Ulko­ministeri Haaviston päätöksestä syrjäyttää konsuli­päällikkö al-Hol -kiistassa esitutkinta, tutkinta voi kestää syksyyn saakka - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Ulko­ministeri Haaviston päätöksestä syrjäyttää konsuli­päällikkö al-Hol -kiistassa esitutkinta, tutkinta voi kestää syksyyn saakka

Perustuslakivaliokunta pyytää valtakunnansyyttäjää selvittämään, onko Haavisto syyllistynyt virkavelvollisuuden rikkomiseen tai virka-aseman väärinkäyttämiseen.

Julkaistu: 19.2. 6:56, Päivitetty 19.2. 14:18

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on päättänyt, että ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) al-Holiin liittyvistä toimista aloitetaan esitutkinta rajatuin osin. Päätös oli yksimielinen.

Perustuslakivaliokunta pyytää valtakunnansyyttäjää selvittämään, onko Haavisto syyllistynyt virkavelvollisuuden rikkomiseen tai virka-aseman väärinkäyttämiseen.

Valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) sanoo, että valiokunta päätti pyytää valtakunnansyyttäjältä esitutkintaa siltä osin, että Haavisto päätti siirtää konsulipäällikkö Pasi Tuomisen kokonaan toisiin tehtäviin.

Käytännössä perustuslakivaliokunnan päätös tarkoittaa, että rikostutkinta myös alkaa.

Haavisto ei halunnut kommentoida perustuslakivaliokunnan päätöstä STT:lle.

”Ministeri ei kommentoi tässä kohtaa asiaa prosessin ollessa edelleen kesken. Asian perinpohjainen selvittäminen on asianomaisten oikeusturvan kannalta hyvä asia”, Haaviston avustaja Jeri Aalto viestitti STT:lle.

Tuominen ei halunnut kommentoida päätöstä HS:lle.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen puolestaan arvioi STT:lle, että esitutkinta Haaviston toimista voi kestää syksyyn asti. Arvio on tässä vaiheessa alustava, koska Toiviainen ei ole vielä saanut perustuslakivaliokunnan päätöstä asiassa.

Kun esitutkinta valmistuu, perustuslakivaliokunta käsittelee sen ja laatii asiasta mietinnön. Sen jälkeen eduskunnan täysistunto äänestää syytteen nostamisesta.

Kiistassa on kyse siitä, että Tuominen oli Haaviston kanssa eri mieltä siitä, miten al-Holin pakolaisleiriä koskeva asia tulisi hoitaa.

Tästä jutusta voit lukea tarkemmin kiistan yksityiskohdista: Näin Suomi pyrkii saamaan lapset pois al-Holin leiriltä – HS selvitti, mistä ulkoministeri Haavistoa koskevassa kiistassa on kyse

Tuominen on kertonut vastustaneensa Haaviston hänelle antamaa ohjeistusta edistää virkamiesteitse leirillä olevien suomalaisten naisten ja lasten kotiuttamista. Suojelupoliisin mukaan naisilla on kytköksiä äärijärjestö Isisiin.

Haavisto ja Tuominen kiistelivät asiasta syyskuussa. Lokakuussa tilanne kärjistyi niin, että Haavisto otti al-Holia koskevat asiat pois Tuomiselta ja nimitti niitä hoitamaan erityisedustajan. Tämä ei kuitenkaan ole valiokunnan mukaan ongelma. Ongelma on se, että al-Holia koskevien asioiden siirron lisäksi Haavisto päätti myös syrjäyttää Tuomisen kokonaan pois konsulipäällikön tehtävästä.

Ojala-Niemelän mukaan se, että virkamies ja ministeri ovat olleet erimielisiä, ei ole vielä riittävä peruste sille että virkamies siirretään kokonaan toisiin tehtäviin.

”Kysymys kuuluu, miksi hänet tuli siirtää vielä pois tehtävästään, jos al-Holia koskevat kysymykset oli jo siirretty häneltä pois. Se ei tullut selväksi, aineisto oli siltä osin puutteellista, emmekä voineet tehdä valiokunnassa johtopäätöstä”, Ojala-Niemelä kommentoi.

Tuominen on syyttänyt Haavistoa myös painostuksesta ja siitä, että erityisedustajan nimityspäätös oli laiton. Ojala-Niemelän mukaan perustuslakivaliokunta ei löytänyt näyttöä siitä, että Haavisto olisi pyrkinyt painostamaan Tuomista epäasiallisesti.

”Mutta epäilyksen siemen jäi siitä, mikä oli Haaviston vaikutin tässä asiassa. Muun muassa sellaista sanaa käytettiin kuin kosto.”

Sen jälkeen kun Haaviston toiminta asiassa nousi julkisuuteen Ilta-Sanomien uutisen myötä, Haavisto kertoi, että hän onkin päättänyt antaa Tuomiselle mahdollisuuden jatkaa konsulipäällikön tehtävässään.

Yksi Haaviston toimintaa koskenut kysymys on liittynyt siihen, olisiko al-Holin suomalaisten kotiuttamisen valmistelusta tarvittu valtioneuvoston virallinen poliittinen päätös.

Ojala-Niemelän mukaan valiokunta ei pitänyt merkittävänä sitä asiaa, oliko al-Holista olemassa valtioneuvoston virallinen päätös, koska kysymystä oli käsitelty jo hallituksen iltakoulussa. Tuominen kertoi HS:n haastattelussa joulukuussa, että asiasta olisi pitänyt tehdä poliittinen päätös, jotta virkamiehet olisivat saaneet riittävän selkänojan toiminnalleen.

Ojala-Niemelä sanoi, että valiokunnan päätös ”ei ole kannanotto siihen, että asia tulisi menemään valtakunnanoikeuteen”.

Poliisilla on esitutkinnassa mahdollisuus kuulustella asianosaisia laajemmin kuin valiokunnassa nyt tehtiin, sanoo Ojala-Niemelä. Hän mainitsi esimerkiksi Haaviston esikunnan sekä muut ulkoministerön virkamiehet. Poliisi voi myös tarkastella laajemmin asiakirja-aineistoa valtakunnansyyttäjän johtamassa esitutkinnassa.

Kymmenen opposition kansanedustajaa jätti joulukuussa muistutuksen, jossa pyydettiin perustuslakivaliokuntaa tutkimaan Haaviston toimien laillisuus Syyrian al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisasiassa.

Kansanedustajat pyysivät muun muassa tarkastelemaan sitä, onko Haavisto painostanut Tuomista tekemään lainvastaisia päätöksiä.

Perustuslakivaliokunta kuuli tammikuussa Haavistoa ja Tuomista. Ojala-Niemelän mukaan Haaviston ja Tuomisen kertomukset olivat ristiriidassa keskenään. Valiokunta on kuullut myös valtiosääntöoikeuden, rikosoikeuden ja hallinto-oikeuden asiantuntijoita selvittäessään Haaviston toiminnan laillisuutta.

Haavisto on vedonnut siihen, että hän on tarkistanut toimiensa lainmukaisuuden ulkoministeriön virkamiesjohdolta. Ulkoministeriön alivaltiosihteeri Pekka Puustinen kiisti joulukuussa ministeriön sisäisessä tiedotteessa, että Haavisto olisi toiminut lainvastaisesti Tuomisen kohtelussa.

Puustinen totesi tuolloin, että ”vakava näkemysero” al-Holiin liittyvän asian hoidossa ”näkyi virkamiesjohdolle tulleena pyyntönä selvittää, löytyisikö konsulipäällikölle muita sopivia tehtäviä”. Pyyntö tuli Haaviston esikunnalta. Puustinen kuvasi pyyntöä ”harvinaiseksi ja poikkeukselliseksi”.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) matkalla eduskunnan perustuslakivaliokunnan kuultavaksi 14. tammikuuta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) matkalla eduskunnan perustuslakivaliokunnan kuultavaksi 14. tammikuuta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ruotsilta katosi lapsia, Norjassa hallitus hajosi, Suomessa Haavisto joutui laillisuus­tutkintaan – Kolmen Pohjois­maan ulko­ministerit kertovat HS:n haastattelussa, miksi al-Hol vetää politiikan solmuun

HS:n vierailu al-Holin leirillä paljasti, että suomalaisten mahdollinen kotiutus vaikuttaa uskottua kaukaisemmalta hankkeelta

Keitä al-Holin leirillä on? Millainen turvallisuus­uhka leiriläiset ovat? HS kokosi vastaukset keskeisiin kysymyksiin al-Holista

Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa

Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

Ulkoministeri Haavistoa arvostellut konsulipäällikkö Pasi Tuominen jatkaa tehtävässään

Ulkoministeri Haavisto ja konsuli­päällikkö Tuominen olivat tunteja perustuslaki­valiokunnan kuultavana – ”Kertomukset ovat risti­riitaisia keskenään”

Seuraa uutisia tästä aiheesta