Metsäteollisuuden kahteen työriitaan syntyi sopu – lakot sahoilla ja vaneritehtailla loppuvat heti - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Metsäteollisuuden kahteen työriitaan syntyi sopu – lakot sahoilla ja vaneritehtailla loppuvat heti

Palkattomista kiky-tunneista luovutaan, mutta työnantajille tulee mahdollisuus lisätä rajatusti palkallista työaikaa kolmen työpäivän verran.

Vaneritehtaissa työtaistelut alkoivat jo tammikuussa. Kuva: Jenni-Justiina Niemi

Julkaistu: 23.2. 14:27

Kahteen metsäteollisuuden työriitaan syntyi sopu sunnuntaina, kun osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoehdotukset, jotka hän oli jättänyt lauantaina.

Sahoilla ja vaneritehtailla pitkään käynnissä olleet työtaistelut päättyvät sovun myötä heti, ja töihin palataan jo tänään kello 22 tai viimeistään maanantaina aamukuudelta.

Sopimukset koskevat mekaanista metsäteollisuutta ja puusepänteollisuutta. Niistä työntekijäpuolella on neuvotellut SAK:lainen Teollisuusliitto ja työnantajien puolella Metsäteollisuus.

Sopimusten piirissä on noin 10 000 työntekijää.

Liittojen tuli ilmoittaa sovintoesityksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä sunnuntaina kello 14. Teollisuusliiton hallitus oli koolla jo lauantaina, ja se päätti hyväksymisestä yksimielisesti.

Osapuolten sopu ei syntynyt helposti. Neuvotteluista tuntui jäävän haavoja ja aihetta jälkipyykkiin. Se käy ilmi tiedotteistakin, joissa itse sopimuksia kyllä kehutaan.

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen sanoo tiedotteessa, että sovintoesitys syntyi poikkeuksellisen pitkien ja vaikeiden vaiheiden jälkeen.

Neuvottelujen lähtökohtana oli Lehtosen mukaan työnantajapuolen ”erittäin raskas heikennyslista nykyisiin työehtoihin”.

Metsäteollisuus taas pitää omassa tiedotteessaan Teollisuusliiton toimintaa neuvottelukierroksella ”poikkeuksellisen vastuuttomana”.

Teollisuusliitto ripustautui Metsäteollisuuden mukaan ”ideologisesti kiky-tunteihin ja jarrutti kuukausikaupalla sopimista”.

”Sopu uusista työehdoista olisi voitu saada jo syksyllä, kun työrauha oli vielä voimassa. Työmarkkinajärjestelmässä on perustavanlaatuinen valuvika, kun tällainen toiminta on mahdollista”, moittii Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén tiedotteessa.

Teollisuusliiton Lehtonen kehuu sopua kuitenkin parhaaksi, mitä näissä oloissa oli saatavissa.

”Esitys poistaa talkootunnit eli 24 kikytuntia sopimuksista. Niin ikään se turvaa ansioiden kasvun sopimuskaudella. Saavutimme siis kaksi keskeistä tavoitettamme ja torjuimme työnantajan tekemät huononnusesitykset. Kiitos tästä kuuluu erityisesti painostustoimiin osallistuneille jäsenillemme”, Lehtonen sanoo.

Mekaaniseen metsäteollisuuteen ja puusepänteollisuuteen hyväksytyt sovintoesitykset tuovat aloille yleistä palkankorotuslinjaa myötäilevät 3,3 prosentin korotukset 25 kuukauden sopimuksissa.

Palkattomista kiky-tunneista luovutaan, mutta työnantajille tulee mahdollisuus lisätä rajatusti palkallista työaikaa kolmen työpäivän verran.

Työnantajan mukaan mekaanisen metsäteollisuuden uudet työehdot mahdollistavat aiempaa paremmin tehtaiden jatkuvan käynnin.

Kiky-tunteja koskevaa kirjausta muutettiin, mutta työnantajan kannalta lisätuntien hyödyntämisen mahdollisuudet arkipyhäviikoilla säilyvät.

”Työaika sekä tehtaiden käyntiaika pysyvät ennallaan. Paikallisen sopimisen mahdollisuudet laajenevat tehtailla huomattavasti”, Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo.

Hollménin mukaan on merkittävää, että paikallisesti voidaan sopia tehtaiden jatkuvasta käynnistä aiempaa alemmilla kustannuksilla.

Vanhan sopimuksen mukaiset lisäkorvaukset tekivät keskeytymättömän käynnin niin kalliiksi, että työt sahoilla sekä vaneri- ja liimapuutehtailla keskeytettiin viikonlopuksi tai sunnuntaiksi.

”Nyt sahoilla ja vaneritehtailla voidaan parhaimmillaan lisätä tuotantoa. Ratkaisut tukevat työllisyyttä, sillä lisätuotanto voi mahdollistaa lisätyön tarjoamisen”, Hollmén sanoo.

Työantaja arvostaa myös sitä, että vuosilomaa voidaan vastedes pilkkoa ja siirtää pidettäväksi kesän kysyntähuipun ulkopuolelle.

Sovun löytymisen myötä Teollisuusliitto lopettaa kaikki lakot, tukilakot ja ylityökiellot, jotka ovat voimassa tai alkamassa näillä aloilla. Samoin painostustoimista luovutaan nyt myös biotuotealalla, jossa neuvottelut Metsäteollisuuden kanssa vielä jatkuvat.

Teollisuusliitto on nyt neuvotellut sopimukset suurimpaan osaan sopimusaloistaan.

Neuvottelutulos syntyi perjantaina myös kumiteollisuuteen, mutta sitä ei ole vielä hyväksytty liiton elimissä. Suurimpia vielä avoinna olevia aloja ovat muiden muassa lasikeraaminen teollisuus sekä metsurit.

Sahojen työ­taistelu­toimet yritetään saada päätökseen – mekaanisen metsä­teollisuuden työ­riitaan annettu sovinto­esitys