Opetus- ja kulttuuriministeriö haluaa puuttua tehokkaammin kulttuurialalla tapahtuviin väärinkäytöksiin – ministeri Hanna Kosonen selvittää eettisen toimielimen perustamista - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Opetus- ja kulttuuriministeriö haluaa puuttua tehokkaammin kulttuurialalla tapahtuviin väärinkäytöksiin – ministeri Hanna Kosonen selvittää eettisen toimielimen perustamista

Selvityshenkilö Jukka Liedeksen on määrä luovuttaa selvityksensä Kososelle viimeistään kesäkuun puolivälissä.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk) haluaa selvittää kulttuurialan eettisen toimielimen perustamista. Kuva: Hanna Matikainen

Julkaistu: 20.2. 15:05, Päivitetty 20.2. 15:11

Opetus- ja kulttuuriministeriö haluaa puuttua tehokkaammin kulttuurialalla tapahtuviin väärinkäytöksiin. Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk) on asettanut selvityshenkilön selvittämään kulttuurialan eettisen toimielimen perustamista.

Selvityshenkilö Jukka Liedeksen on määrä luovuttaa selvityksensä Kososelle viimeistään kesäkuun puolivälissä.

”Tasa-arvon ja hyvinvoinnin tulee toteutua kulttuuri- ja taidekentällä aina, sekä harrastavien lasten ja nuorten että aikuistenkin tekijöiden keskuudessa”, Kosonen kertoo tiedotteessa.

”Kulttuurikenttä on rakenteellisesti laaja; on pieniä vapaita ryhmiä ja toisaalla suuria, institutionaalisia toimijoita. Oikeus turvalliseen luovuuden toteuttamiseen kuuluu kaikille. Jokaisella toimijalla tulee olla tieto siitä, miten toimia silloin, kun kohtaa epäasiallista kohtelua.”

Taiteen ja kulttuurin toimijat keskustelivat tammikuussa alan eettisistä kysymyksistä keskustan valtiosihteerin Tuomo Puumalan johdolla.

Ministeriön tiedotteen mukaan keskustelussa tunnistettiin alan yhteiseksi toiveeksi tarve eettisiä kysymyksiä käsittelevälle toimielimelle.

Selvityksessä tulee tarkastella muun muassa toimielimen oikeudellista muotoa, sen rahoitusta, hallintoa ja toimivaltaa sekä sitä, keiden toimijoiden tulisi olla perustamassa toimielintä.

Lisäksi selvitystyössä tulee tiedotteen mukaan tarkastella kulttuurialan eettisen toimielimen perustamista sekä ennaltaehkäisyn että jälkikäteisen reagoinnin näkökulmasta. Selvitystyössä tulee myös ottaa huomioon ”lainsäädännön asettamat reunaehdot ja mahdollisten uusien säännösten tarve”.

Ministeriön tiedotteen mukaan selvityshenkilön tulee perehtyä muilla toimialoilla toimivien, eettisiä asioita käsittelevien toimielinten toimintaan Suomessa, sekä kulttuurin ja taiteen alan eettisiä kysymyksiä käsittelevien toimielinten toimintaan ulkomailla.

Kulttuuri- ja taidealalla ei ole sellaista eettistä toimielintä kuin esimerkiksi urheilussa, jossa toimii Suomen urheilun eettinen keskus.

Eettisen toimielimen tarve on noussut esiin muun muassa viime vuoden loppupuolella, kun HS uutisoi teatteritoimintaa pyörittäneen kulttuurineuvoksen Veijo Baltzarin kultista.

Hän manipuloi ja lähenteli lukioikäisiä tyttöjä ja houkutteli heitä luokseen asumaan – HS tutki vuoden ajan, miten ihmiskaupasta epäilty kulttuurineuvos Veijo Baltzar rakensi teatteristaan kultin

Image: Sibelius-Akatemiassa seksuaalista häirintää, nöyryyttämistä sekä opettajien ja opiskelijoiden välisiä suhteita