Politiikka

Valtiovarain­ministeriön kanslia­päällikön nimitys meni solmuun – Marin: Valinta tehdään nykyisten hakijoiden joukosta

Sosiaalidemokraatit eivät ole HS:n tietojen mukaan tyytyväisiä yhteenkään hakijaan. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvostelee nimityksen viivästymistä poliittisten erimielisyyksien vuoksi.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikön nimitys on viivästynyt poliittisten erimielisyyksien ja oikeudellisten kysymysten takia.

Keskustalle sopisi, että virkaan nimitettäisiin valtiovarainministeriön hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nerg, mutta sosiaalidemokraatit vastustavat hänen valintaansa jyrkästi.

Helsingin Sanomien hankkimien tietojen mukaan ministeriö on ollut yhteydessä oikeuskansleri Tuomas Pöystiin selvittääkseen, olisiko virka mahdollista ilmoittaa uudelleen haettavaksi.

Perimmäinen syy yhteydenottoon oli se, että sosiaalidemokraatit eivät ole oikein tyytyväisiä yhteenkään hakijaan. Ministeriöstä otettiin yhteyttä oikeuskansleriin ensimmäisen kerran jo viime syksynä.

Kansliapäälliköt nimittää valtioneuvosto kyseisen ministeriön esityksestä. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) haastatteli viisi virkaan hakenutta tammikuun ja helmikuun vaihteessa.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan valtiovarainministeriön kansliapäällikön paikkaa ei aiota avata uudelleen hakuun. Marin kommentoi HS:n uutista torstaina eduskunnassa.

Marinin käsityksen mukaan oikeuskansleria pyydettiin syksyllä selvittämään haun uudelleen avaamista tai hakuajan pidentämistä, koska hakijoita oli vain kuusi.

”Oikeuskansleri on tätä selvittänyt, mutta olemme yhdessä valtiovarainministeri Kulmunin kanssa todenneet tänä keväänä, että hakua ei jatketa.”

Marinin mukaan valinta tehdään siis Kulmunin haastattelemien hakijoiden joukosta. Kulmuni itse tyytyi sanomaan, että prosessi on kesken.

”Mutta kyllä ajattelisin, että tämä myös loppuun asti saadaan”, Kulmuni sanoi.

Valtiovarainministeriön hallinto- ja kehitysjohtaja Juha Majasen mukaan oikeuskansleri Pöystin kanssa on keskusteltu useamman kerran nimityksen oikeudellisista kysymyksistä.

”Olemme keskustelleet viimeksi tammikuussa valintamenettelyyn liittyvistä asioista. Keskustelujen jälkeen olemme tulleet ministeriössä siihen johtopäätökseen, että kansliapäällikön virkaa ei julisteta uudelleen haettavaksi.”

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö on Suomen keskeisiä virkamiehiä. Hänellä on vaikutusvaltaa esimerkiksi talouspolitiikkaan ja valtion varojen käyttöön.

Kanslia­päälliköksi ovat hakeneet ali­valtiosihteeri Nergin lisäksi Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja, valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston päällikkö Leena Mörttinen, valtiovarainministeriön talouspolitiikan koordinaattori Markus Sovala ja kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok).

Tammi­kuun lopussa ministeriö ilmoitti, että virkaa vuodesta 2013 hoitanut Martti Hetemäki jatkaa tehtävässä 9. huhtikuuta saakka. Hänen piti siirtyä työelämäprofessoriksi Helsinki Graduate School of Economicsiin jo maaliskuun alussa.

Oikeus­kansleri Pöysti vahvistaa, että valtio­varain­ministeriöstä on otettu häneen yhteyttä sen selvittämiseksi, olisiko oikeudellisia esteitä julistaa virka uudelleen haettavaksi. Sen enempää Pöysti ei halua keskeneräisestä asiasta sanoa.

Valtion virkamieslain mukaan virka tai virkasuhde voidaan perustellusta syystä ilmoittaa uudelleen haettavaksi tai hakuaikaa jatkaa. Viran tai virkasuhteen aikaisemmat hakijat otetaan tällöin huomioon ilman uutta hakemusta.

Peruste uudelleen haettavaksi julistamiselle tai hakuajan jatkamiselle voisi olla, jos virkaan tai virkasuhteeseen ei ole tullut riittävästi kelpoisuusvaatimukset ja muut tehtävän edellyttämät vaatimukset täyttäviä hakijoita. Perusteena eivät saa olla epäasialliset syyt.

Jos kelpoisuusvaatimukset täyttävä hakija jätetään nimittämättä virkaan tai virkasuhteeseen esimerkiksi puolueen jäsenyyden takia, se voisi olla perustuslaissa turvatun yhdenvertaisuusperiaatteen vastaista.

Hallinnossa se tarkoittaa, että ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eriarvoiseen asemaan esimerkiksi alkuperän, uskonnon, sukupuolen, iän, poliittisen tai yhteiskunnallisen näkemyksen, ammattiyhdistystoiminnan tai muun vastaavan syyn vuoksi.

Valtiovarainministeriössä on tällä viikollakin pohdiskeltu nimitystä koskevia oikeudellisia kysymyksiä.

Hakijoista Kajanoja, Mörttinen, Sovala ja Vartiainen ovat kansan­talous­tieteestä väitelleitä valtiotieteiden tohtoreita. Nerg on maatalous- ja metsätieteiden maisteri.

Viran kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto, tehtävän edellyttämä monipuolinen kokemus sekä käytännössä osoitettu johtamistaito ja johtamiskokemus. Kielitaitovaatimuksena on suomen kielen erinomainen suullinen ja kirjallinen taito sekä ruotsien kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito.

Hakuilmoituksessa todetaan myös, että viran menestyksellinen hoitaminen edellyttää perehtyneisyyttä talouspolitiikkaan ja julkisen hallinnon tuntemusta. Lisäksi ilmoituksessa edellytetään tuloshakuisuutta sekä kykyä toimia laaja-alaisessa ja nopeatempoisessa toimintaympäristössä. Hyvät viestintä- organisointi-, ja vuorovaikutustaidot, kyky sidosryhmäyhteistyöhön sekä hyvä englannin kielen ovat olennaisia vahvuuksia virkasuhteen hoidossa.

Kansliapäällikkönimityksistä ja niiden poliittisuudesta on keskusteltu viime aikoina kiivaasti.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) nimitti tammikuussa sisäministeriön kansliapäälliköksi yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän, joka on aiemmin työskennellyt vihreiden poliittisena avustajana.

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvosteli tuoreeltaan nimityksen viivästymiseen johtanutta umpisolmua.

”Jos demarit saavat tahtonsa läpi uudesta hausta, virkanimitysten politisoituminen ylittää rajan, jonka yli ei pidä mennä”, Orpo kirjoitti Twitterissä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  4. 4

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  5. 5

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää