Politiikka

Selvitys: Vakavaa väkivaltaa kokeneita turva­paikanhakija­naisia jää ilman viranomaisten apua ja suojelua myös Suomessa

Heunin selvityksen mukaan turvapaikkaa hakevien naisten kokemaa väkivaltaa tunnistetaan huonosti turvapaikkaprosessissa, eivätkä naiset kerro kokemistaan rikoksista poliisille.

Vakavaa väkivaltaa kokeneita turvapaikanhakijanaisia jää uuden selvityksen mukaan ilman viranomaisten apua ja suojelua myös Suomessa.

Ongelmia on sekä turvapaikan haun yhteydessä että sen jälkeisessä mahdollisessa rikosprosessissa, selvityksessä todetaan.

Selvityksen ovat tehneet oikeusministeriön yhteydessä toimivan Euroopan kriminaalipolitiikan instituutin (Heuni) tutkijat Inka Lilja, Elina Kervinen, Anni Lietonen, Natalia Ollus, Minna Viuhko ja Anniina Jokinen.

Sitä varten kartoitettiin turvapaikanhakijanaisten tilanteita kuudessa EU-maassa: Suomessa, Italiassa, Kreikassa, Saksassa, Kyproksella ja Kroatiassa.

Tietoa naisten tilanteista saatiin kymmeniltä asiantuntijoilta, jotka työskentelevät naisia ja turvapaikanhakijoita auttavissa kansalaisjärjestöissä. Kahden vuoden aikana asiantuntijat tapasivat naisia noin 4 600 kertaa, tekivät muistiinpanoja ja välittivät tiedot Heunin tutkijoille.

Kaikkiaan asiantuntijat havaitsivat 3 516 naista, jotka olivat joutuneet jonkinlaisen sukupuolittuneen väkivallan uhriksi.

Sukupuolittuneen väkivallan kohteeksi voivat joutua naiset sekä miehet. Selvityksessä käsitellyt naiset olivat kohdanneet monenlaista psyykkistä ja fyysistä väkivaltaa ennen turvapaikan hakemista, mukaan lukien lähisuhdeväkivaltaa, raiskauksia, pakkoavioliittoja, sukupuolielinten silpomista ja ihmiskauppaa.

Monet naiset olivat fyysisesti ja psyykkisesti niin heikossa kunnossa, että heillä oli riski joutua uudelleen väkivallan ja hyväksikäytön uhriksi Euroopassa. Merkittävä osa naisista olikin joutunut väkivallan uhriksi myös Euroopassa. Selvityksessä nousivat esiin erityisesti lähisuhdeväkivalta, seksuaalinen väkivalta ja kunniaan liittyvä väkivalta.

EU:ssa on olemassa kaksi järjestelmää, joiden tehtävä olisi auttaa väkivallan uhriksi joutuneita siirtolaisnaisia. Ensimmäinen on turvapaikkajärjestelmä ja toinen on rikosoikeudellinen järjestelmä.

Heunin tutkijat arvioivat, että monet väkivallan uhriksi joutuneet turvapaikkaa hakevat naiset voisivat vaatia apua molemmista suunnista. Käytännössä näin ei selvityksen mukaan kuitenkaan tapahdu riittävässä määrin, koska kumpikaan järjestelmä ei ota kunnolla huomioon väkivaltaa kokeneiden naisten tilannetta.

Naiset tarvitsisivat kansainvälistä suojelua toipuakseen kokemastaan väkivallasta, mutta saadakseen suojelua heidän pitää kertoa yksityiskohtaisesti kokemistaan traumaattisista tapahtumista.

Selvityksen mukaan tämä ei ole helppoa, koska moni nainen pitää kokemaansa väkivaltaa niin tavanomaisena ettei tunnista sitä mainitsemisen arvoiseksi. Sen lisäksi vakavan väkivallan kokemukset vaikuttavat siihen, miten tarkasti naiset muistavat heille tapahtuneita asioita.

”Vaikuttaa siltä, että vain harvoin viranomaiset havaitsevat tai naiset kertovat sukupuolittuneesta väkivallasta vainon muotona. Tämän seurauksena osa naisista, joilla olisi ollut oikeus turvapaikkaan, eivät ole sitä saaneet”, Heunin tutkijat kirjoittavat.

Selvityksen mukaan monet väkivaltaa kokeneet turvapaikanhakijanaiset eivät saa apua rikosoikeusjärjestelmästä. Rikoksista kerrotaan poliisille harvoin.

Ensinnäkin naisten voi olla vaikea luottaa poliisiin, jos he tulevat maista, joissa virkavalta on korruptoitunutta.

Eräs nainen myytiin miehelle viisitoistavuotiaana, minkä jälkeen mies raiskasi naista päivittäin ja pakotti tämän ottamaan lääkkeitä keskenmenojen käynnistämiseksi. Kun nainen yritti puhua poliisille, hänen ”aviomiehensä” lahjoi poliisin jättämään tapauksen.

Myös naisten epävarma ja vaikea tilanne uudessa maassa, usein lasten kanssa, johtaa siihen etteivät he uskalla kertoa esimerkiksi edelleen kohtaamastaan lähisuhdeväkivallasta.

Selvityksen mukaan suurin ongelma on se, että naiset tarvitsisivat kansainvälistä suojelua ennen kuin he voivat puhua poliisille kohtaamistaan rikoksista. Turvapaikkaprosessi on niin kuluttava.

”Naiset ovat enemmän huolissaan oleskeluluvastaan kuin tutkintapyynnön tekemisestä. Väitämme, että väkivaltaa kokeneet turvapaikanhakijanaiset pystyvät käsittelemään kokemuksiaan vain sen jälkeen, kun he ovat saaneet kansainvälistä suojelua.”

Selvityksessä esitetään joukko suosituksia puutteiden korjaamiseksi. Koska suositukset koskevat kaikkia kuutta EU-valtiota, on osa esitetyistä toimista käytössä jo nyt Suomessa.

Sukupuolittuneen väkivallan mahdollisuus tulisi huomioida turvapaikanhakuprosessissa paremmin, selvityksessä sanotaan.

Uhreja tulisi tunnistaa herkemmin ja virkamiehiä tulisi kouluttaa väkivaltakokemusten havaitsemiseen. Lisäksi tietoa sukupuolittuneesta väkivallasta tulisi jakaa turvapaikanhakijoille, oikeusavun tulisi olla kunnossa ja naisilla tulisi olla oikeus naispuoliseen tulkkiin.

Turvapaikkaa hakeville tulisi myös lähtökohtaisesti aina antaa oma erillinen suojelupäätös, selvityksessä suositellaan. Esimerkiksi Suomessa suojelupäätös saatetaan antaa perheelle yhteisenä asiakirjana.

Erillisellä suojelupäätöksellä varmistetaan, ettei esimerkiksi väkivaltainen puoliso saa tietää, mitä vaimo on kertonut turvapaikkapuhuttelussa. Selvityksen mukaan monet uhrit eivät kykene tai ymmärrä pyytää erillistä päätöstä.

Selvityksessä esitetään myös muutoksia rikosoikeusjärjestelmään.

Näitä ovat esimerkiksi oikeusprosessien nopeuttaminen, uhrien tukeminen rikosprosessin aikana, uhrien ohjaaminen auttamispalveluihin sekä viranomaisten kouluttaminen sukupuolittuneesta väkivallasta.

Maahanmuuttoviraston (Migri) asiantuntija Inka Klemettilä sanoo, että virastossa tiedostetaan hyvin selvityksessä esiin nostetut aiheet.

Klemettilä toimii turvapaikkayksikön ihmiskaupan ja sukupuolittuneen väkivallan teemojen asiantuntijana.

”Nämä asiat ovat meille kokonaisuudessaan tuttuja ja huomioimme niitä pitkälti niin kuin selvityksen suosituksissa kehotetaan.”

Klemettilä sanoo, että myös miehet voivat joutua sukupuolittuneen väkivallan uhreiksi: esimerkiksi kunniaan liittyvää väkivaltaa voivat kohdata seksuaalivähemmistöihin kuuluvat miehet, tai seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi joutuvat pojat. Ilmiö koskee Klemettilän mukaan kuitenkin suhteessa enemmän naisia ja tyttöjä.

Klemettilän mukaan Migrin ylitarkastajia on koulutettu tarttumaan turvapaikkapuhuttelussa herkästi sellaisiin väkivallasta kertoviin viitteisiin, jotka saattavat nousta esiin vaikka sivulauseessa jonkin muun aiheen kohdalla.

Väkivallasta voi olla vaikea kertoa tai se voi olla niin normalisoitunutta, ettei uhri miellä kokemuksiaan oikeudenloukkauksiksi, Klemettilä sanoo.

”Esimerkiksi pakkoavioliitto saattaa nousta esiin sitä kautta, että hakija kertoo oman ikänsä ja lastensa iät. Siitä lähdetään laskemaan että minkä ikäisenä henkilö on saanut lapsia ja avioitunut. Tällaisten päättelyketjujen kautta voidaan tunnistaa uhreja.”

Klemettilän mukaan Migri kohtaa merkittävästi sukupuolittuneen väkivallan tapauksia turvapaikkapuhutteluissa. Niitä tulee nykyään esiin entistä enemmän, koska tietoisuus asiasta on kasvanut hakijoiden keskuudessa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  3. 3

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää