Politiikka

Kuntien eläköitymisaalto näkyy erityisesti hoitoalalla – katso HS:n laskurista, kuinka moni kuntasi työntekijä jää lähivuosina eläkkeelle

Kunta-alan eläkevakuuttajan Kevan mukaan seuraavien kymmenen vuoden aikana lähes joka kolmas kuntatyöntekijä eli yli 170 000 työntekijää jää eläkkeelle.

Kunnista jää lähivuosina eläkkeelle suuret joukot väkeä, jota tarvittaisiin muun muassa vanhustenhoivan uusien vaatimusten täyttämiseen.

HS:n laskurista voi tarkastella kuntakohtaisesti, kuinka suuri osa kuntatyöntekijöistä on lähivuosina jäämässä eläkkeelle. Kunta-alan eläkevakuuttajan Kevan mukaan seuraavien kymmenen vuoden aikana lähes joka kolmas kuntatyöntekijä eli yli 170 000 työntekijää jää eläkkeelle.

Kevan luvuissa ovat mukana kaikki kunta-alan työnantajien palveluksessa olevat työntekijät. Kunta-alan työnantajia ovat muun muassa kunnat ja kaupungit, kuntayhtymät ja kuntien osakeyhtiöt.

Kunta-alalla oli vuoden 2018 lopussa hieman yli 520 000 työntekijää. Heistä 106 000 oli lähihoitajia ja sairaanhoitajia. Vuoteen 2024 mennessä lähihoitajista 13 prosenttia ja sairaanhoitajista 11 prosenttia on jäämässä eläkkeelle.

Viidenneksi suurimmasta ammattiryhmästä sairaala- ja laitosapulaisista 20 prosenttia on jäämässä eläkkeelle viiden lähivuoden aikana.

Eläköitymisessä on eroja maakunnittain. Eläköityminen on lähivuosina pienintä Uudellamaalla ja Ahvenanmaalla ja suurinta Lapissa, Kainuussa, Satakunnassa ja Pohjois-Karjalassa.Eduskunta alkoi tällä viikolla käsitellä hallituksen esitystä vanhusten hoivan sitovasta hoitajamitoituksesta, mikä tarkoittaa, että vanhusten hoivaan tarvitaan lähivuosina lisää noin 4 400 hoitajaa. Mitoitus edellyttää, että ympärivuorokautisissa hoitopaikoissa on viimeistään 1. huhtikuuta 2023 seitsemän hoitajaa kymmentä vanhusta kohti.

Laki tulee voimaan jo tämän vuoden aikana, mutta työntekijämäärän lisäyksen takia siinä sallitaan pitkä siirtymäaika. Siirtymäaikana hoitajien määrä pitäisi kuitenkin olla vähintään viisi hoitajaa kymmentä vanhusta kohti eli mitoitus olisi vähintään 0,5.

Hallitus on suunnitellut lisäävänsä aloituspaikkoja lähihoitaja- ja sairaanhoitajakoulutukseen. Myös hoiva-avustajien määrää on tarkoitus lisätä. Hoiva-avustajat lasketaan mukaan mitoitukseen, mutta heidän työtehtäviään on matalamman koulutuksen takia rajattu: he eivät voi osallistua lääkkeiden jakeluun.

Kunta-alan eläkevakuuttajan Kevan mukaan eläköitymisessä on eroja siten, että mitä pienempi kunta, sitä suurempi osuus vakuutetuista on jäämässä seuraavan kymmenen vuoden aikana vanhuuseläkkeelle. Työkyvyttömyyseläkearviot eivät juuri vaihtele kuntakoon mukaan.

Keva on ollut huolissaan erityisesti työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvien suuresta määrästä. Lisäksi työkyvyttömyyseläkkeet osuvat erityisesti hoiva-alalle, jolla on jo nyt pulaa työvoimasta.

Kevan ennuste tulevien vuosien eläköitymisestä mallintaa nykyisen henkilöstön ikärakenteen mukaista eläköitymistä eikä siinä ole otettu huomioon tulevaisuudessa työnsä aloittavia työntekijöitä.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  2. 2

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  3. 3

   Diplomi-insinööri Sonja Heikkilä yllyttää luopumaan yksityisautoista ja ennustaa, mitä Helsingin liikenteeseen seuraavaksi tupsahtaa – ”Iskevät kunnolla noin viidessä vuodessa”

   Tilaajille
  4. 4

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  5. 5

   Asiakas meni 50 euron hammas­tarkastukseen ja sai liki 200 euron laskun – Hammas­lääkäri­asemien toiminta poikii valituksia

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  2. 2

   Jasper Pääkkönen näytteli pääroolia 22 miljoonaa euroa maksaneessa tv-sarjan pilotissa, jota kukaan ei tule näkemään: ”Tuntuu raadolliselta ja rajulta”

   Tilaajille
  3. 3

   Peter Nygård päätti hiljaisuutensa raiskausväitteistä

  4. 4

   Normaalipainosta puhuminen pitäisi lopettaa, sanoo erikoislääkäri – Näin selvität ilman vaakaa, onko painosi terveellisen rajoissa

   Tilaajille
  5. 5

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  6. Näytä lisää