Ville Tavio perus­suomalaisten kansan­edustajien äärilaidan puheista: ”Perus­suomalaisella puolueella on ehdoton ei kaikelle väkivallalle” - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Ville Tavio perus­suomalaisten kansan­edustajien äärilaidan puheista: ”Perus­suomalaisella puolueella on ehdoton ei kaikelle väkivallalle”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion mukaan puolue haluaa profiloitua järkevänä keskustelijana.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoo, että kansanedustajalla kynnys kommentoida pitäisi olla korkeammalla kuin rivikansalaisella. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Julkaistu: 17.2. 15:24

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoo, että puolue sanoutuu irti kaikesta väkivallasta.

HS:n toimittaja Tommi Nieminen kirjoitti sunnuntaina poliitikkojen retoriikan kovenemisesta. Kirjoituksessa nostettiin esiin perussuomalaisten Ano Turtiaisen, Juho Mäenpään ja Veikko Vallinin kommentteja.

Turtiainen on kehottanut ihmisiä tuhoamaan vastaanottokeskuksen ja ilakoinut Kongon ebola-kuolemista. Mäenpää on iloinnut tuhopolttouutisesta ja oli rikostutkinnan kohteena maahanmuuttajia koskevan kommenttinsa takia. Vallin on todennut, että vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin kaltaisista ihmisistä sosialismi ”ei lähde kuin saunan takana”.

Tavio sanoo, ettei hän pidä kommenttien niputtamista täysin reiluna.

”Rapatessa roiskuu ja tekevälle sattuu. Nämä ovat ensimmäisen kauden kansanedustajia jotka eivät ehkä aina ole hahmottaneet, kuinka tapetilla heidän sanomisensa ovat. Kynnys kommentoida asioita pitäisi olla vähän korkeampi kuin rivikansalaisella, koska kansanedustajien sanomisia seurataan tarkkaan ja siksi pitää miettiä, mitä internetissäkin kirjoittaa.”

Tavion mielestä kommentit eivät ole olleet väkivaltaan yllyttäviä vaan ”retorisesti ehkä epäonnistuneita”.

”Perussuomalaisella puolueella on ehdoton ei kaikelle väkivallalle. Se on meille itsestäänselvää. Me haluaisimme tietenkin, että meillä olisi mahdollisimman hyvä imago puolueena, joka puhuu järkevästi meille tärkeistä teemoista, kuten maahanmuutosta, EU:sta ja ilmastonmuutoksesta.”

Tavio ei halunnut kommentoida sitä, miten puolueen joidenkin kansanedustajien äärilaidan puheet vaikuttavat tähän imagoon.

Tavio sanoo, ettei hänellä ole ”tarvetta lähteä julkisuuden kautta mollaamaan kenenkään ylilyöntejä”.

”Osaamme käsitellä nämä sivistyneesti keskenämmekin. Ei ole tarvetta julkisuuden kautta puolustella tai myöskään moittia, jokainen saakoon puolustella omia puheitaan. Media tietenkin etsii aina kärjistyksiä ja vastakkainasettelua.”

Tavion mukaan poliittinen retoriikka ei ole koventunut eduskunnassa, mutta eduskunnan ulkopuolella kylläkin.

”Poliitikot lyövät aika paljon somessa päätä seinään. Se on välillä huono alusta, koska se on kärkäs ja merkkimäärältään rajoitettu. Poliittisen kielen koveneminen näkyy osaltaan siinä, kun annetaan niin paljon ulostuloja somessa.”

Tavio sanoo, että ongelmaa ei kuitenkaan pitäisi typistää vain perussuomalaisiin.

”Saan itsekin päivittäin alatyylisiä haukkumaviestejä. Tällaista törkykirjoittelua tapahtuu kaikilla politiikan laidoilla tällä hetkellä. Eikä voida enää puhua siitä, että se olisi puhtaasti poliittinen ilmiö, vaan se on sosiaalinen ilmiö netissä.”

Tavion mielestä ihmisten sanomisia seurataan myös tarkemmin.

”Jos kirjoitat yhden väärän asian, se saattaa seurata sinua kymmenen vuotta.”

Toimittaja Tommi Niemisen avoin kirje|Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?