Perustuslakivaliokunta kuuli perus­suomalaisten Juha Mäenpäätä, kansan­edustaja kiistää loukanneensa mitään kansan­ryhmää - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Perustuslakivaliokunta kuuli perus­suomalaisten Juha Mäenpäätä, kansan­edustaja kiistää loukanneensa mitään kansan­ryhmää

Juha Mäenpää rinnasti turvapaikanhakijat ja vieraslajit eduskunnassa viime kesäkuussa pitämässään puheessa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää eduskunnassa Helsingissä torstaina. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Julkaistu: 20.2. 12:18, Päivitetty 20.2. 12:39

Kansanedustaja Juha Mäenpää (ps) ei katso loukanneensa mitään kansanryhmää eduskunnassa viime kesäkuussa pitämässään puheessa. Mäenpään katsottiin rinnastaneen turvapaikanhakijat ja vieraslajit puheenvuorossaan.

Mäenpään mielestä on hyvä, että asia selvitetään.

”Tämä on paisunut äärettömiin mittasuhteisiin joidenkin ihmisten tulkinnoilla tästä puheesta. Mielestäni en ole loukannut mitään ryhmää enkä ole edes maininnut mitään kansanryhmää”, Mäenpää sanoi toimittajille eduskunnassa poistuessaan perustuslakivaliokunnan kokouksesta.

Perustuslakivaliokunta kuuli Mäenpäätä torstaina liittyen valtakunnansyyttäjän lupapyyntöön, että tämä voisi asettaa Mäenpään syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Mäenpään mukaan asian käsittely valiokunnassa oli asiallista. Hän ei halunnut suoraan arvioida, onko kansanedustajien sananvapaus vaarassa.

”Itse koen niin, että olen käyttänyt sananvapauttani ja aion käyttää sitä jatkossakin. Jokaisen kansanedustajan on itse mietittävä, onko se vaarassa vai ei”, Mäenpää sanoi.

”Hieman yllättynyt olen tämän asian laajuudesta ja siitä, minkälaiset mittasuhteet se on saanut. Kuitenkin käsittääkseni tämä on yhden henkilön Twitter-kommenteista lähtenyt liikkeelle”, Mäenpää sanoi viitaten professori Martin Scheininiin.

Mäenpää ei halunnut avata perustuslakivaliokunnassa käytyjen keskustelujen sisältöä toimittajille.

”Niistä ei keskustella täällä käytävillä, ne jääkööt tuonne huoneeseen.”

Valtakunnansyyttäjän mukaan Mäenpää-tapaus tuotiin eduskuntaan, koska perustuslaki sitä edellytti – ”Tulkitsen, että lupa tarvitaan, nousi syyte tai ei”

Perus­suomalaisten Juha Mäenpään syyttämis­luvan puinti alkoi perustus­lakivaliokunnassa

Eduskunnan oli määrä keskustella perussuomalaisten Juha Mäenpään syytteeseen asettamisesta, mutta puolueet peruivat lähetekeskustelun

Valtakunnan­syyttäjältä historiallinen päätös: Pyytää edus­kunnalta suostumusta perus­suomalaisten kansan­edustajan Juha Mäenpään syyttämiseksi – Mäenpää kiistää