Vihreiden Kari: Esitys alaikäisten turvapaikan­hakijoiden tuomisesta Kreikasta ei voinut tulla yllätyksenä keskustalle - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Vihreiden Kari: Esitys alaikäisten turvapaikan­hakijoiden tuomisesta Kreikasta ei voinut tulla yllätyksenä keskustalle

Puolustusministeri Kaikkonen sanoo keskustan tarvitsevan lisätietoja, ennen kuin puolue voi muodostaa kantansa Kreikan pakolaisleireillä olevien lasten auttamisesta.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) eduskunnan suullisella kyselytunnilla viime viikon torstaina.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) eduskunnan suullisella kyselytunnilla viime viikon torstaina. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Julkaistu: 12.2. 15:19, Päivitetty 12.2. 23:16

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) esitti tiistaina, että Suomen pitäisi ottaa vastaan alaikäisiä turvapaikanhakijoita Kreikan pakolaisleireiltä. Hallituskumppani keskustan puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan sisäministerin avaus tuli ”hivenen yllättäen”.

”Hallituksella ei ole asiasta neuvottelua päällä. Varmaan Ohisalo jossain vaiheessa tuo tämän asian käsittelyyn”, Kaikkonen sanoi toimittajille edus­kunnassa keski­viikkona.

Emma Kari (vihr) eduskunnan täysistunnossa 11. helmikuuta.

Emma Kari (vihr) eduskunnan täysistunnossa 11. helmikuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Vihreiden eduskunta­ryhmän puheen­johtaja Emma Kari twiittasi keskiviikko­iltana, ettei Ohisalon esitys voinut tulla yllätyksenä keskustalle, koska asiaa on hänen mukaansa käsitelty hallituksen iltakoulussa.

”Iltakoulun pohjalta sisäministeriö on asiaa valmistellut”, Kari twiittasi.

Ohisalo sanoi keskiviikkoiltana Ylen A-studiossa, että hallitus on keskustellut Kreikan leirillä olevien lasten auttamisesta ja että sisäministeriölle on annettu tehtäväksi asian valmistelu.

Kreikan leireillä on noin 5 000 ilman vanhempiaan saapunutta alaikäistä. Kreikka on pyytänyt Suomelta ja muilta EU-mailta tukea lasten auttamisessa, ja esimerkiksi Ranska on luvannut ottaa vastaan 400 lasta.

Sisäministeriö on selvittänyt Suomen edellytyksiä ottaa vaikeissa olosuhteissa olevia alaikäisiä vastaan. Ohisalo toivoo hallituksen tekevän asiasta päätöksen mahdollisimman pian.

Kaikkosen mukaan keskustalla ei ole vielä kantaa asiasta.

”Meillä ei ole tässä vaiheessa yksityiskohtia tiedossa siitä, minkälaisista lapsista on kyse. Minkäikäisiä, mistäpäin, ja mikä heidän tilanteensa tällä hetkellä on. Tarvitsemme lisätietoja ennen kannan muodostamista.”

Kaikkosen mielestä parasta olisi löytää yhteinen eurooppalainen linja turvapaikanhakijoiden tilanteen käsittelyyn, mutta sellaisen löytyminen näyttää vaikealta.

”Se on tietysti selvä asia, että lapset ovat heikoissa olosuhteissa siellä. Varsinkaan pienten lasten paikka tuollainen surkeiden olosuhteiden pakolaisleiri ei ole.”

Kreikan turvapaikanhakijoiden auttamista ja hallitusohjelmaan kirjattuja maahanmuuttopolitiikan kiristyksiä pitäisi katsoa kokonaisuutena, Kaikkonen sanoo.

”Maahanmuuttopolitiikan pitää olla tasapainoista, ja on myös asioita, joissa tarvitaan kiristyksiä. Haluamme, että nekin saadaan tässä voimaan. Varmaan tästä kokonaisuudesta käydään kevään mittaan keskustelua.”

Oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo, että Kreikan pakolaisleireillä olevista perheettömistä alaikäisistä on annettu julkisuudessa virheellistä kuvaa.

”Uutiskuvissa näytetään taaperoikäisiä lapsia, ja kuitenkin kyse on Kreikkaan itse saapuneista ihmisistä. He ovat hyvin suurella todennäköisyydellä noin 17-vuotiaita nuoria miehiä tai sellaisiksi tekeytyviä.”

Perussuomalaiset vastustaa Ohisalon esitystä turvapaikanhakijoiden tuomisesta Suomeen.

”Me olemme alusta lähtien vastustaneet turvapaikanhakijoiden uudelleensijoittamista EU:n sisällä, koska se ainoastaan houkuttelee Eurooppaan uusia turvapaikanhakijoita”, Halla-aho sanoo.

Sisäministeri Ohisalo toisi perheettömiä lapsia Kreikan pakolaisleireiltä Suomeen: ”Toivon, että hallitus pystyy päättämään asiasta mahdollisimman pian”