Pelkkään varhaisjakeluun siirtyminen olisi iso laaturiski, sanoo Postin työntekijäliiton puheenjohtaja - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Pelkkään varhaisjakeluun siirtyminen olisi iso laaturiski, sanoo Postin työntekijäliiton puheenjohtaja

”Laaduttomilla työpaikoilla saa laaduttomia palveluita”, Paun puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoo.

Posti- ja logistiikka-alan unioni Paun puheenjohtaja Heidi Nieminen esitteli alan markkinaosuuksia postilakon sovittelun yhteydessä viime marraskuussa. Kuva: Seppo Samuli Lehtikuva

Julkaistu: 15.2. 15:57

Postin jakelijoita edustavan Paun puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoo, että jakelun kannalta voi olla riski, jos Posti siirtyy laajasti vain varhaisjakeluun.

Postin uusi toimitusjohtaja Turkka Kuusisto sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa lauantaina, että Posti saattaa siirtyä myös pääkaupunkiseudulla malliin, jossa kaikki posti tulee varhaisjakelussa sanomalehtien kanssa.

Samalla postin päiväjakelu vähenisi tai loppuisi. Posti haluaa yhdistää jakelut, sillä jakelumäärät ovat vähentyneet.

”Posti ei ole aiemmin toiminut tällä tavalla, koska jaettavaa on ollut määrien näkökulmasta liikaa. Toinen syy oli se, että käytännössä vasta viime syksyn työehtosopimuskierroksella saimme sovittua jakeluverkon yhteiskäytöstä”, Kuusisto sanoi haastattelussa.

Paun Nieminen ihmettelee Kuusisto puheita työehtosopimuksen kirjausten muuttumisesta.

”Eihän työehtosopimuksessa tuolta osin mikään muuttunut. En tiedä, mihin hän viittaa. Onhan palkkaliite B:n mukaan voitu tehdä jo pitkää työtä mihin vuorokauden aikaan tahansa ja mitä tuotteita tahansa. Ei se ole ollut kiellettyä tähänkään asti.”

Nieminen sanoo, että varhaisjakelijat tekevät työnsä yleensä kello kahdesta yöllä puoli seitsemään aamulla. ”Se siis tarkoittaisi, että Posti tarjoaisi lähinnä fyysisesti raskasta osa-aikaista 4,5 tunnin yötyötä.”

”Posti puhuu jo nyt, miten isoja haasteita sillä on saada osa-aikatyöntekijöitä erityisesti varhaisjakeluun. Olen ymmärtänyt, että varhaisjakeluun tulevat ihmiset ovat pääkaupunkiseudulla 95 prosenttisesti maahanmuuttajia.”

”On suuri riski, jos työ tehtäisiin osa-aikatyönä. Kokoaikaisen jakelijan palkka on reilut 2 000 euroa. Siitä voi laskea, paljonko osa-aikainen saa. Ei sillä palkalla saisi pysyvää työvoimaa, mikä tarkoittaisi, että jakelijat vaihtuisivat koko ajan.”

”Olen aina sanonut, että laaduttomilla työpaikoilla saa laaduttomia palveluita. Varhaisjakeluun siirtymisessä on suuri riski laadun näkökulmasta.”

Lauantaivieras|Kaikki posti aletaan jakaa kaupungeissa aamuyöllä, visioi Postin uusi toimitusjohtaja