Kristillisdemokraatit esittää lakialoitteessa työttömyystuen leikkaamista niiltä, jotka eivät osaa suomea tai ruotsia - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Kristillisdemokraatit esittää lakialoitteessa työttömyystuen leikkaamista niiltä, jotka eivät osaa suomea tai ruotsia

Kristillisdemokraattien aloitteen tarkoituksena on saada maahanmuuttajat hakeutumaan kielikoulutukseen.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Julkaistu: 25.2. 2:00, Päivitetty 25.2. 9:18

Oppositiopuolue kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ja puolueen neljä muuta kansanedustajaa ovat tehneet lakialoitteen työmarkkinatuen leikkaamisesta. Kymmenen prosentin leikkaus koskisi periaatteessa kaikkia työmarkkinatuen saajia, mutta leikkauksesta pääsisi eroon osoittamalla suomen tai ruotsin kielen taitonsa.

Kielitaidon voisi osoittaa aloitteen mukaan esimerkiksi peruskoulun päättötodistuksella tai yleisen kielitutkinnon suorittamisella. Jos työtön ei osoittaisi kielitaitoaan, hänen nettomääräinen työmarkkinatukensa pienenisi nykyisestä 576 eurosta noin 518 euroon.

Kristillisdemokraattien mukaan aloitteen tarkoituksena on saada maahanmuuttajat hakeutumaan kielikoulutuksen piiriin, mikä parantaisi heidän työllistymismahdollisuuksiaan.

”Suomen kansalaisuutta hakevan tulee osoittaa riittävän suomen tai ruotsin kielen taito suorittamalla yleisen kielitutkinnon suullisen ja kirjallisen osan vähintään taitotasolla kolme. Vastaava taso vaadittaisiin työmarkkinatuen kielilisään”, aloitteessa sanotaan.

Kristillisdemokraatit katsoo, että maahanmuuttajien runsas työttömyys vaikeuttaa Suomen työllisyysasteen nostamista. Aloitteen mukaan Suomessa vuonna 2018 maksetusta työttömyysturvasta noin viidennes meni Suomessa oleskeleville muun maan kansalaisille.

Lakialoitetta käsitellään eduskunnan täysistunnossa tiistaina. Oppositiokansanedustajien tekemiä lakialoitteita hyväksytään harvoin, sillä ne tarvitsisivat taakseen myös hallituspuolueiden kansanedustajia.

Kristillisdemokraattien lakialoite muistuttaa Juha Sipilän (kesk) hallituksen lakiesitystä, joka tyssäsi vuonna 2016 perustuslakivaliokuntaan.

Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen hallitus olisi halunnut korvata maahanmuuttajien työmarkkinatuen kotoutumistuella, joka olisi ollut kymmenen prosenttia pienempi kuin työmarkkinatuki. Sitä olisi maksettu enintään kolme vuotta.

Perustuslakivaliokunta katsoi, että heikomman tuen maksaminen maahanmuuttajille olisi ollut ongelmallista perustuslain yhdenvertaisuusperiaatteen kannalta. Sipilän hallitus veti siksi esityksensä pois.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä sanoo, että kristillisdemokraattien lakialoitteessa ei ole vastaavaa perustuslaillista ongelmaa.

”Meidän esityksemme ei aseta ketään eriarvoiseen asemaan etnisen taustan tai minkään muunkaan asian perusteella. Tässä on ajatuksena se, että pystyttäisiin tehdä nopea toimenpide ilman perustuslain muuttamista.”

Kolumni|Olemme itse syypäitä siihen, että ravintolat muuttuvat englanninkielisiksi

Vaatimukset maahanmuuttajien kielitaidosta ovat kohtuuttomia, sanoo asiantuntija