Ohisalo: Vihreiden kenttä haluaa ilmastotoimia mahdollisimman pian, pääministeri Marin painottaa hallitusohjelmaa - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Ohisalo: Vihreiden kenttä haluaa ilmastotoimia mahdollisimman pian, pääministeri Marin painottaa hallitusohjelmaa

HS kertoi perjantaina laajassa artikkelissa, miten vihreät ovat tuskastuneita ilmastotoimien vähyyteen.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Julkaistu: 21.2. 12:33, Päivitetty 21.2. 14:04

Bryssel/Helsinki

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo sanoo, että ilmastotoimia on luvassa huhtikuussa järjestettävästä hallituksen kehysriihestä. Sen lisäksi toimista päätetään elokuun budjettiriihessä.

Eduskunnassa toimittajille puhunut Ohisalo ei halunnut yksilöidä, millaiset toimet tyydyttäisivät vihreitä. Hän painotti, että ilmasto on vihreille keskeisin teema hallituksessa.

”Sen voin sanoa, että niin vihreiden kenttä kuin kansalaisten suuri enemmistökin ovat sitä mieltä, että ilmaston eteen täytyy tehdä toimia mahdollisimman pian. Totta kai ihmiset odottavat.”

Lue lisää: Maria Ohisalon ulosmarssi Kesärannasta, vihreiden yöhön venynyt kriisikokous ja kiista hoitajamitoituksesta – HS selvitti hallituksen sisäiset jännitteet

HS kertoi perjantaina laajassa artikkelissa, miten vihreät ovat tuskastuneita ilmastotoimien vähyyteen. Ohisalo ei halunnut kommentoida tietoja hallituksen sisäisistä riidoista.

”En mene hallituksen sisäisiin keskusteluihin enkä vihreiden sisäisiin keskusteluihin. Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite hiilineutraalista Suomesta vuonna 2035. Se on maailman kunnianhimoisin tavoite, ja se ei tapahdu ihan helpolla. Totta kai kaikki tässä tekevät täysillä töitä sen eteen, että se toteutuisi.”

Vihreissä koetaan, että pääministeri Sanna Marin (sd) on asettunut ilmastokiistoissa keskustan puolelle. Kuva: MICHELE TANTUSSI / Reuters

Myös pääministeri Sanna Marin (sd) kommentoi perjantaiaamuna Brysselin EU-huippukokoukseen saapuessaan vihreiden kipuilua hallituksessa.

HS kysyi Marinilta, uskooko hän vihreiden tyytyvän siihen, mitä hallitusohjelmassa on sovittu.

”Hallitusohjelma on yhdessä sovittu ja neuvoteltu viime kesänä. Kaikki puolueet ovat siihen sitoutuneita. Minun tehtäväni pääministerinä on varmistaa se, että hallitusohjelmakirjaukset myös käytännössä toteutuvat.”

Marinin mukaan hallituksella on valmistelussa useita toimia, kuten energiaverotuksen kokonaisuudistus, jonka osana tullaan tarkastelemaan myös turpeen verotusta. Marin mainitsi myös fossiilittoman liikenteen ”tiekartan” laatimisen.

”Eli moni asia on tällä hetkellä valmistelussa, ja sitten kun valmisteluvaihe tulee siihen pisteeseen, päätöksiä voidaan tehdä. Pidän ainakin itse kiinni siitä, että hallitusohjelman kunnianhimoisesta ilmastopolitiikasta pidetään kiinni ja toteutetaan.”

Ovatko vihreiden vaatimukset ylimitoitettuja?

”Minä en halua kommentoida yksittäisten hallituspuolueiden positioita tai vaatimuksia millään tavalla. Jokainen puolue itse ilmaiskoon omat prioriteettinsa. Minun tehtäväni pääministerinä on varmistaa, että hallitusohjelma tulee kokonaisuudessaan toimeenpannuksi.”

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vakuutti Twitterissä, että koko hallitus on sitoutunut ilmastotavoitteisiin.

”Sen toteuttamiseksi tarvitaan laaja joukko toimia eri sektoreilla, energiaveroista liikenteeseen, joita yhdessä viedään eteenpäin.”

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ei halunnut kommentoida HS:n artikkelia tai hallituksen sisäisiä jännitteitä.

Maria Ohisalon ulosmarssi Kesärannasta, vihreiden yöhön venynyt kriisikokous ja kiista hoitajamitoituksesta – HS selvitti hallituksen sisäiset jännitteet