Ministeri Ohisalo moittii keskittymistä hallituksen sisäisiin riitoihin - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Ministeri Ohisalo moittii keskittymistä hallituksen sisäisiin riitoihin

Vihreiden puheenjohtajan mukaan Vuosaaren kokouksessa aika monelle selvisi ilmastokriisin vakavuus.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo piti tiedotustilaisuuden vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Helsingissä lauantaina.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo piti tiedotustilaisuuden vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Helsingissä lauantaina. Kuva: juha metso

Julkaistu: 22.2. 13:02, Päivitetty 22.2. 15:49

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) vastaili puoluevaltuuskunnan kokouksen yhteydessä lauantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa yhä vältellen kysymyksiin Vuosaaren helmikuisesta ilmastokokouksesta, jonka kriisitunnelmista ja Ohisalon ulosmarssista HS kertoi perjantaina.

Kuinka lähellä hallituskriisiä Vuosaaressa oltiin, kun vihreiden ilmastotavoitteet eivät saaneet tarpeeksi tukea kaikilta hallituspuolueilta?

”En mene tietenkään kokouksen puheenvuorojen yksityiskohtiin. Aina olemme asettaneet omat selkeät tavoitteemme hallitusohjelman toteuttamiseksi. Mehän kuitenkin tulimme sinne kokoukseen, ja kyllä siellä aika monelle selvisi ilmastokriisin vakavuus”, Ohisalo sanoi, eikä sen tarkemmin arvioinut mahdollisen hallituksen kriisin vakavuutta.

Ohisalo kertasi taas Vuosaaren kokouksen tulokset, kuten hiilibudjetit: ”Vuosaaressa otettiin pieniä askeleita eteenpäin, eli olemme oikealla tiellä. Ja tietysti vuoden päästä tarkastellaan, onko tavoitteissa edetty tarpeeksi.”

Ohisalon mukaan myös ”tiekartoille” naureskellaan suotta.

Ohisalo myönsi jälleen senkin, että ”iso osa suomalaisista haluaisi, että ilmastonmuutoksen torjumiseksi tehdään töitä nopeasti, mikä kävi ilmi myös eduskunta- ja eurovaalien alla”.

Ohisalolta kysyttiin myös kommenttia opetusministeri Li Anderssonin (vas) twiittiin, jossa tämä arvioi, että Vuosaaren kokoustietojen vuotajien tarkoitus oli antaa se väärä vaikutelma, jonka mukaan hallituksessa on vain yksi puolue, joka ajaa kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa.

”Olisi hienoa, jos katsottaisiin hallitusohjelmaa. Pointti on se, että jokaisessa hallituksessa on omat sisäiset keskustelunsa. Enkä nyt tiedä, kuka on vuotanut ja mitä”, Ohisalo sanoi ja torjui arviot siitä, että päämäärä oli vain näyttää omille, kuinka vihreiden johto ajaa tiukkaa ilmastopolitiikkaa.

”Eihän tämä helpota meidän työtä. Olisihan tämä viikko ollut helpompi, jos en olisi kuullut, että tällaista vuotojuttua väännetään”, Ohisalo paheksui vuotokulttuuria ja keskittymistä henkilöriitoihin.

”Mieluummin keskittyisin töihin ja asioihin.”

Oikaisu 22.2. kello 15.48: Korjattu Ohisalon lausuntoa toiseksi viimeisessä kappaleessa. Virheellinen sitaatti kuului: ”Olisihan tämä viikko ollut helpompi, jos olisin tiennyt, että tällaista vuotojuttua väännetään.”

Maria Ohisalon ulosmarssi Kesärannasta, vihreiden yöhön venynyt kriisikokous ja kiista hoitajamitoituksesta – HS selvitti hallituksen sisäiset jännitteet

”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikanhakijan tuomisesta Suomeen

Hallitus vahvistaa: Suomi on päättänyt hakea 175 turvapaikanhakijaa Välimeren pakolaisleireiltä

Kommentti: Vihreiden oireilun syy on hallitusneuvotteluissa, joissa puolue teki sarjan virheitä

Ohisalo: Vihreiden kenttä haluaa ilmastotoimia mahdollisimman pian, pääministeri Marin painottaa hallitusohjelmaa