Perussuomalaisten Toni Jalonen julistautui fasistiksi, näin hän selittää: ”Oikein hyvä ideologia kannattaa, vaikka siihen on liitetty negatiivisia merkityksiä” - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Perussuomalaisten Toni Jalonen julistautui fasistiksi, näin hän selittää: ”Oikein hyvä ideologia kannattaa, vaikka siihen on liitetty negatiivisia merkityksiä”

Perussuomalaiset haluaa selvittää Jalosen lausunnon, jossa hän julisti olevansa fasisti. Jalosen mukaan hänen poliittinen linjansa ei ole perussuomalaisissa nuorissa ”erityisen radikaali”.

Perussuomalaisten nuorten 2. varapuheenjohtaja Toni Jalonen. Kuva: Matias Rantala / PS-nuoret

Julkaistu: 24.2. 15:45

Perussuomalaisten nuorten toinen varapuheenjohtaja Toni Jalonen sanoo STT:lle, ettei irtisanoudu fasismia koskevasta lausunnostaan.

Jalonen kertoi sunnuntaina Virossa pitämässään puheessa olevansa fasisti. Sosiaalisessa mediassa jaetulla videolla Jalonen sanoo olevansa ”etnonationalisti, traditionalisti ja fasisti”.

Video on kuvattu Virossa järjestetyssä Etnofutur IV -konferenssissa. Tapahtuman Facebook-sivulla sitä kuvataan ”eurooppalaisten nationalistien kokoontumiseksi, jossa suunnitellaan etnistä tulevaisuutta” ja Jalonen on merkitty osallistujaksi perussuomalaisten ja Suomen Sisun edustajana.

Jalonen vahvistaa asian STT:lle ja sanoo käyttäneensä ”vahvaa retoriikkaa”. Hän sanoo, ettei aio perääntyä lausunnostaan.

Tarkoittaako tämä, että identifioidut fasistiksi?

”Siinä mielessä, miten minä sen koen, kyllä.”

Mitä fasismi sinulle siis tarkoittaa?

”Ajattelen fasismia ennen maailmansotaa, italialaistyyppistä vahvaa kansallisidentiteettiä, että kansa työskentelee yhdessä omaksi hyväkseen. Minusta se on oikein hyvä ideologia kannattaa, vaikka siihen on liitetty negatiivisia merkityksiä.”

Fasismi on historiallisesti liitetty italialaiseen diktaattoriin Benito Mussoliniin ja tämän valtakauteen. Mussolini muun muassa lakkautti demokratian.

On arvioitu, että ainakin miljoona ihmistä kuoli hänen diktatuurinsa vuoksi. Kuolleiden joukossa oli sekä Italian valtaamien maiden kansalaisia että italialaisia juutalaisia.

Italiaa vuosina 1922–1943 johtanut Benito Mussolini tarkastamassa tykkiosaston paraatirivistöä Roomassa keväällä 1938. Kuva: Keystone

Pidätkö siis Mussolinin hirmuhallintoa Italiassa esimerkillisenä?

”Kaikilta osin en, mutta tulihan siellä talouskasvua ja sellaista. En erityisesti ihannoi Mussolinia.”

Mitä siis fasismissa ihannoit?

”Pidän siinä hyvänä yhteisöllisyyttä, vahvaa kansallisuustunnetta ja vahvaa johtajuutta. Kunhan johtaja nauttii kansan luottamusta, koen, että se on tehokas verrattuna hallituksiin, jotka vaihtelevat.”

Jalosen mukaan hän ei kuitenkaan halua fasismia valtiomuotona Suomeen ja kunnioittaa omien sanojensa mukaan demokratiaa.

Sosiaalisessa mediassa Jalonen on myös vaalinut suomalaisia fasistisesta perinteestä kumpuavia liikkeitä lapuanliikettä ja IKL:ää. Etnofutur-konferenssissa Jalonen esiintyi mustassa paidassa ja sinisessä solmiossa – yhdistelmässä, joka tunnetaan IKL:n univormuna.

Tammikuussa Jalonen jakoi Twitterissä valokuvia perussuomalaisten nuorten Lapuan-retkeltä. Kuvissa useat jäsenet käyttävät samanlaisia sinimustia paitoja.

”Mukava sinimusta päivä vietetty Lapualla”, Jalonen kirjoitti.

Jalosen mukaan lausunto edustaa vain häntä itseään, ei perussuomalaisia nuoria.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi aiemmin STT:lle, että Jaloselle lähetetään selvityspyyntö tämän fasistipuheista.

”Meillä prosessi menee sääntöjen ja lakien mukaisesti sillä tavalla, että jos henkilöä epäillään puolueen sääntöjen vastaisesta toiminnasta, niin hänelle lähetetään selvityspyyntö ja hänellä on mahdollisuus vastata sitten. Tämän selvityksen pohjalta puoluehallitus käsittelee asiaa.”

Halla-aho ei halunnut kommentoida Jalosen lausuntoa tarkemmin.

”En ole nähnyt kuin pienen klipin, niin en osaa sanoa, mihin kontekstiin tämä asettuu, mutta nuorisojärjestön edustaja lupasi katsoa koko klipin läpi ja tehdä siitä selosteen, ja sitten voin ottaa kantaa.”

Halla-ahon mukaan perussuomalaisissa ei suvaita natsismia eikä fasismia. STT:n kysymykseen, tuomitseeko Halla-aho Jalosen lausunnon, Halla-aho sanoo näkemyserojen olevan selviä.

”Sanotaan että aiempien lausuntojen pohjalta on selvää, missä näkemyserot Jalosen ja puolueen välillä menevät. En usko, että on tarpeellista tämän enempää keskustelua käydä. Kuten äsken selostin, asiasta lähetetään hänelle selvityspyyntö, minkä jälkeen puoluehallitus tekee selvityksen pohjalta päätöksen”, hän lisää.

Jalonen sanoo itse lukeneensa lehdestä mahdollisesta erottamisestaan.

”Ymmärrän, jos puolue erottaa, mutta en välttämättä näe sitä oikeudenmukaisena, jos katsoo, mitä muita ulostuloja on tullut puolueen piiristä”, Jalonen sanoo viitaten esimerkiksi kansanedustaja Juha Mäenpään vieraslajipuheisiin.

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen kertoo STT:lle, että Jalosen Virossa pitämä puhe ei edusta nuorisojärjestön arvoja. Hänen mukaansa lausunto on huolimaton ja typerä. Kinnunen sanoo, että aikoo keskustella asiasta Jalosen kanssa.

Oliko kyseessä vain huolimaton ja typerä lausunto, vai tuleeko tästä joitain seurauksia?

”Aion keskustella tästä hänen kanssaan ja katson, mihin toimiin ryhdymme. En osaa arvioida vielä seurauksia.”

Kinnunen ei myöskään halunnut kommentoida, voidaanko Jalonen mahdollisesti erottaa.

Tuomitsetteko te tämän lausunnon?

”En lähde tuomitsemaan, mutta en pidä järkevänä tätä lausuntoa.”

Kinnunen sanoo keskustelleensa asiasta myös emopuolue perussuomalaisten kanssa mutta ei avaa keskusteluiden sisältöä tarkemmin.

Etnonationalistiseksi itseään kutsuva ryhmä otti vallan perussuomalaisten nuorisojärjestössä vuonna 2018. Etnonationalistien mielestä Suomen on pysyttävä etnisesti valkoisena ja ”puhtaana” geeneiltään ja kieleltään sekä kulttuuritaustaltaan ”suomalaisena”.

Muun muassa Suomen Kuvalehti on kertonut, että ryhmä on aiheuttanut kitkaa nuorisojärjestön sisällä. Kysyttäessä järjestön sisäisistä kiistoista Kinnunen vastasi, että järjestöön mahtuu monenlaisia ajatuksia.

Jalonen ei osaa arvioida, miten laajaa kannatusta hänen linjansa nauttii nuorisojärjestössä, mutta sanoo, että valinta varapuheenjohtajaksi on jonkinlainen indikaattori.

”En näe, että olisin erityisen radikaali nuorisojärjestön sisällä.”

Jalonen jakoi aiemmin twiitin, joka johti valtiontukien menetykseen

Aiemmin Jalonen on kohauttanut jakamalla twiitin, joka tulkittiin kehotukseksi äänestää eurovaaleissa perussuomalaisia, jotta Suomessa ei olisi ihonväriltään pääväestöstä poikkeavia ihmisiä.

Twiitti julkaistiin Ps-nuorten Twitter-tilillä.

Viestissä Ps-nuoret julkaisi kuvakaappauksen eurovaalimainoksesta, jonka kuvassa esiintyy tummaihoinen perhe ja joka kehottaa päättämään Euroopan tulevaisuudesta. Ps-nuorten tili julkaisi kuvan saatetekstillä, jossa kehotetaan äänestämään perussuomalaisia, ”jotta Suomen tulevaisuus ei näyttäisi tältä”.

Jalonen pahoitteli tuolloin viestiään, mutta twiitti johti siihen, että opetus- ja kulttuuriministeriö lopetti Ps-nuorten avustuksen maksamisen viime vuonna ja peri takaisin aiemmin maksetun osuuden. Tänä vuonna järjestölle on myönnetty 91 000 euroa.

Kun STT kysyi, onko Jalosella yhä nuorisojärjestön johdon luottamus aiemmasta Twitter-kohusta ja fasismilausunnosta huolimatta, Kinnunen sanoi, että ei pidä toimia hyvänä.

”Kyllä olemme keskenämme toimeen tulleet, ja hänet on tuohon toimeen äänestetty, mutta en pidä hyvänä, että tällainen typerä lausunto annettiin.”

Opetus- ja kulttuuriministeriö kertoi STT:lle selvittävänsä, johtaako Jalosen julistautuminen fasistiksi uusiin toimenpiteisiin.

”Ministeriö harkitsee, mitä toimenpiteitä tämä mahdollisesti aiheuttaa”, kertoo neuvotteleva virkamies Emma Taipale nuorisotyön ja -politiikan vastuualueelta STT:lle.

Taipaleen mukaan on poikkeuksellista, että järjestöt menettävät jo myönnetyt tukensa nuorisolain toisessa pykälässä mainittujen tavoitteiden rikkomisen vuoksi.

”On ollut avustusten takaisinperintöjä taloudellisista syistä, mutta nuorisolain tavoitteiden ja arvopohjan perusteella se ei ole kovin yleistä”, Taipale sanoo.

Jalosen mukaan asian harkitseminen on kohtuutonta.

”Twiitin aikana sen ymmärsi, mutta tähän lausuntoon järjestö ei liity mitenkään. Järjestön linja ei ole muuttunut.”

Perussuomalaiset vaatii nuorisojärjestöä muuttamaan sääntöjään – jos asia ei mene läpi, yhteistyön lopettamista harkitaan

Perussuomalaisten hallitus on jo aiemmin esittänyt Perussuomalaiset Nuoret -yhdistykselle vaatimuksen, että nuorisojärjestön jäsenyys edellyttäisi jatkossa puolueen jäsenyyttä.

Tällä hetkellä Ps-nuorten äänivaltaiseksi jäseneksi voi päästä 15-vuotiaana, eivätkä sen säännöt edellytä perussuomalaisten jäsenyyttä.

Uutissuomalainen kertoi alkuvuonna, että jos sääntömuutos ei mene nuorisojärjestön kokouksessa läpi, puolue harkitsee yhteistyön lopettamista nuorisojärjestön kanssa. Nuorisojärjestö saa puolueelta muun muassa rahallista tukea.

”Kyllä näin on asiasta ilmoitettu”, Halla-aho vahvistaa.

Halla-aho on yrittänyt suitsia nuorisojärjestöä. Lähettämässään paimenkirjeessä hän vaati Ps-nuorten jäseniä lopettamaan ”fasististen ja kansallissosialististen näkemysten esittämisen”. Onko sääntömuutoksen tarkoitus karsia etnonationalistista ajattelua puolueesta?

”Olen tehnyt useasti selväksi, että natsismi ja fasismi eivät ole suvaittuja aatteita tässä puolueessa”, Halla-aho sanoo.

Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa