Oodin sunnuntainen välikohtaus viritti keskustelua Suomen huumepolitiikasta eduskunnan kyselytunnilla - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Oodin sunnuntainen välikohtaus viritti keskustelua Suomen huumepolitiikasta eduskunnan kyselytunnilla

Eduskunnan suullisella kyselytunnilla edustajia puhutti myös Suomen maatalouspolitiikka ja etenkin se, miten Suomi pärjää EU:n budjettineuvotteluissa maataloustuista.

Sisäministeri Maria Ohisalo (kesk.) vastausvuorossa eduskunnan suullisella kyselytunnilla torstaina Helsingissä. Vasemmalla valtiovarainministeri Katri Kulmuni ja oikealla elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Sisäministeri Maria Ohisalo (kesk.) vastausvuorossa eduskunnan suullisella kyselytunnilla torstaina Helsingissä. Vasemmalla valtiovarainministeri Katri Kulmuni ja oikealla elinkeinoministeri Mika Lintilä. Kuva: Jussi Nukari / LEHTIKUVA

Julkaistu: 20.2. 17:40, Päivitetty 20.2. 18:53

Onko Suomen huumepolitiikka liian löysää? Miten Suomi pärjää EU:n budjettineuvotteluissa maatalouden tuista?

Nämä kysymykset puhuttivat eniten suullisella kyselytunnilla eduskunnassa torstaina. Ja eniten äänessä olivat oppositiopuolue perussuomalaisten edustajat.

Ensimmäisen puheenvuoron kirvoittivat nuorten huumekuolemat ja Oodin tapahtumat. Keskustakirjasto Oodissa tapahtui viime viikon sunnuntaina välikohtaus, jossa käytettiin teräasetta. Poliisi ei ole kertonut, liittyikö tapaus päihteisiin tai huumeiden käyttöön, mutta kirjaston johtaja Anna-Maria Soininvaara pitää tätä kuitenkin todennäköisenä.

Hallituksen keinoista vähentää huumeiden käyttöä ja siitä aiheutuvia haittoja, kuten nuorten huumekuolemia, kysyi kansanedustaja Mika Niikko (ps).

Niikko huomautti, että Suomen nykyinen huumestrategia on vuodelta 1997, ja se pitäisi päivittää nykypäivään.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoi ottavansa vakavasti toiveen tehdä parempaa huumepolitiikkaa. Päihdetyötä tekevät tahot onkin Kiurun mukaan kutsuttu jo koolle.

Kiuru lupasi muutoksia päihdelainsäädäntöön ja strategisempaa otetta.

Niikko kysyi myös sisäministeri Maria Ohisalolta (vihr), onko tarkoitus jatkaa liberaalia huumepolitiikkaa. Niikko viittasi Ohisalon lokakuiseen lausuntoon. Sen mukaan vihreitten poliittisessa ohjelmassa on linjattu, ettei laittomien huumeiden käytöstä tai pienten määrien hallussapidosta pitäisi rangaista.

Niikko oli huolissaan myös sisäisestä turvallisuudesta.

Ohisalo korosti vastauksessaan ennaltaehkäisyä. Ohisalon mukaan syrjäytyminen on sisäisen turvallisuuden suurin uhka.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) muistutti, ettei hallitusohjelmassa ole mitään mainintaa esimerkiksi kannabiksen käytön dekriminalisoinnista. Myös Henriksson painotti ennaltaehkäisyn tärkeyttä.

Perussuomalaiset jatkoivat hallituksen hiillostamista.

Kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Riikka Purra (ps) päivitteli avointa, kaduilla rehottavaa huumekauppaa, kuten ”euron pillereitä”. Huumeiden katukauppa on Purran mukaan räjähtänyt käsiin etenkin Helsingissä.

Ohisalon mukaan Suomen turvallisuusviranomaisten kenttä on erittäin heikosti resurssoitu, vaikka hallitus on jo päättänyt lisätä poliisien määrää. Ohisalon mukaan Suomessa silti tehdään vahvaa yhteistyötä poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen kesken.

Kansanedustaja Mari Rantanen (ps) oli erityisesti huolissaan huumeiden käyttöön liittyvästä järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Oppositiopuolue kokoomuksen poliisikansanedustaja Marko Kilpi halusi tietää, valuuko poliiseille ja syyttäjille tarkoitettu lisärahoitus esimerkiksi ict-kuluihin vai meneekö se aidosti henkilön lisäämiseen.

Oikeusministeri Henrikssonin mukaan ”nyt pannaan enemmän rahaa kuin aikaisemmin” syyttäjälaitokseen ja poliiseille.

Sisäministeri Ohisalon mukaan noin 60–80 uutta poliisia on jo saatu tälle vuodelle.

Kansanedustaja Sari Essayahin (kd) mielestä Suomessa suorastaan vähätellään huumeongelmaa. Hän kysyi opetusministeriltä, miten ongelmaan puututaan koululaitoksessa.

”Kukaan ministeri ei ole vähätellyt huumeongelmaa”, vakuutti opetusministeri Li Andersson (vas) ja korosti moniammatillista ja ehkäisevää päihdetyötä kouluissa.

Kansanedustaja Arja Juvosen (ps) mukaan nuoret lääkitsevät ahdistustaan huumeilla, joita kaupitellaan jo kaduilla ja asemilla.

Ministeri Kiurun mukaan iso haaste on se, että ”meidän kynnyksemme on joskus liian korkea” esimerkiksi hoitoon hakeutumisessa ja pääsyssä.

Kansanedustaja Anu Vehviläinen (kesk) kysyi Kiurulta, miten sote-uudistuksessa varaudutaan päihdepalveluihin.

”Päihdepalveluiden pitää olla sosiaali- ja terveyskeskusten matalan pään tarjonnassa”, Kiuru vakuutti.

Oppositiopuolue kokoomuksen Kalle Jokinen muistutti huumekuolemista ja esimerkiksi vihreitten ja ministereitten huumemyönteisistä lausunojta.

”Tämä hallitus ei ole lieventämässä huumepolitiikkaa”, valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) vakuutti.

Niikon mukaan huumeongelmien vähentämisessä ja niistä kärsivien hoitoon pääsemisessä riittää vielä tehtävää esimerkiksi kunnissa.

Kiuru lupasi hallituksen ottavan ilmiön tosissaan, ja uusia linjauksiakin on tulossa.

Huumeiden lisäksi kansanedustajia puhutti viljelijän leipä, eli maatalouden EU-tuet, joista parhaillaan neuvotellaan Brysselissä.

Kokoomuksen Janne Sankelo kysyi Kulmunilta, miten Suomen maatalous ja puhdas ruokatuotanto turvataan, jos tuista leikataan satoja miljoonia euroja.

Kulmuni toivotti pääministeri Sanna Marinille (sd) menestystä neuvotteluihin EU:ssa ja viittasi niiden epäonnistuessa turvauduttavan tarvittaessa kansalliseen tukeen eli kompensaatioon.

Sankeloa ei vastaus täysin tyydyttänyt: ”Voiko suomalainen maanviljelijä luottaa hallitukseen?”

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk) mukaan hallituksella on ”perälautakirjaukset”, joilla tuet turvataan vastakin.

Myös kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) kantoi huolta maanviljelijöiden toimeentulosta. Lepän mukaan tärkein asia on se, että elintarvikemarkkinat toimivat entistä paremmin.

Kansanedustaja Ritva Elomaakin (ps) tivasi, mitä on odotettavissa neuvotteluista: ”Odotatteko tumput suorina?” Elomaan mukaan neuvotteluissa ovat Suomen kannalta nyt kohtalokysymykset.

Kulmuni neuvoi perussuomalaisia kannattamaan hallitusta, joka kaikin keinoin taistelee suomalaisen maatalouden puolesta.

Kokoomuksen Heikki Autton (kok) mukaan metsäpolitiikan pitää pysyä suomalaisten käsissä.

Leppä vakuutti kokoomukselle, että metsäpolitiikka ei muutu miksikään, mutta samalla myös ilmasto- ja energiahaasteisiin pystytään vastaamaan.

Kansanedustaja Peter Östman (kd) epäili niin ikään Suomen tavoitteita ja onnistumista maa- ja metsätalousneuvotteluissa.

”Ykköstavoitteitamme on, että Suomi turvaa maatalouden rahoituksen”, Kulmuni toisti ja epäili, ettei oppositio ole kuunnellut, mitä kaikkea hallitus aikoo aikoo tehdä. ”Tavoitteena on erittäin isänmaallinen politiikka”, Kulmuni sanoi.

Suullisen kyselytunnin lopuksi sivuttiin vielä esimerkiksi työperäistä maahanmuuttoa, alipalkkausta sekä nais- ja miesurheilun erilaista painoarvoa televisiolähetyksissä.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk) kiitti Yleisradiota naisjalkapalloilun esillä pitämisestä: ”Siitähän tuli ihan ilmiö.”

Oodin johtaja: Päihteiden käytöstä ja huumeiden piikittämisestä on tullut arkipäiväinen ongelma