Sisäministeri Ohisalo toisi perheettömiä lapsia Kreikan leireiltä: Yli 90 prosenttia heistä on 14–17-vuotiaita - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Sisäministeri Ohisalo toisi perheettömiä lapsia Kreikan leireiltä: Yli 90 prosenttia heistä on 14–17-vuotiaita

Sisäministeriön mukaan Suomi voisi vaikuttaa siihen, keitä Kreikasta tänne tuotaisiin. Suomi saisi luettelon Kreikan ehdottamista alaikäisistä. Jos Suomi hyväksyisi heidät, Kreikka voisi aloittaa järjestelyt heidän siirtämisekseen Suomeen.

Nuorukaisia korjaamassa majapaikkansa pressuja Morian pakolaisleirillä Kreikassa tammikuun lopussa. Kuva: Aris Messinis / AFP

Julkaistu: 13.2. 14:57, Päivitetty 13.2. 17:43

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) ehdotus alaikäisten perheettömien turvapaikanhakijoiden tuomisesta Kreikan leireiltä Suomeen yllätti hallituskumppani keskustan.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) mukaan keskusta tarvitsee ennen kantansa muodostamista lisätietoja siitä, ”minkälaisista lapsista on kyse”:

”Minkä ikäisiä, mistä päin, ja mikä heidän tilanteensa tällä hetkellä on.”

Oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi keskiviikkona, että ilman perhettä Kreikkaan tulleet alaikäiset turvapaikanhakijat ”ovat hyvin suurella todennäköisyydellä noin 17-vuotiaita nuoria miehiä tai sellaisiksi tekeytyviä”.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Tilastotietoja Kreikassa yksin matkustaneista alaikäisistä on koostanut National Center for Social Solidarity. Sen mukaan Kreikassa oli viime vuoden lopussa noin 5 300 yksin matkustavaa alaikäistä turvapaikanhakijaa.

Heistä 8,7 prosenttia on alle 14-vuotiaita ja 91,3 prosenttia 14–17-vuotiaita.

Yleisin lähtömaa on Afganistan, josta on kotoisin 42 prosenttia. Pakistanilaisia on 22 prosenttia ja syyrialaisia 12 prosenttia.

Tilastoista ei käy ilmi, kuinka suuri osa lapsista on orpoja ja kuinka suurella osalla on vanhemmat lähtömaassa.

Sisäministeriön kansainvälisten asioiden ylijohtajan Laura Yli-Vakkurin mukaan National Center for Social Solidarityn lukuja voi pitää suhteellisen luotettavina. Järjestö tekee yhteistyötä muun muassa YK:n pakolaisjärjestön kanssa.

Suomi voisi itse vaikuttaa siihen, keitä Kreikasta tänne tuotaisiin.

”Asiassa meneteltäisiin todennäköisesti siten, että Kreikalle ilmoitetaan otettavien henkilöiden määrä ja yleisprofiili, esimerkiksi haavoittuvassa asemassa olevat. Suomi saisi luettelon Kreikan ehdottamista henkilöistä. Tämän jälkeen Suomi arvioisi, hyväksyykö se Kreikan esittämät henkilöt”, Yli-Vakkuri kertoo.

Suomi voi toteuttaisi arvioinnin haluamallaan tavalla.

”Se voi sisältää arviointia kirjallisen materiaalin perusteella ja arviointimatkan paikan päälle. Maahanmuuttovirasto tekee arvioinnissa yhteistyötä muun muassa Suojelupoliisin kanssa.”

Jos Suomi hyväksyisi Kreikan esittämät henkilöt, Kreikka voisi aloittaa järjestelyt heidän siirtämisekseen Suomeen.

Sisäministeri Ohisalo ei ole arvioinut, kuinka monta alaikäistä Kreikasta voisi Suomeen tuoda.

Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi torstaina eduskunnassa, että hallituksen pitää ensin keskustella siitä, otetaanko lapsia Suomeen ylipäätään. Marinin mukaan ei ole vielä tiedossa, koska keskustelu käydään.

Marin sanoi, ettei hänellä ole vielä omaa kantaa lasten tuomiseen.

Morian leiriläiset suojaavat retkitelttansa sateelta muovipeitteillä. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Lue myös HS:n reportaasi Kreikasta: Euroopan suurin pakolaisleiri on kurjempi kuin koskaan, ja nyt hallitus haluaa vangita sen asukkaat

Vihreiden Kari: Esitys alaikäisten turvapaikan­hakijoiden tuomisesta Kreikasta ei voinut tulla yllätyksenä keskustalle

Sisäministeri Ohisalo toisi perheettömiä lapsia Kreikan pakolaisleireiltä Suomeen: ”Toivon, että hallitus pystyy päättämään asiasta mahdollisimman pian”

Kreikka aikoo rakentaa mereen kelluvan esteen siirtolaisten torjumiseksi