Politiikka    |   HS-analyysi

Suomen tärkeimmän virkamiehen valinta meni solmuun – edeltäjien suuret saappaat pelottavat ja palkkakin on ”vain” 13 000 euroa

Poliitikot ovat ajautuneet ongelmiin, koska yksikään ehdokkaista ei nouse selvästi toisten yläpuolelle vaan kaikilla on erilaisia avuja, kirjoittaa analyysissään HS:n politiikan toimittaja Teemu Luukka.

Torstaina Helsingin Sanomat uutisoi, että valtiovarainministeriön korkeimman virkamiehen nimitys on viivästynyt poliittisten erimielisyyksien ja oikeudellisten kysymysten takia.

Poliitikot ovat ajautuneet ongelmiin, koska yksikään ehdokkaista ei nouse selvästi toisten yläpuolelle vaan kaikilla on erilaisia avuja.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikön virkaa on kutsuttu Suomen tärkeimmäksi puolustusvoimien komentajan ohella.

Kansliapäälliköksi ovat hakeneet valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg, Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja, valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston päällikkö Leena Mörttinen, valtiovarainministeriön talouspolitiikan koordinaattori Markus Sovala ja kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok).

Kaikki muut ovat kansantaloustieteestä väitelleitä valtiotieteiden tohtoreita paitsi Nerg, joka on maatalous- ja metsätieteiden maisteri.

Kiistaa ei ole tällä kertaa pohjimmiltaan siitä, että puolueet haluaisivat valita omaa puoluettaan lähellä olevan. Esimerkiksi Sdp ei ole ajamassa virkaan Sovalaa, joka on taustaltaan sosiaalidemokraatti.

Nerg on vahvoilla, koska hän on jo nyt hierarkiassa heti nykyisen valtiovarainministeriön kansliapäällikön Martti Hetemäen alapuolella valtiovarainministeriön hallintopolitiikan alivaltiosihteeri.

Sosiaalidemokraatit ovat vastustaneet äänekkäästi Nergin valintaa, tosin eivät kaikki. Erityisesti perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) ja Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen luotto Nergiin ei ole kummoinen.

Nerg johti virkamiehenä edellisen hallituksen aikana sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta eli sotea, eivätkä oppositiossa olleet Rinne ja Kiuru pitäneet syystä tai toisesta Nergin johtamistavasta.

Oikeuskanslerinvirasto selvittää parhaillaan, ovatko Nerg ja muut virkamiehet pimittäneet eduskunnalta tietoa sote-valmistelun aikana. Nerg on kiistänyt väitteet.

Sdp:n Nerg-kriitikoiden mielestä on kestämätöntä, jos selvitys johtaa vaikkapa poliisitutkintaan sen jälkeen kun Nerg on jo nimitetty.

Keskustalle Nergin nimitys kävisi, koska Nergillä on hakijoista laajin tuntemus valtionhallinnosta. Virkaan haetaan talousosaajaa, mutta myös vahvaa valtiovarainministeriön hallinnollista kehittäjää.

Moni poliitikko näkisi Kajanojan hyvänä valintana, mutta hänellä ei ole kovin paljon johtamiskokemusta. Vartiaisella on monipuolinen kokemus, mutta hän on kokoomuslainen. Kuulostaa myös, että hallituspuolueissa ei ole syystä tai toisesta suurta innostusta monipuolisena talousosaajana tunnettua Mörttistä kohtaan.

Puolueissa odotettiin, että tehtävää olisi hakenut laajempi joukko ihmisiä, joilla on sekä talouspoliittista että hallinnollista kokemusta.

Hakuaika päättyi jo 30. lokakuuta. Pian tämän jälkeen valtiovarainministeriöstä kysyttiin oikeuskansleri Tuomas Pöystiltä, olisiko virka mahdollista laittaa uudelleen hakuun. Kunnon oikeudellisia perusteita ei löytynyt.

 

Kyseessä on huippujohtajan tehtävä, jossa johtajan harteilla painaa kokonaisen maan tulevaisuus.

Jos kyse olisi ollut yksityisestä yrityksestä, hakua olisi todennäköisesti jatkettu, mutta virkamiesten haussa on tarkemmat säännöt.

Pääministeri Sanna Marin (sd) ilmoitti torstaina, että he ovat keskustan puheenjohtajan, valtiovarainministeri Katri Kulmunin kanssa sopineet, ettei hakua jatketa.

Uuden kansliapäällikön valitsee valtioneuvosto Kulmunin johtaman valtiovarainministeriön esityksestä.

Keskeinen kysymys on, miksi Suomen yhteen tärkeimpään työtehtävään hakee vain viisi henkeä.

Ilmiö ei ole uusi.

Myös moniin muihin valtionhallinnon korkeisiin tehtäviin on ollut vain vähän hakijoita. Sen sijaan alempiin virkoihin hakijoita on valtavasti. Esimerkiksi valtiovarainministeriön johdon assistentin tehtävää haki yli sata ihmisiä, mutta vero-osaston osastopäällikön tehtävää vain kaksi ihmistä.

HS teki soittokierroksen neljälle korkeiden virkamiesten työtä tuntevalle.

He kaikki sanovat, että monet pätevät empivät hakemista, koska valtiovarainministeriön kansliapäällikön tehtävä on niin vaativa ja raskas.

Valtiovarainministeriön verkkosivuilla luetellaan valtava määrä ministeriön tehtäviä, kuten hallinnon julkisen talouden vakauttaminen ja kestävän talouskasvun turvaaminen.

Kyseessä on huippujohtajan tehtävä, jossa johtajan harteilla ei paina vain huoli yhden yhtiön tulevaisuudesta, vaan kokonaisen maan tulevaisuus.

Silti tehtävästä maksetaan vain vähän päälle 13 000 euroa kuukaudessa, mikä kuulostaa tavallisesta palkansaajasta suurelta, mutta on monen suuryrityksen keskiportaan johtajan palkka. Nykyisiäkin palkkoja mediassa kauhistellaan, joten poliitikot eivät uskalla korottaa palkkoja.

Tehtävään on hyvin vaikea houkutella ihmisiä yksityiseltä sektorilta.

Virka on määräaikainen. Sen jälkeen jatko riippuu jälleen politiikoista, jotka valitsevat korkeimmat virkamiehet.

Tämän lisäksi työ on jatkuvan julkisen valvonnan alla aivan eri tavalla kuin yksityisellä puolella.

Lisäherkkuna on byrokratia. Valtiovarainministeriötä kuvataan varsin jäykäksi organisaatioksi, ja sen suhteet muihin ministeriöihin voisivat olla paremmatkin.

Poliittiset päätösprosessit ovat pitkiä, ja vaalien jälkeen kaikki voi taas muuttua. Vastuu kuitenkin on suuri.

Virkamiehet valmistelevat lakeja, jotka koskevat kaikkia suomalaisia. Yritysten tekemien päätösten vaikutukset ovat huomattavasti suppeampia.

Tällä kertaa hakijoiden määrää on saattanut vähentää myös kaksi nimeä, nykyinen kansliapäällikkö Martti Hetemäki ja häntä ennen tehtävää vuosina 1995–2013 hoitanut Raimo Sailas.

Molempia kunnioitettiin yli puoluerajojen. ”Marttikin sanoi näin”, saattaa kuulla niin vasemmistoliittolaisen kuin perussuomalaisenkin suusta.

Edeltäjien suuret saappaat pelottavat, mikä ei tee poliitikkojen valintaa helpommaksi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Suomalainen ex-työntekijä kertoo HS:lle, mitä Peter Nygårdin kodeissa ja ”hemmottelu­juhlissa” tapahtui

   Tilaajille
  3. 3

   Koronavirus jatkaa leviämistä: Italiassa nyt yksitoista kuolonuhria, Iranissa hikoilevana tv:ssä esiintynyt apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

  4. 4

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  5. 5

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  2. 2

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  3. 3

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  4. 4

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  5. 5

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää