”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikanhakijan tuomisesta Suomeen - Politiikka | HS.fi
Politiikka

”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikanhakijan tuomisesta Suomeen

Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan kaikki hallitusryhmät puoltavat nyt lasten auttamista, ja virallinen päätös tehdään torstaina.

Ullkoministeri Pekka Haavisto ja sisäministeri Maria Ohisalo puoluevaltuuskunnan kokouksessa lauantaina. Kuva: Juha Metso

Julkaistu: 22.2. 10:56, Päivitetty 22.2. 14:15

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo sai noin 40:ltä puoluevaltuuskunnan jäseneltä raikuvat aplodit astuessaan puhujakorokkeelle Pikkuparlamentissa lauantaina Helsingissä.

Vielä isommat taputukset Ohisalo sai kerratessaan uutisen hallituksen tuoreesta päätöksestä ottaa Välimeren pakolaisleireiltä Suomeen 175 ”erittäin haavoittuvassa asemassa olevaa lasta”.

”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia”, Ohisalo sanoi ennen virallista avauspuhettaan puolueen Reilun muutoksen ohjelmasta.

Aiemmin lauantaina hallitus vahvisti, että Suomi on päättänyt hakea 175 turvapaikanhakijaa Välimeren pakolaisleireiltä.

Päätös koskee ensisijaisesti lapsia, yksinhuoltajaperheitä ja muuten erittäin vaikeassa asemassa olevia, kuten vammaisia, jotka tulevat erityisen heikon turvallisuustilanteen maista, kuten Syyriasta ja Afganistanista.

Lukuun 175 päädyttiin, koska Kreikka on esittänyt 150:n auttamista ja Kypros 25:n, mutta luvut tarkentuvat vielä.

Ohisalon mukaan valtioneuvosto tekee virallisen poliittisen päätöksen lasten hakemisesta ensi viikon istunnossaan. Ohisalon mukaan kaikki hallitusryhmät ovat nyt päätöksen takana, vaikka etenkin keskusta ehti hämmästellä Ohisalon aiempaa ulostuloa asiassa.

Mitään muutosta Suomen maahanmuutto- tai turvapaikkapolitiikkaan ei Ohisalon mukaan nyt valmistella. ”Hallitusohjelman mukaisesti edetään.”

Julkisuudessa on spekuloitu esimerkiksi jalka- tai nilkkapantojen käyttöönotosta kielteisen päätöksen saaneille, mutta hallitusohjelmassa puhutaan vain ”teknisestä valvonnasta”, jota on tulkittu vaihtelevalla tavalla aiemminkin.

”Suomikin on EU:n ulkorajavaltio”, Ohisalo perusteli Suomen kiinnostusta leireillä olevien hädänalaisten lasten auttamiseen.

Ohisalo korosti, ettei tätä päätöstä tule sekoittaa kysymykseen kiintiöpakolaisista.

”Mahdollisimman nopeasti”, Ohisalo vastasi kysymykseen tarkemmasta toteutuksen aikataulusta. ”Mitään oviliveä ei lentokentälle kannata järjestää, vaan lapset haetaan asteittain”, Ohisalo sanoi.

Asiaa valmistelevat sisäministeriö, suojelupoliisi ja Maahanmuuttovirasto.

Ohisalo käsitteli lauantaina aamupäivällä pitämässään puoluevaltuuskunnan avauspuheenvuorossaan vihreiden ilmastonmuutokseen liittyvää aluepolitiikkaa ja totesi, että eri alueita voidaan kehittää eri lähtökohdista.

”Esimerkiksi latauspisteverkkoa tarvitsevat sähköautot toimivat parhaiten suurissa- ja keskisuurissa kaupungeissa. Kaasuautot voivat puolestaan hyödyntää maaseudulla paikallisesti tuotettua biokaasua. Suuriin kaupunkeihin voidaan ottaa käyttöön ruuhkamaksuja ilman, että niitä maksetaan muualla Suomessa”, Ohisalo sanoi.

Ministeri myös väläytti ajatusta alue- tai alakohtaisten siirtymärahastojen perustamisesta, joilla voisi tukea ihmisten uudelleenkoulutusta ja työllistymistä.

”Näin voitaisiin toimia esimerkiksi sellaisilla alueilla, joilla turpeen energiakäytöllä on suuri taloudellinen merkitys”, Ohisalo sanoi puheessa.

Muutenkin Ohisalo korosti vihreän aluepolitiikan ja ilmastopolitiikan etuja: se vähentäisi sekä päästöjä, köyhyyttä ja eriarvoisuutta, mutta lisäisi työllisyyttä.

Myös nuoret vihreät haluaisi saada mukaan päättämään laskemalla äänestysikärajan 16 vuoteen.

Eduskunnan lisärakennuksessa Pikkuparlamentissa pidettävässä kaksipäiväisessä kokouksessa vihreiden puoluevaltuuskunta keskustelee ja päättää Reilun muutoksen ohjelmasta, jonka avulla on tarkoitus torjua ilmastonmuutosta ja vähentää eriarvoisuutta.

Reilun muutoksen ohjelman luonnoksen mukaan tällä hallituskaudella pitäisi tehdä myös reilun muutoksen strategia, jonka laatimiseen otettaisiin kaikki tahot työnantajista ja tutkijoista valtioon ja kuntiin.

Tavoitteena on tehdä hiilineutraalisuuden edellyttämät muutokset sosiaalisesti oikeudenmukaisesti.

Ohjelmaluonnoksen esittelee lauantaina ohjelmatyöryhmää puheenjohtanut kansanedustaja Iiris Suomela. Ohjelma on määrä hyväksyä sunnuntaina, jolloin valtuuskunta käy myös lähetekeskustelua tulevasta kaupunki- ja kuntavisiostaan. Myös kuntavaalikatsaus saadaan.

 ”Valmista ei tule yhden hallituskauden aikana.”

HS kertoi perjantaina, kuinka hallituksessa on tiedettyä suuremmat sisäiset jännitteet. Hallituslähteistä kuvattiin, että vihreiden sisäinen tilanne on jopa vaikeampi kuin keskustan. Keskusta painii kannatusalhossa, mutta on vihreitä tyytyväisempi hallitusohjelmaan.

Vihreiden mielestä hallituksen olisi nopeasti tehtävä isoja ja konkreettisia ilmastopäätöksiä. Osa vihreistä kokee hallitusohjelman kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden jäävän vasemmistopuolueille tärkeämpien asioiden, kuten etuuskorotusten ja hoivapalvelujen jalkoihin.

Ohisalo käsitteli puheessaan Vuosaaren ilmastokokousta ja vetosi siihen, että ilmastotavoitteissa edetään, vaikkakin hitaasti.

”Valmista ei tule yhden hallituskauden aikana. Teot jatkuvat useamman hallituskauden aikana. Näin askel askeleelta saamme meille tärkeitä ilmastotavoitteita etenemään. Se tuntuu välillä tuskallisen hitaalta, mutta me emme anna periksi.”

Lue myös: Ohisalo moitti vuotokulttuuria ja keskittymistä henkilöriitoihin: ”Jokaisessa hallituksessa on omat sisäiset keskustelunsa”

Sisäministeri Maria Ohisalo puhui vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Helsingissä lauantaina aamupäivällä. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Kommentti: Vihreiden oireilun syy on hallitusneuvotteluissa, joissa puolue teki sarjan virheitä

Ohisalo: Vihreiden kenttä haluaa ilmastotoimia mahdollisimman pian, pääministeri Marin painottaa hallitusohjelmaa

Maria Ohisalon ulosmarssi Kesärannasta, vihreiden yöhön venynyt kriisikokous ja kiista hoitajamitoituksesta – HS selvitti hallituksen sisäiset jännitteet

Hallitus vahvistaa: Suomi on päättänyt hakea 175 turvapaikanhakijaa Välimeren pakolaisleireiltä