Vihreiden Ohisalo ja pääministeri Marin: Haavisto voi jatkaa ulkoministerinä - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Vihreiden Ohisalo ja pääministeri Marin: Haavisto voi jatkaa ulkoministerinä

Hallituspuolueiden edustajat kommentoivat perustuslakivaliokunnan päätöstä vähäsanaisesti.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo eduskunnan suullisella kyselytunnilla viime viikon torstaina. Kuva: Emmi Korhonen

Julkaistu: 19.2. 14:44, Päivitetty 19.2. 16:23

Pekka Haavisto (vihr) voi jatkaa ulkoministerinä esitutkinnan ajan, sanoo vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo.

”Haavistolla on minun luottamukseni. Kyllä voi jatkaa”, Ohisalo vastasi toimittajien kysymykseen eduskunnassa.

Perustuslakivaliokunta päätti keskiviikkona yksimielisesti pyytää valtakunnansyyttäjää selvittämään, onko Haavisto syyllistynyt virkavelvollisuuden rikkomiseen tai virka-aseman väärinkäyttämiseen al-Hol-asiassa. Valiokunnan esitutkintapyyntö koskee sitä, että Haavisto päätti siirtää konsulipäällikkö Pasi Tuomisen kokonaan toisiin tehtäviin.

”Hyvä, että ammattisyyttäjä selvittää asian perin pohjin. Tämä on kaikkien oikeusturvan kannalta hyvä asia”, Ohisalo sanoi.

Haavisto itse sanoi Ilta-Sanomille, ettei hän ”tunnista mitään rikoksia tietenkään tässä tapahtuneen” ja katsoo siksi voivansa jatkaa ministerinä.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Emma Kari viestittää, että Haavistolla on vihreiden ”täysi tuki”.

”Tässä koko asiassa on lopulta kyse siitä, että autetaanko lapsia pois hengenvaarallisista oloista. Näiden lasten auttamiseksi ulkoministeri on tehnyt arvokasta työtä.”

Muiden hallituspuolueiden edustajat kommentoivat perustuslakivaliokunnan päätöstä vähäsanaisesti.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan Haavisto voi jatkaa ulkoministerinä, kuten tähänkin asti. Marin kommentoi asiaa suomalaistoimittajille Berliinissä, jossa hän tapasi tänään liittokansleri Angela Merkelin.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan merkityksellistä on se, että perustuslakivaliokunta teki yksimielisen ratkaisun.

”Se vahvistaa luottamusta perustuslakivaliokunnan toimivuuteen ja siihen, että valiokunta pystyy ratkaisemaan vaikeitakin asioita objektiivisesti”, Lindtman sanoo.

Hän ei ottanut suoraan kantaa siihen, vaikuttaako esitutkinnan käynnistyminen Haaviston asemaan tai hallituksen työskentelyyn ylipäätään.

”Perustuslakivaliokunta ei ottanut tässä kohtaa lopullista kantaa tapaukseen, vaan pyysi käynnistämään esitutkinnan. Taitaa olla niin, että kuten tähänkin saakka, työ jatkuu ja nämä samalla nämä selvitykset käynnistyvät.”

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni tyytyi kommentoimaan, että Haaviston tapaus on perustuslakivaliokunnan ja eduskunnan käsissä.

”Mennään ihan rauhassa eteenpäin”, sanoi puolestaan Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson eduskunnassa. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ei kommentoinut lainkaan.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen arvioi STT:lle keskiviikkona, että esitutkinta Haaviston toimista voi kestää syksyyn asti. Arvio on alustava, koska Toiviainen ei ole vielä saanut perustuslakivaliokunnan päätöstä asiassa.

Ulko­ministeri Haaviston päätöksestä syrjäyttää konsuli­päällikkö al-Hol -kiistassa esitutkinta, tutkinta voi kestää syksyyn saakka