Perussuomalaiset haluaa kaksinkertaistaa Suomen kansalaisuuteen tarvittavan asumisajan - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Perussuomalaiset haluaa kaksinkertaistaa Suomen kansalaisuuteen tarvittavan asumisajan

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on jättänyt lakialoitteen Suomen kansalaisuuden saamiseen vaadittavan asumisajan nostosta kymmeneen vuoteen kaikille maahanmuuttajille.

Nykyisen lain mukainen yleinen asumisaikavaatimus kansalaisuuden saamiseen on viisi vuotta ja turvapaikan saaneille neljä vuotta.

Nykyisen lain mukainen yleinen asumisaikavaatimus kansalaisuuden saamiseen on viisi vuotta ja turvapaikan saaneille neljä vuotta. Kuva: Marko Sorsa

Julkaistu: 21.2. 9:54

Perussuomalaiset haluavat kaksinkertaistaa kansalaisuuden asumisaikavaatimuksen kymmeneen vuoteen.

Puolueen eduskuntaryhmä on jättänyt lakialoitteen Suomen kansalaisuuden saamiseen vaadittavan asumisajan nostosta viidestä vuodesta kaksinkertaiseksi kaikille maahanmuuttajille.

Perussuomalaisten mukaan nykyisen lain mukainen yleinen asumisaikavaatimus on viisi vuotta ja turvapaikan saaneille neljä vuotta, mikä on vähemmän kuin useissa muissa EU-maissa.

Perussuomalaiset kertovat olevansa huolissaan siitä, miten avokätisesti kansalaisuuksia on viime vuosina myönnetty.

Vuosi 2017 oli ennätysvuosi, jolloin Suomen kansalaisuuden sai yli 12 200 Suomessa vakinaisesti asunutta ulkomaiden kansalaista. Vuonna 2018 kansalaisuus myönnettiin yli 9 200 ulkomaalaiselle, perussuomalaiset laskee tiedotteessaan.

Perussuomalaiset painottaa tiedotteessaan, että kansalaisuus tulee myöntää vain henkilöille, joiden sopeutumisesta ja nuhteettomuudesta voidaan olla varmoja.

Perussuomalaisten mukaan neljän tai viiden vuoden kuluessa ei voida täysin vakuuttua henkilön lainkuuliaisuudesta.

”Nopeasti saatava kansalaisuus ja sen myötä helpottuvat perheenyhdistämiset ovat vetovoimatekijä ei-työperäiselle maahanmuutolle. Kansalaisuuden saanutta rikoksentekijää ei voida myöskään enää karkottaa”, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoo tiedotteessa.