Politiikka    |   Kolumni

Hallitus voi hajota, kun paniikki saa vallan keskustassa

Keskusta lähti nykyiseen punavihreään hallitukseen saadakseen takaisin peruskannattajiensa luottamuksen. Puolueen linja ei ole kuitenkaan kirkastunut, vaan muuttunut entistä sekavammaksi, kirjoittaa Yrjö Rautio kolumnissaan.

Keskustan kannatus on pudonnut lähelle alhaisinta koskaan mitattua lukemaa. Ylen 6. helmikuuta julkistamassa mittauksessa puoluetta kannatti enää 10,8 prosenttia.

Kriisitunnelma alkaa vaihtua puolueessa paniikiksi. Se voi koitua Sanna Marinin (sd) hallituksen kohtaloksi.

Viime vuoden eduskuntavaaleissa puoluetta äänesti 13,8 äänioikeuttaan käyttäneistä. Kehno vaalitulos johti Juha Sipilän eroon puheenjohtajan tehtävistä. Ratkaisut, joita puolue on sen jälkeen tehnyt, eivät ole kuitenkaan kääntäneet kannatusta nousuun, päinvastoin.

Keskusta lähti nykyiseen punavihreään hallitukseen saadakseen takaisin peruskannattajiensa luottamuksen ja korjatakseen Sipilän aikana puolueesta syntynyttä kovan oikeistolaista mielikuvaa. Puolueen linja ei ole kuitenkaan kirkastunut, vaan muuttunut entistä sekavammaksi.

Yhä useampi keskustalainenkin kysyy, mihin puoluetta enää tarvitaan. Yhä useampi löytää paremmin omia ajatuksiaan vastaavia linjauksia muista puolueista – Sipilän hengenheimolaiset kokoomuksesta ja ”liian humaania” turvapaikkapolitiikkaa ja ”liian vihreää” ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa karsastavat perussuomalaisista.

Keskusta nosti uudeksi puheenjohtajakseen syksyn ylimääräisessä puoluekokouksessa nuoren ja kokemattoman kansanedustajan Katri Kulmunin. Moni häntä kannattanut ajatteli, että puolue saa hänestä tuoreen ja houkuttelevan keulakuvan – ja ettei muuta tarvitakaan. Se oli kohtalokas virhearvio.

Kulmuni on kolmas keskustaa johtanut nainen. Anneli Jäätteenmäen ja Mari Kiviniemen ura puoluejohtajana jäi lyhyeksi ja päättyi tylysti – osin siksi, ettei keskusta ollut valmis naisen johdettavaksi. Sama asia vaikeuttaa myös Kulmunin urakkaa.

Suurin ongelma on kuitenkin Kulmunissa itsessään. Hänen näyttönsä eivät ole vakuuttaneet. Lukuisissa haastatteluissa on yritetty selvittää, mitkä ovat hänen visionsa ja keinonsa nostaa keskusta jälleen suurten puolueiden joukkoon. Käteen ei ole jäänyt juuri muuta kuin fraseologista keskustan perinteisten arvojen ja menneiden saavutusten kertausta.

Parhaiten ovat mieleen jääneet Kulmunin Instagram-äänestyssekoilu al Hol -jupakassa ja hänen HS:n haastattelussa pudottamansa lausahdus: ”Voi olla myös, ettei keskusta tästä nouse”.

Keskustan kriisi ei ole kuitenkaan syntynyt Kulmunin vuoksi eikä hän en aikanaan. Puolue joutuu nyt korjaamaan sitä, mitä Sipilän aikana kylvi.

Sipilän hallituksen saavutuksina pidetään muun muassa velkaantumisen pysäyttämistä ja työllisyystilanteen paranemista. Niitä paremmin muistetaan kuitenkin hänen hallituksensa lukuisat epäonnistumiset ja jatkuvat kompuroinnit.

Sote- ja maakuntauudistus kaatui. Päivittäinen uutisvirta muistuttaa lukuisista muista epäonnistumisista. Kilpailukykysopimuksesta on tullut työehtosopimusneuvottelujen suurin riesa. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin onnettoman taksiuudistuksen pahimpia puutteita yritetään korjailla. Aktiivimalli on olennaisilta osin purettu. Ja paljon muuta.

Keskustan tilanteen kaoottisuudesta kertoo sekin, että nyt myös vanhat painajaisunet ovat heräämässä henkiin. Paavo Väyrynen on liittynyt jälleen keskustan jäseneksi ja tarjoaa puolueen käyttöön koeteltua viisauttaan. Hän kuvittelee pystyvänsä vaikuttamaan nyt, kun puolueetta johtaa hänen entinen avustajansa ja opetuslapsensa – Kulmuni.

Paluuta tekee myös vaalirahoitusskandaalin kummisetä, entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen. Hän väittää puoluejohdon kyselleen jo hänenkin neuvojaan.

Keskustan tila on vielä pahempi kuin päältä näyttää, jos puoluejohto tarvitsee kaitsijoikseen jopa Väyrystä ja Korhosta. Puolueeseen pätevät silloin Suuren kirjan sanat: ”Herra, hän haisee jo.”

Keskustalla oli vaalien jälkeen vain huonoja vaihtoehtoja. Oppositiossa se olisi jäänyt perussuomalaisten ja kokoomuksen varjoon. Hallituksessa sillä on vaikutusmahdollisuuksia, mutta vain pieniä.

Huonoja ovat keskustan vaihtoehdot myös nyt. Kriisitunnelma vaihtunee puolueessa paniikiksi viimeistään, kun kannatuslukemat muuttuvat yksinumeroisiksi. Silloin voi tapahtua mitä tahansa. Puolue voi rakentaa –Väyrysen malliin – riidan, jolla hallitus saadaan hajalle ja keskusta oppositioon.

Pelastusta tuskin löytyisi sieltäkään. Keskustan kriisi vain vetäisi syövereihinsä koko nykyisen hallituksen ja veisi pohjan yritykseltä tehdä toisenlaista, vasemmistolaisempaa ja vihreämpää politiikkaa kuin edeltäjänsä. Nykyistäkin useampi saattaisi kysyä, mihin keskustaa enää tarvitaan.

Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ex-poikaystäväni nykyinen tyttöystävä on Lady Gaga”, yhdysvaltalaisnainen kirjoitti New York Timesiin erikoisesta tilanteestaan

  2. 2

   Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoito­piirissä todettu toinen koronavirus­tartunta

  3. 3

   Tutkijat löysivät syyn käsittämättömän suureen aukkoon avaruudessa

  4. 4

   HS:n laskuri kertoo, kuulutko asuin­alueesi pieni- vai suuri­tuloisiin

  5. 5

   Ensin Onni, 3, yski ja sitten vaimeni – Hädän hetkellä ensimmäiset minuutit ratkaisevat, mutta juuri silloin moni hyytyy

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Miten toimia vihamielisen ihmisen edessä? Psykoterapeutti kertoo tekniikan, joka rauhoittaa mielen uhkaavassa tilanteessa

   Tilaajille
  2. 2

   Ensin Onni, 3, yski ja sitten vaimeni – Hädän hetkellä ensimmäiset minuutit ratkaisevat, mutta juuri silloin moni hyytyy

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n laskuri kertoo, kuulutko asuin­alueesi pieni- vai suuri­tuloisiin

  4. 4

   Helsingin pörssissä viikosta tuli heikoin sitten euro­kriisin: osakkeiden arvosta pyyhkiytyi 10 prosenttia – Yhdys­valloissa osakkeet jatkoivat laskuaan

  5. 5

   Työnantajalle suuttunut mies jätti työnsä ja ajautui liki kolmen vuoden työttömyyteen – Oikeus tuomitsi yrityksen maksamaan jättikorvaukset

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää