Politiikka    |   Kolumni

Hallitus voi hajota, kun paniikki saa vallan keskustassa

Keskusta lähti nykyiseen punavihreään hallitukseen saadakseen takaisin peruskannattajiensa luottamuksen. Puolueen linja ei ole kuitenkaan kirkastunut, vaan muuttunut entistä sekavammaksi, kirjoittaa Yrjö Rautio kolumnissaan.

Keskustan kannatus on pudonnut lähelle alhaisinta koskaan mitattua lukemaa. Ylen 6. helmikuuta julkistamassa mittauksessa puoluetta kannatti enää 10,8 prosenttia.

Kriisitunnelma alkaa vaihtua puolueessa paniikiksi. Se voi koitua Sanna Marinin (sd) hallituksen kohtaloksi.

Viime vuoden eduskuntavaaleissa puoluetta äänesti 13,8 äänioikeuttaan käyttäneistä. Kehno vaalitulos johti Juha Sipilän eroon puheenjohtajan tehtävistä. Ratkaisut, joita puolue on sen jälkeen tehnyt, eivät ole kuitenkaan kääntäneet kannatusta nousuun, päinvastoin.

Keskusta lähti nykyiseen punavihreään hallitukseen saadakseen takaisin peruskannattajiensa luottamuksen ja korjatakseen Sipilän aikana puolueesta syntynyttä kovan oikeistolaista mielikuvaa. Puolueen linja ei ole kuitenkaan kirkastunut, vaan muuttunut entistä sekavammaksi.

Yhä useampi keskustalainenkin kysyy, mihin puoluetta enää tarvitaan. Yhä useampi löytää paremmin omia ajatuksiaan vastaavia linjauksia muista puolueista – Sipilän hengenheimolaiset kokoomuksesta ja ”liian humaania” turvapaikkapolitiikkaa ja ”liian vihreää” ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa karsastavat perussuomalaisista.

Keskusta nosti uudeksi puheenjohtajakseen syksyn ylimääräisessä puoluekokouksessa nuoren ja kokemattoman kansanedustajan Katri Kulmunin. Moni häntä kannattanut ajatteli, että puolue saa hänestä tuoreen ja houkuttelevan keulakuvan – ja ettei muuta tarvitakaan. Se oli kohtalokas virhearvio.

Kulmuni on kolmas keskustaa johtanut nainen. Anneli Jäätteenmäen ja Mari Kiviniemen ura puoluejohtajana jäi lyhyeksi ja päättyi tylysti – osin siksi, ettei keskusta ollut valmis naisen johdettavaksi. Sama asia vaikeuttaa myös Kulmunin urakkaa.

Suurin ongelma on kuitenkin Kulmunissa itsessään. Hänen näyttönsä eivät ole vakuuttaneet. Lukuisissa haastatteluissa on yritetty selvittää, mitkä ovat hänen visionsa ja keinonsa nostaa keskusta jälleen suurten puolueiden joukkoon. Käteen ei ole jäänyt juuri muuta kuin fraseologista keskustan perinteisten arvojen ja menneiden saavutusten kertausta.

Parhaiten ovat mieleen jääneet Kulmunin Instagram-äänestyssekoilu al Hol -jupakassa ja hänen HS:n haastattelussa pudottamansa lausahdus: ”Voi olla myös, ettei keskusta tästä nouse”.

Keskustan kriisi ei ole kuitenkaan syntynyt Kulmunin vuoksi eikä hän en aikanaan. Puolue joutuu nyt korjaamaan sitä, mitä Sipilän aikana kylvi.

Sipilän hallituksen saavutuksina pidetään muun muassa velkaantumisen pysäyttämistä ja työllisyystilanteen paranemista. Niitä paremmin muistetaan kuitenkin hänen hallituksensa lukuisat epäonnistumiset ja jatkuvat kompuroinnit.

Sote- ja maakuntauudistus kaatui. Päivittäinen uutisvirta muistuttaa lukuisista muista epäonnistumisista. Kilpailukykysopimuksesta on tullut työehtosopimusneuvottelujen suurin riesa. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin onnettoman taksiuudistuksen pahimpia puutteita yritetään korjailla. Aktiivimalli on olennaisilta osin purettu. Ja paljon muuta.

Keskustan tilanteen kaoottisuudesta kertoo sekin, että nyt myös vanhat painajaisunet ovat heräämässä henkiin. Paavo Väyrynen on liittynyt jälleen keskustan jäseneksi ja tarjoaa puolueen käyttöön koeteltua viisauttaan. Hän kuvittelee pystyvänsä vaikuttamaan nyt, kun puolueetta johtaa hänen entinen avustajansa ja opetuslapsensa – Kulmuni.

Paluuta tekee myös vaalirahoitusskandaalin kummisetä, entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen. Hän väittää puoluejohdon kyselleen jo hänenkin neuvojaan.

Keskustan tila on vielä pahempi kuin päältä näyttää, jos puoluejohto tarvitsee kaitsijoikseen jopa Väyrystä ja Korhosta. Puolueeseen pätevät silloin Suuren kirjan sanat: ”Herra, hän haisee jo.”

Keskustalla oli vaalien jälkeen vain huonoja vaihtoehtoja. Oppositiossa se olisi jäänyt perussuomalaisten ja kokoomuksen varjoon. Hallituksessa sillä on vaikutusmahdollisuuksia, mutta vain pieniä.

Huonoja ovat keskustan vaihtoehdot myös nyt. Kriisitunnelma vaihtunee puolueessa paniikiksi viimeistään, kun kannatuslukemat muuttuvat yksinumeroisiksi. Silloin voi tapahtua mitä tahansa. Puolue voi rakentaa –Väyrysen malliin – riidan, jolla hallitus saadaan hajalle ja keskusta oppositioon.

Pelastusta tuskin löytyisi sieltäkään. Keskustan kriisi vain vetäisi syövereihinsä koko nykyisen hallituksen ja veisi pohjan yritykseltä tehdä toisenlaista, vasemmistolaisempaa ja vihreämpää politiikkaa kuin edeltäjänsä. Nykyistäkin useampi saattaisi kysyä, mihin keskustaa enää tarvitaan.

Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

  2. 2

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  5. 5

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää