Kahdeksan puolueen nuorisojärjestöt kieltäytyvät yhteistyöstä Ps-nuorten kanssa, kunnes järjestö irtautuu fasismista ja etnonationalismista - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Kahdeksan puolueen nuorisojärjestöt kieltäytyvät yhteistyöstä Ps-nuorten kanssa, kunnes järjestö irtautuu fasismista ja etnonationalismista

Yhteistyön Perussuomalaisten nuorten kanssa ovat laittaneet jäihin keskustan, kokoomuksen, kd:n, rkp:n, sdp:n ja sinisten nuorisojärjestöt. Vasemmistoliiton ja vihreiden nuoret ovat lopettaneet yhteistyön jo aiemmin.

Kokoussali oli koristeltu Perussuomalaisten nuorten tunnuksilla järjestön syyskokouksessa vuonna 2015.

Kokoussali oli koristeltu Perussuomalaisten nuorten tunnuksilla järjestön syyskokouksessa vuonna 2015. Kuva: Timo Aalto / Lehtikuva

Julkaistu: 24.2. 21:30, Päivitetty 24.2. 22:44

Kahdeksan puolueen nuorisojärjestöt vaativat Perussuomalaisia nuoria irtautumaan virallisesti fasismista ja etnonationalismista. Siihen saakka järjestöt kieltäytyvät tekemästä yhteistyötä Ps-nuorten kanssa.

Aloitteen liikkeelle laittoivat maanantaina Keskustaopiskelijat ja Keskustanuoret.

”Suomalaisessa poliittisessa järjestelmässä ei tule antaa fasismin kaltaisille ihmisyyden ja kansanvallan vastaisille voimille piiruakaan toimintatilaa”, toteaa Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Miriam Putula tiedotteessa.

Aihe nousi esille sunnuntaina, kun Perussuomalaisten nuorten toinen varapuheenjohtaja Toni Jalonen kertoi Virossa pitämässä puheessaan olevansa ”etnonationalisti, traditionalisti ja fasisti”.

Lue lisää: Perussuomalaisten Toni Jalonen julistautui fasistiksi

Maanantaina Jalonen sanoi STT:lle, ettei irtisanoudu lausunnostaan.

”Ajattelen fasismia ennen maailmansotaa, italialaistyyppistä vahvaa kansallisidentiteettiä, että kansa työskentelee yhdessä omaksi hyväkseen. Minusta se on oikein hyvä ideologia kannattaa, vaikka siihen on liitetty negatiivisia merkityksiä”, Jalonen totesi.

”En näe, että olisin erityisen radikaali nuorisojärjestön sisällä.”

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen kertoi STT:lle, ettei hän pidä Jalosen lausuntoa järkevänä tai nuorisojärjestön arvoja edustavana, muttei myöskään tuomitse sitä.

Keskustaopiskelijat ja -nuoret vaativat muitakin nuorisojärjestöjä tuomitsemaan fasismin. Maanantai-iltaan mennessä mukaan ovat lähteneet kokoomuksen, kd:n, rkp:n, sdp:n ja sinisten nuorisojärjestöt.

Vihreät nuoret kirjoittivat Twitterissä, että järjestö on jo pitkään kieltäytynyt kaikenlaisesta yhteistyöstä Perussuomalaisten nuorten kanssa.

Samalla linjalla vihreiden kanssa olivat myös vasemmistonuoret, jotka totesivat Twitterissä kertovansa asiasta enemmän tiistaina.

Kokoomusopiskelijoiden tiedotteessa varapuheenjohtaja Eero Heikkilä kirjoittaa ”fasismin ja siitä inspiroituneen kansallissosialismin olleen osaltaan kirjoittamassa koko ihmiskunnan historian synkintä lukua”.

”On meidän jokaisen velvollisuus muistaa menneet tapahtumat ja pitää huolta siitä, ettei fasismin aiheuttama tuho ja kärsimys pääse enää milloinkaan toistumaan”, Heikkilä toteaa.

”Fasismi on muun muassa totalitarismia, sananvapauden kaventumista ja viattomia uhreja. Sellainen ei kuulu isänmaan asiaa ajavan liikkeen arvopalettiin 2020”, kristillisdemokraattien nuorisojärjestö julkisti Twitterissä.

Siniset nuoret liittyivät joukkoon myöhemmin maanantai-iltana.

”Fasismi ja etnonationalismi on epäisänmaallista, väärin ja vastoin kaikkea, mikä Suomessa on säilyttämisen ja ylpeyden arvoista”, järjestö kirjoitti Twitterissä.

Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi pitää käsittämättömänä, että Ps-nuorten johtotehtävissä toimii avoimesti fasistiksi tunnustautuva henkilö.

”Vielä käsittämättömämmäksi asian tekee se, että järjestön puheenjohtaja ei suostu tuomitsemaan tällaisia puheita. Se kertoo paljon siitä millaisesta järjestöstä puhutaan Perussuomalaisten nuorten kohdalla. Näkkäläjärvi toteaa Demarinuorten kannanotossa.

”On hyvä muistaa miten fasismia toteutettiin Mussolinin Italiassa. Ei luulisi olevan kovin vaikeaa irtisanoutua tällaisesta ajattelusta”, Näkkäläjärvi jatkaa.

Perussuomalaisten Toni Jalonen julistautui fasistiksi, näin hän selittää: ”Oikein hyvä ideologia kannattaa, vaikka siihen on liitetty negatiivisia merkityksiä”

Nyt.fi|Perussuomalais­nuorten vara­puheenjohtaja ei irtisanoudu fasismista – ministeriö selvittää, johtaako fasistiksi julistautuminen toimiin