Yli 18 000 suomalaista haki viime vuonna apua Rikosuhripäivystyksestä - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Yli 18 000 suomalaista haki viime vuonna apua Rikosuhripäivystyksestä

Toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åbergin mukaan asiakasmäärät ovat kasvaneet, koska järjestön palvelut tunnetaan entistä paremmin.

Rikosuhripäivystyksen tunnettuus on kasvanut suomalaisten keskuudessa. Kuva: Emmi Korhonen

Julkaistu: 17.2. 11:00

Yhä useampi suomalainen rikoksen uhri hakee apua Rikosuhripäivystyksestä. Kansalaisjärjestön palveluita käytti viime vuonna 18 100 asiakasta, mikä oli 27 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Miesten osuus asiakkaista oli 22 prosenttia ja naisten 78 prosenttia.

Rikosuhripäivystys on rikoksen uhreja auttava kansalaisjärjestö, jonka toimintaa rahoittaa muun muassa oikeusministeriö. Sillä on myös oikeusministeriön antama julkinen palveluvelvoite auttaa rikoksen uhreja maksuttomasti.

Vuonna 2016 Rikosuhripäivystyksellä oli asiakkaita oli vain 8 400. Toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åbergin mukaan asiakasmäärät ovat kasvaneet, koska järjestön palvelut tunnetaan entistä paremmin.

”Viime vuosina olemme tehneet muun muassa poliisihallituksen kanssa aktiivista yhteistyötä lisätäksemme asiakkaiden ohjausta poliisista Rikosuhripäivystykseen. Myös muut rikosten uhreja kohtaavat tahot osaavat aiempaa enemmän ohjata asiakkaita meille”, Åberg sanoo tiedotteessa.

Suuri osa asiakkaista saa apua Rikosuhripäivystyksen kouluttamilta vapaaehtoisilta. Heitä on tällä hetkellä yli 500, ja uusia koulutetaan kevään aikana ympäri Suomea. Vapaaehtoisten rooli on tukea rikosten uhreja, heidän läheisiään sekä rikosasiassa todistavia kasvokkain, chatissa ja puhelimessa.

”Tukisuhteiden määrä kasvoi Rikosuhripäivystyksessä viime vuonna peräti 38 prosenttia. Suuri osa Rikosuhripäivystyksen asiakkaista kohdataan juuri tukisuhteissa. Viime vuonna oli käynnissä 7 100 eri tukisuhdetta ja näistä kolmannes koski lähisuhdeväkivaltaa. Ilman koulutettuja vapaaehtoisia emme mitenkään pystyisi kohtaamaan näin suurta määrää asiakkaita”, Åberg sanoo tiedotteessa.

Tukisuhteiden määrä on kasvanut merkittävästi, koska vielä vuonna 2016 niitä oli 3 580.

Seuraa uutisia tästä aiheesta