomiksi, kun tällä hetkellä 40 prosenttia kunnista perii käynneistä maksuja. Lisäksi perusterveydenhuollon mielenterveyspalvelut olisivat nykyistä selkeämmin maksuttomia.

Kustannusvaikutuksiltaan suurin muutos on alaikäisten poliklinikkamaksujen poistuminen. Se maksaa runsaat 22 miljoonaa euroa.

Toisaalta tulevaisuudessa kaikista julkisen terveydenhuollon peruuttamattomista ja käyttämättä jääneistä ajoista voisi periä maksun, jos tulematta jättämiselle ei olisi hyvää syytä.

Asiakkailta perittäviä maksuja laskisi myös se, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen maksukattoa kartuttavat tulevaisuudessa aiempaa useammat palvelut.

Tänä vuonna kunnallisen terveydenhuollon asiakasmaksuissa on 683 euron katto. Sen ylityttyä palvelut ovat maksuttomia. Maksukaton seuranta on potilaan vastuulla.

Nyt sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kaavailee, että vuoden 2021 alusta lähtien maksukattoa kerryttäisivät myös esimerkiksi hammaslääkärikäynnit, tilapäinen kotihoito, jalka- ja puheterapiat ja toimeentulotuesta maksetut asiakasmaksut.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laskelmien vajaan miljoonan suomalaisen sote-maksut laskisivat keskimäärin 44 eurolla vuodessa. Noin 33 000 henkilöllä maksut voisivat nousta. Tämä koskee jatkuvaa ja säännöllistä kotona annettua palvelua, josta on tarkoitus antaa uusi maksutaulukko.

Luonnos uudesta sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista säätävästä laista lähtee nyt lausuntokierrokselle. Tarkoituksena on, että hallitus antaa laista esityksensä kevään aikana ja että laki tulee voimaan vuoden 2021 tammikuussa.

Uudistukseen on varattu hallitusohjelman mukaisesti 45 miljoonaa euroa.

Asiakasmaksulaki ja -asetus määrittelevät enimmäissumman, jonka kunta tai kuntayhtymä voi periä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista. Enimmäismaksut ovat joko tasasuuruisia tai tuloihin sidottuja.

Lain uudistamisesta on linjattu Sanna Marinin (sd) hallituksen ohjelmassa. Nykyistä alhaisemmilla maksuilla ja laajemmalla palvelujen maksuttomuudella on tarkoitus lisätä tasa-arvoa terveydenhuollossa sekä poistaa hoidon esteitä.

Uudistamiseen pyrittiin myös Juha Sipilän (kesk) hallituksen aikana. Lakiesitys kuitenkin raukesi, kun koska eduskunta ei ehtinyt käsitellä sitä hallituskauden aikana.

Toisin kuin Sipilän hallituksen aikana suunniteltiin, niin sanottuun välikattoon ei ole tulossa muutoksia. Välikatto tarkoittaa, että terveyskeskusmaksu voidaan periä yhdessä terveyskeskuksessa enintään kolme kertaa vuodessa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Valtio määrittää maksuille katon


 Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuille säädetään enimmäismäärä laissa ja asiakasmaksuasetuksessa

 Maksut ovat joko tasasuuruisia tai tuloihin sidottuja.

 Esimerkiksi terveyskeskus voi periä enintään 41,20 euron vuosimaksun tai 20,60 euron käyntimaksun.

 Jatkuvasta kotipalvelusta ja kotisairaanhoidosta voidaan periä bruttotuloihin sidottu kuukausimaksu. Yhden hengen taloudessa maksu on tällä hetkellä enintään 35 prosenttia 588 euroa ylittävistä tuloista.

 Maksuttomia palveluita ovat esimerkiksi äitiys- ja lastenneuvolakäynnit ja laboratoriotutkimukset.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  3. 3

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  4. 4

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  5. 5

   Masennuksesta kerrotaan sankaritarinaa, joka kuvaa todellista toipumista huonosti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  2. 2

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää