Mitä perustuslakivaliokunnan Haavisto-päätös tarkoittaa? Kuinka poikkeuksellinen se on? HS etsi vastaukset - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Mitä perustuslakivaliokunnan Haavisto-päätös tarkoittaa? Kuinka poikkeuksellinen se on? HS etsi vastaukset

Pekka Haaviston toimet etenevät poliisitutkintaan.

Pekka Haaviston (vas.) asiassa perustuslakivaliokunta päätti keskiviikkona pyytää esitutkintaa. Edellisen kerran valiokunta lähetti ministeriä koskevan asian tutkintaan vuonna 2010, kohteena oli tuolloinen pääministeri Matti Vanhanen. Edellisen kerran valitus on johtanut valtakunnanoikeuteen vuonna 1993, jolloin kohteena oli Kauko Juhantalo.

Pekka Haaviston (vas.) asiassa perustuslakivaliokunta päätti keskiviikkona pyytää esitutkintaa. Edellisen kerran valiokunta lähetti ministeriä koskevan asian tutkintaan vuonna 2010, kohteena oli tuolloinen pääministeri Matti Vanhanen. Edellisen kerran valitus on johtanut valtakunnanoikeuteen vuonna 1993, jolloin kohteena oli Kauko Juhantalo. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva, Juha Roininen & Ilkka Ranta / Lehtikuva

Julkaistu: 19.2. 14:42, Päivitetty 19.2. 16:15

Eduskunnan perustuslakivaliokunta teki keskiviikkona harvinaisen päätöksen, kun se päätti, että ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) al-Holiin liittyvistä toimista aloitetaan esitutkinta.

Perustuslakivaliokunta pyytää valtakunnansyyttäjää selvittämään, onko Haavisto syyllistynyt virkavelvollisuuden rikkomiseen tai virka-aseman väärinkäyttämiseen.

Päätös oli yksimielinen.

Lue lisää: Ulkoministeri Haaviston päätöksestä syrjäyttää konsulipäällikkö al-Hol -kiistassa esitutkinta, tutkinta voi kestää syksyyn saakka

Mitä perustuslakivaliokunnan päätös tarkoittaa, julkisoikeuden emeritusprofessori Teuvo Pohjolainen?

”Käytännössä se tarkoittaa sitä, että perustuslakivaliokunta katsoo, ettei se voi painaa villaisella Haaviston toimintaa, vaan tapauksen selvittäminen vaatii poliisitutkinnan.”

”En ole nähnyt valiokunnan lausuntoa. Näyttäisi kuitenkin siltä, että valiokunta on huolissaan siitä, onko tapahtunut ikään kuin kostotoimenpide niin, että on konsulipäällikkö Pasi Tuomista on yritetty siirtää muihin tehtäviin siitä huolimatta, ettei valmistelutehtäviä olisi vielä annettu toiselle henkilölle.”

Miten tutkinta etenee?

”Valtakunnansyyttäjä pyytää varmaankin poliisia tekemään esiselvitykset. Sen perusteella valtakunnansyyttäjä tuo oman näkemyksensä takaisin perustuslakivaliokuntaan, joka päättää nostetaanko syytteet.”

Pitääkö perustuslakivaliokunnan toimia kuten valtakunnansyyttäjä ehdottaa?

”Perustuslakivaliokunta joka tapauksessa on se taho, joka päättää ryhdytäänkö toimenpiteisiin vai ei. Se ei ole sidottu valtakunnansyyttäjän lausuntoon. Lopultahan eduskunnan täysistunto päättää viedäänkö ministeri valtakunnanoikeuteen.”

Pitäisikö Haaviston luopua ministerin tehtävästä, jos valtakunnanoikeus tuomitsisi hänet?

”Vaikea olisi kuvitella, että ministeri jatkaisi, jos hän on saanut valtakunnanoikeudessa tuomion.”

Kuinka poikkeuksellinen Haaviston tapaus on?

Perustuslakivaliokuntaan on aika ajoin valitettu ministereiden toimista, mutta ani harvoin valitukset ovat edenneet tutkintaan.

Perustuslakivaliokunnan valiokuntaneuvos Matti Marttusen mukaan edellisen kerran perustuslakivaliokunta lähetti ministeriä koskevan valituksen tutkintaan vuonna 2010. Se koski pääministerinä tuolloin toiminutta Matti Vanhasta (kesk).

Tuolloin oikeuskansleri Jaakko Jonkka pyysi perustuslakivaliokuntaa tutkimaan, onko Vanhanen esteellinen osallistumaan valtioneuvoston yleisistuntoihin, joissa päätettiin Raha-automaattiyhdistyksen avustusten myöntämisestä Nuorisosäätiölle.

Tutkinta meni poliisille, ja lopulta perustuslakivaliokunta katsoi, ettei asiassa tarvinnut edetä.

Vuonna 2013 valiokunta tutki, onko pääministeri Jyrki Katainen (kok) toiminut väärin, kun hän hankki filosofi Pekka Himaselta tutkimuksen ilman kilpailutusta. Tässä tapauksessa perustuslakivaliokunta päätti itse, ettei asia vaadi jatkotoimia.

Edellisen kerran perustuslakivaliokuntaan lähetetty valitus on johtanut valtakunnanoikeuteen vuonna 1993.

Tuolloin valtakunnanoikeus tuomitsi kauppa- ja teollisuusministeri Kauko Juhantalo (kesk) vuoden ehdolliseen vankeuteen lahjusten vaatimisesta ministerinä ollessaan. Hänet myös erotettiin eduskunnasta.

Valtakunnanoikeus on erityistuomioistuin, joka käsittelee syytteitä, joita on nostettu muun muassa ministereiden virkatoimista.

Oikaisu 19.2. kello 16:15: Oikeuskanslerin nimi on Jaakko Jonkka, ei Jonka.

Ulko­ministeri Haaviston päätöksestä syrjäyttää konsuli­päällikkö al-Hol -kiistassa esitutkinta, tutkinta voi kestää syksyyn saakka

Vihreiden Ohisalo ja pääministeri Marin: Haavisto voi jatkaa ulkoministerinä

Juhantalon tapaus ainutlaatuinen Perustuslakivaliokunta sai selvityksen eduskunnasta erottamisen säädöshistoriasta

Perustuslaki­valiokunta: Katainen ei rikkonut lakia Himas-asiassa