Politiikka

Sosiaaliturvan suuri uudistus lähtee liikkeelle – ”Yksi tämän vuosikymmenen suuria uudistushankkeita”

Sosiaaliturvan uudistuksella on tarkoitus yksinkertaistaa nykyistä järjestelmää sekä sovittaa turvaa yhteen muuttuviin elämäntilanteisiin.

Jättimäinen sosiaaliturvan uudistus lähti perjantaina liikkeelle, kun sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) kertoi uudistuksen etenemisestä tiedotustilaisuudessa. Tavoitteena on saada aikaan nykyistä selkeämpi ja toimivampi järjestelmä, joka mahdollistaisi työnteon ja sosiaaliturvan yhteensovittamisen.

Nykyjärjestelmän myllerrystä valmistellaan parlamentaarisessa eli hallitus–oppositiorajat ylittävässä komiteassa, jonka kausi jatkuu aina kevääseen 2027 asti.

Hallitusohjelmassa on linjattu, että komitea käsittelee työssään perusturvaa, ansioturvaa, toimeentulotukea sekä niiden välistä yhteyttä ja rahoitusta.

Hallitus on katsonut, että uudistukselle on useita syitä. Perusturvan matala taso ja järjestelmän kiharaisuus ovat johtaneet siihen, että viimesijaiseksi ja lyhytkestoiseksi tukimuodoksi tarkoitettu toimeentulotuki on käytännössä muodostunut pitkäkestoiseksi taloudelliseksi avuksi. Lisäksi muuttuneet työsuhteiden muodot eivät sovi yhteen nykyjärjestelmän määritelmien kanssa, hallitusohjelmassa katsotaan.

Uudistuksen tavoitteena on, että työn tekeminen on nykyistä kannattavampaa ja että sosiaaliturva on nykyistä paremmin ennakoitavissa eri elämänvaiheissa.

”Yksi tämän vuosikymmenen suuria uudistushankkeita”, ministeri Pekonen luonnehti tiedotustilaisuudessa.

Komitea koostuu puheenjohtajistosta, sihteeristöstä sekä viidestä jaostosta. Tarkoituksena on, että sille on syntynyt kokonaiskuva nykytilasta ja ratkaistavista ongelmista vuoden 2022 alkuun mennessä, jolloin uudistukselle voidaan laatia niin kutsuttu tiekartta.

Ministerin mukaan uudistuksia tullaan toteuttamaan vaiheittain jo tämän ja seuraavan hallituskauden aikana. Esimerkkinä toimii perhevapaauudistus, jonka linjaukset esiteltiin viime viikolla. Tähtäimessä kuitenkin on etenkin 2030-luku, jolloin maa on jo muuttunut nykyisestä.

”Vuonna 2035 Suomi on hiilineutraali, väestön ikärakenne painottuu nykyistäkin enemmän vanhempiin ikäryhmiin, ja uusia työn muotoja on saattanut syntyä lisää”, Pekonen sanoi.

”Etuuksien ja palveluiden pitää jatkossakin vastata ihmisten todellisiin tarpeisiin.”

Helsingin Sanomat kertoi aiemmin helmikuussa, että komitean kokoonpanosta on syntynyt sopu hallituspuolueiden kesken.

Komitean puheenjohtajaksi tulee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Pasi Moisio. Varapuheenjohtajat ovat sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila ja johtaja Liisa Siika-aho.

Eduskuntaryhmiä on pyydetty nimeämään komiteaan edustajansa helmikuun aikana, joten tarkan kokoonpanon on määrä selvitä maaliskuussa.

Hallituksen sisällä komitean tehtävän sanamuodot ja jäsenistö aiheuttivat kiistaa kuukausia kestäneissä neuvotteluissa. Kahnausta synnytti se, kuinka vahva rooli työmarkkinajärjestöille työskentelyssä annettaisiin. Ammattiliittoja lähellä oleva Sdp olisi halunnut niille keskeisen roolin, kun taas vihreät olisivat toivoneet ryhmään tutkijoita.

Sosiaaliturvajärjestelmää on yritetty uudistaa aiemminkin. Viimeksi vuosina 2007–2009 uudistamista mietti Sata-komitea. Sen tulokset jäivät laihoiksi.


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  5. 5

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  5. 5

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää