Politiikka    |   Lauantaivieras

Kaikki posti aletaan jakaa kaupungeissa aamuyöllä, visioi Postin uusi toimitusjohtaja

Monen suomalaisen päivärytmi muuttuu, jos kirjeet, kortit ja aikakauslehdet tulevat luukusta aamuyöllä. Posti testaa jo aamun lehden ja postin yhteisjakelua Pirkanmaalla ja Satakunnassa, mistä se saattaa laajentua Helsinkiin, Espooseen, Vantaalle ja muihin Suomen kaupunkeihin.

Postin uusi toimitusjohtaja Turkka Kuusisto, 40, muistaa lämmöllä lapsuutensa postinjakajaa.

”Ensimmäisen muistoni Postista on se keskiviikon Aku Ankka. Koulun jälkeen osasi odottaa, että Aku Ankka on laatikossa”, Espoon Jupperissa lapsuutensa viettänyt Kuusisto muistaa. Hyvinvoivan omakoti- ja erillistaloalueen postilaatikoihin tulivat päiväkannossa myös kirjeet ja kortit viitenä päivänä viikossa.

Nyt kolmekymmentä vuotta myöhemmin perinteiset postipalvelut ovat maineelle erittäin tärkeitä, mutta kutistuva osa Postin liiketoimintaa. Esimerkiksi osoitteellisten kirjeiden määrä Suomessa väheni viime vuonna 16 prosenttia.

”Jaettavan kirje-, lehti- ja mainospostin yhteismäärä puolittuu joka viides vuosi”, Kuusisto kuvaa muutosta.

Ujonoloinen diplomi-insinööri hieman vaivautuu, kun hänen työtään pyytää vertaamaan edelliseen toimitusjohtajaan. Kauppatieteiden maisteri Heikki Malinen lähti lokakuussa myrskyisissä tunnelmissa työntekijöiden palkkoihin liittyneen kohun jälkeen, mikä johti lopulta pääministeri Antti Rinteen (sd) hallituksen eroon.

Mitä aiot tehdä toisin verrattuna edeltäjääsi verrattuna?

”Hiljattain päivitetty strategia on sellainen, että haemme ennen kaikkea kannattavaa kasvua paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnasta ja logistiikan palveluista”, Kuusisto sanoo.

Into nettikauppaan näkyi viime vuonna siinä, että Suomen ja Baltian yhteenlaskettu pakettikuljetusten määrä kasvoi seitsemän prosenttia. Pakettien ja verkkokaupan sekä logistiikan liikevaihto oli loppuvuonna ensimmäistä kertaa suurempi kuin jaettavien kirjeiden ja lehtien liikevaihto.

”Perinteiset postipalvelut ovat erittäin tärkeitä meidän asiakkaille ja Postille vielä 2020-luvulla. Samalla perinteiset palvelut pitää tuottaa kustannuksiin nähden tehokkaasti, jotta voimme pitää valtakunnallisen jakeluverkon kunnossa”.

Posti jatkaa siis käytännössä sillä strategialla, joka on luotu viime vuoden puolella.

Tuohon strategiaan Kuusisto lisää fraasin ”fokusoiminen ja terävöittäminen”. Ruohonleikkuusta ja muista kiinteistöpalveluista Posti luopui jo kolme vuotta sitten, mutta nyt olisi tarkoitus keskittyä lisää.

Mitä se tarkoittaa?

”Me tulemme kasvattamaan pakettiautomaattien määrää Suomessa neljääntuhanteen kappaleeseen nykyisestä 1 700 automaatista. Nämä pakettiautomaatit liitetään mobiili- ja nettisovelluksiin, joita kuluttajat käyttävät”, Kuusisto kuvailee.

Hyvä esimerkki on Postin entinen pääkonttori Postikadulla Helsingissä, missä ei kohta työskentele yhtään postilaista. Ihmiset lähtevät, pakettiautomaatit jäävät.

Postin selvitysten mukaan jo yli 40 prosenttia paketin lähettäjistä ja vastaanottajista käyttää pakettiautomaatteja. Posti tuo automaatit lähemmäksi ihmisten kulkureittejä kuten työmatkojen varrelle.

Myös perinteiset palvelut säilyvät.

”Kirjeille on asiakastarve tietyille jakelukerroille viikossa. Sanomalehdille on viisi- tai seitsemänpäiväinen tarve. Meille on hyvin keskeistä se, että pystymme nämä palvelut nyt alkaneella vuosikymmenellä asiakkaille tarjoamaan mahdollisimman pitkään”, Kuusisto sanoo.

Viime torstain tulostiedotteessa Posti myönsi selkeästi, että vuoden lopulla ”Postin jakelun laatu on ollut heikko tietyillä alueilla”. Tämä oli Postilta uutta avoimuutta.

Lue lisää: Postin sekasorto on Helsingissä niin ankara, että taloyhtiöissä jaetaan jo kirjeitä harrastuspohjalta

”Ison muutoksen läpiviennissä viestintä on todella tärkeää suhteessa koko yhteiskuntaan. Tässä on nyt sitten suoraan kerrottu, että meillä on tiettyjä alueellisia haasteita ollut Helsingissä. Ne ovat alkaneet viime vuoden puolella.”

Kuusisto luettelee kolme syytä. Yksi oli Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun järjestämä lakko, joka kesti yli kaksi viikkoa.

”Jakamatta jääneillä postirullakoilla olisi täyttänyt kolme jalkapallokenttää. Tämä heijastui vielä tammikuun puolelle.”

Samalla posti otti käyttöön uuden toimintamallin, jossa lajittelua ja jakelua tehdään hieman entisestä poikkeavalla tavalla.

”Sitten tämä kolmas syy on palvelualojen työvoimapula. Meillä on Helsingin tietyillä reiteillä pulaa jakajista, joita tarvitsemme heti noin neljäkymmentä osa-aikaista työntekijää lisää”, Kuusisto sanoo.

Postin lisäksi työvoimasta kilpailevat Helsingissä muut jakeluyritykset ja esimerkiksi kiinteistönhuoltoala.

Uusi suunta tulevaisuudessa on niin sanottu jakeluverkkojen yhteiskäyttö. Se tarkoittaa, että yksi jakelukierros veisi perille aamun lehdet ja muun päivän postin.

Monen suomalaisen päivärytmi muuttuisi, kun kirjeet, kortit ja aikakauslehdet tulisivat kotiin jo aamuyöllä päiväpostin sijaan – tuli luukkuun sanomalehti tai ei.

”Posti ei ole aiemmin toiminut tällä tavalla, koska jaettavaa on ollut määrien näkökulmasta liikaa. Toinen syy oli se, että käytännössä vasta viime syksyn työehtosopimuskierroksella saimme sovittua jakeluverkon yhteiskäytöstä.”

Postilla on nyt toimintaedellytykset sille, että kirjeet tulevat kotiin aamuyöllä sanomalehden mukana.

”Kun osoitteellisen postin määrä vähenee, niin lehtien varhaisjakelualueilla yhteiskäyttöä tullaan ehdottomasti hyödyntämään. On ympäristönkin kannalta parempi, että oven takana käydään vain kerran päivässä.”

Kuusisto sanoo, että yhteisjakelua testataan ensin alueellisesti tämän vuoden ja ensi vuoden aikana. ”En nyt lähde arvioimaan, että missä, kun en tiedä”.

Alue on kuitenkin kaupunkialue, sillä vain niissä on lehtien aamujakeluverkkoja.

Tampereen ja Pirkanmaan alueella osoitteellista postia on jo aamujakelussa, sillä Posti osti Alma Manun liiketoiminnan itselleen viime syksynä.

”Siellä kulkee aamun lehden mukana jo muuta postia Aamulehden jakelualueella”.

Jos kokeilut onnistuvat, posti siirtyy yökantoon pääkaupunkiseudulla, Itä-Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Satakunnassa, Kaakkois-Suomessa, Etelä-Savossa, Keski-Suomessa, Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa.

Suomalaiset saivat aiemmin osoitteelliset kirjeet ja kortit postilaatikoihin ja postiluukkuihin viisi kertaa viikossa, mutta nykyisin tiistai on pudonnut pois kirjejakelusta monilla alueilla. Helsingin Sanomien teettämän kyselyn mukaan 61 prosenttia suomalaisista oli tyytyväinen vielä harvempaan tahtiin eli kolmeen tai harvempaan jakelukertaan viikossa.

Viitenä päivänä viikossa kirjepostin haluaisi kotiin joka viides suomalainen eli 21 prosenttia vastaajista.Useita jakelukertoja kaipaavat HS:n kyselyn mukaan iäkkäät, pohjois- ja itäsuomalaiset sekä työväenluokkaan itsensä sijoittavat ihmiset.

Kuusisto ei ole yllättynyt HS:n kyselyn tuloksista, sillä Posti on saanut omissa selvityksissään lähes samanlaiset luvut. Yhden käynnin jakelusuunnitelma saattaa eriyttää kirjeiden jakelutahtia eri puolilla Suomea.

”Jos varhaisjakeluverkko saadaan tulevaisuudessa käyttöön, niin kirjeitä voidaan silloin ainakin teoriassa ottaa mukaan viitenä päivänä viikossa. Muilla alueilla pitää sitten pohtia, että mikä on oikea jakelutiheys.”

Vaikka julkisuuden pyörityksestä voisi muuta päätellä, Postin liiketoiminta on kannattavaa. Yhtiön oikaistu 2019 liiketulos oli 39 miljoonaa euroa, ja Postista sata prosenttia omistava valtio on saamassa 30 miljoonan euron osingon.

Kuusisto ei ole saanut uutta tietoa siitä, onko Posti tulevaisuudessakin valtion sadan prosentin omistuksessa. Yhtiö on siis edelleen valtion omistajaohjauksen mahdollisesti pörssilistattavien korissa.

”Jätän pörssilistautumiseen liittyvät kysymykset täysin omistajan vastattavaksi.”

Viisi kysymystä Turkka Kuusistolle

1. Ketä lobbasit viimeksi?

”En ole lobannut, vaan olen jakanut avoimesti tietoa viimeksi asiakkaille ja sitä ennen uutta hallintoneuvostolle.”

2. Montako joulukorttia lähetit ja kuinka monta meni perille?

”Kymmenkunta ja luotan niiden kaikkien menneen perille, vaikka en asiaa tarkistanut”.

3. Mikä tekee sinut onnelliseksi?

”Arjen pienet asiat, pikemminkin työelämän ulkopuolella.”

4. Minkä kirjan luit viimeksi?

”Norjalaisen Jo Nesbon Harry Hole -dekkarin Veitsi (suomeksi)”.

5. Mitä teet viikonloppuna?

”Liikuntaa eli kuntosalia ja lepoa”.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Turkka Kuusisto


 Posti Group Oyj:n toimitusjohtaja 6.2.2020 alkaen. Kiinteä palkka on 37 500 euroa kuukaudessa ja lisäksi mahdolliset bonukset.

 Posti Groupin palvelukseen 2016 johtajaksi Postipalveluihin.

 Syntynyt Espoossa 1979, asuu Vihdissä.

 Koulutukseltaan diplomi-insinööri.

 Ura Trainers' Housen juniorikonsultti opiskeluaikoina 2000–, Helsingin teknillisen korkeakoulun tutkimusassistentti 2002–, Bonito Oy:n johdon konsultti 2003–, Accenturen johdon konsultti 2003–, rakentamis- ja saneerausyhtiön Kronstöm Oy Ma-Kron toimitusjohtaja 2004–, Lindorff Group AB:n palvelukseen 2008–, Lindorff Groupin Euroopan palveluliiketoiminnan johtaja 2015–

 Hallituksen puheenjohtaja pääomistaja sijoitusyhtiö Idego Consulting Oy:ssä, joka on Irpola-perheyhtiön omistajayhtiö. East Office of Finland hallituksen jäsen, Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n hallituksen jäsen.

 Perheellinen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusivuotiaana vankileirille, ja nyt hän palasi sinne, missä vauvoja nääntyi nälkään ja ihmisiä katosi öisin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  3. 3

   Kovaääninen voimarouva vei nuoren Jyrki Kataisen lontoolaiseen pubiin ja pyysi tilaamaan savuviskit – Sen jälkeen mikään ei ollut enää ennallaan

   Tilaajille
  4. 4

   Eipäs tulla Britanniaan vetelehtimään – suomalaisenkin maahanmuuttajan pitää kohta kerätä pisteitä, ja siitä tulee nöyryyttävä kokemus

  5. 5

   Andrei Koivumäki muutti kahdeksan vuotta sitten Helsinkiin 400 euroa taskussa: Nyt hän on ”luksuselämällään” ärsyttävä julkkis­kiinteistönvälittäjä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  2. 2

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   Puolisottomuus on yleistynyt kolme­kymppisillä lyhyessä ajassa: ”Parisuhteiden dynamiikka vaikuttaa syntyvyyteen”, tutkija sanoo

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää