Politiikka

Vihreiden Kari: Esitys alaikäisten turvapaikan­hakijoiden tuomisesta Kreikasta ei voinut tulla yllätyksenä keskustalle

Puolustusministeri Kaikkonen sanoo keskustan tarvitsevan lisätietoja, ennen kuin puolue voi muodostaa kantansa Kreikan pakolaisleireillä olevien lasten auttamisesta.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) esitti tiistaina, että Suomen pitäisi ottaa vastaan alaikäisiä turvapaikanhakijoita Kreikan pakolaisleireiltä. Hallituskumppani keskustan puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan sisäministerin avaus tuli ”hivenen yllättäen”.

”Hallituksella ei ole asiasta neuvottelua päällä. Varmaan Ohisalo jossain vaiheessa tuo tämän asian käsittelyyn”, Kaikkonen sanoi toimittajille edus­kunnassa keski­viikkona.

Vihreiden eduskunta­ryhmän puheen­johtaja Emma Kari twiittasi keskiviikko­iltana, ettei Ohisalon esitys voinut tulla yllätyksenä keskustalle, koska asiaa on hänen mukaansa käsitelty hallituksen iltakoulussa.

”Iltakoulun pohjalta sisäministeriö on asiaa valmistellut”, Kari twiittasi.
Ohisalo sanoi keskiviikkoiltana Ylen A-studiossa, että hallitus on keskustellut Kreikan leirillä olevien lasten auttamisesta ja että sisäministeriölle on annettu tehtäväksi asian valmistelu.

Kreikan leireillä on noin 5 000 ilman vanhempiaan saapunutta alaikäistä. Kreikka on pyytänyt Suomelta ja muilta EU-mailta tukea lasten auttamisessa, ja esimerkiksi Ranska on luvannut ottaa vastaan 400 lasta.

Sisäministeriö on selvittänyt Suomen edellytyksiä ottaa vaikeissa olosuhteissa olevia alaikäisiä vastaan. Ohisalo toivoo hallituksen tekevän asiasta päätöksen mahdollisimman pian.

Kaikkosen mukaan keskustalla ei ole vielä kantaa asiasta.

”Meillä ei ole tässä vaiheessa yksityiskohtia tiedossa siitä, minkälaisista lapsista on kyse. Minkäikäisiä, mistäpäin, ja mikä heidän tilanteensa tällä hetkellä on. Tarvitsemme lisätietoja ennen kannan muodostamista.”

Kaikkosen mielestä parasta olisi löytää yhteinen eurooppalainen linja turvapaikanhakijoiden tilanteen käsittelyyn, mutta sellaisen löytyminen näyttää vaikealta.

”Se on tietysti selvä asia, että lapset ovat heikoissa olosuhteissa siellä. Varsinkaan pienten lasten paikka tuollainen surkeiden olosuhteiden pakolaisleiri ei ole.”

Kreikan turvapaikanhakijoiden auttamista ja hallitusohjelmaan kirjattuja maahanmuuttopolitiikan kiristyksiä pitäisi katsoa kokonaisuutena, Kaikkonen sanoo.

”Maahanmuuttopolitiikan pitää olla tasapainoista, ja on myös asioita, joissa tarvitaan kiristyksiä. Haluamme, että nekin saadaan tässä voimaan. Varmaan tästä kokonaisuudesta käydään kevään mittaan keskustelua.”

Oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo, että Kreikan pakolaisleireillä olevista perheettömistä alaikäisistä on annettu julkisuudessa virheellistä kuvaa.

”Uutiskuvissa näytetään taaperoikäisiä lapsia, ja kuitenkin kyse on Kreikkaan itse saapuneista ihmisistä. He ovat hyvin suurella todennäköisyydellä noin 17-vuotiaita nuoria miehiä tai sellaisiksi tekeytyviä.”

Perussuomalaiset vastustaa Ohisalon esitystä turvapaikanhakijoiden tuomisesta Suomeen.

”Me olemme alusta lähtien vastustaneet turvapaikanhakijoiden uudelleensijoittamista EU:n sisällä, koska se ainoastaan houkuttelee Eurooppaan uusia turvapaikanhakijoita”, Halla-aho sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

  2. 2

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  3. 3

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  5. 5

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää