Sosiaali- ja terveys­ministeriö perustaa korona­virukseen varautuvan ryhmän, hallitus pitää tiedotustilaisuuden torstaina - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Sosiaali- ja terveys­ministeriö perustaa korona­virukseen varautuvan ryhmän, hallitus pitää tiedotustilaisuuden torstaina

Sosiaali- ja terveysministeriö on puolestaan asettanut työryhmän, jonka tehtävä on ohjata sosiaali- ja terveydenhuollon varautumista koronavirukseen.

Julkaistu: 25.2. 9:28, Päivitetty 25.2. 18:33

Hallitus käy keskiviikkona läpi koronavirustilannetta ja siihen varautumista, Valtioneuvoston kansliasta kerrotaan STT:lle. Eduskuntaryhmiä informoidaan torstaina aamupäivällä, ja torstaina iltapäivällä hallitus järjestää tiedotustilaisuuden.

Pääministeri Sanna Marin (sd) twiittasi, että Suomen varautumisesta koronavirukseen annetaan myös pääministerin ilmoitus eduskunnalle torstaina.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on puolestaan asettanut työryhmän, jonka tehtävä on ohjata sosiaali- ja terveydenhuollon varautumista koronavirukseen. Ryhmän tehtävä on suunnitella ja tehostaa sosiaali- ja terveydenhuollon varautumista virukseen.

Ryhmään kuuluu STM:n väen lisäksi edustajia Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL), lääketurvallisuutta valvovasta Fimesta, sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta sekä yliopistosairaaloista.

”Ryhmä on ennen kaikkea sitä varten, että kaikki ovat ajan tasalla ja saman tiedon äärellä”, sanoo ministeriön osastopäällikkö Pasi Pohjola.

Hän kertoo, että päätös ryhmän perustamisesta tehtiin noin kolme viikkoa sitten.

”Katsoimme, että on hyvä perustaa ryhmä etukäteisesti, jotta voimme varautua erilaisiin skenaarioihin.”

Myös lainsäätäjät pidetään ajan tasalla varautumistoimista, kertoo eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Anu Vehviläinen (kesk).

”Italian tilanteen vuoksi koronan leviämisen riskit ovat nousseet uudelle tasolle Euroopassa. Ei pidä panikoitua, mutta varautua kyllä. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta saa torstaina terveysviranomaisten infon tilanteesta”, Vehviläinen kirjoittaa Twitterissä.

Maailman terveysjärjestö on julkistanut uudentyyppisen koronaviruksen aiheuttaman epidemian kansainväliseksi kansanterveysuhaksi.

THL kertoi tiistaina koronavirusepidemian tilanteen muuttuneen viime päivinä ja tartuntariskin suurentuneen Kiinan lisäksi Iranissa, Etelä-Koreassa sekä Italian Veneton, Lombardian, Piemonten tai Emilia-Romagnan alueilla.

Siksi koronavirustartuntaa tulisi jatkossa epäillä Kiinan lisäksi Iranista, Etelä-Koreasta tai Italian tietyiltä alueilta palanneita ihmisiä, jotka saavat äkillisiä hengitystieoireita.

THL:n mukaan Milanon lentokentän kautta matkustamiseen ei liity tällä haavaa suurentunutta tartuntariskiä. Laitos huomauttaa myös, etteivät Pohjois-Italian hiihtokeskukset pääsääntöisesti sijaitse tartunta-alueilla.

Suomessa on tutkittu maanantaihin mennessä noin 30 näytteenottokriteerit täyttävät potilaan näytteet koronaviruksen varalta, THL kertoo nettisivuillaan. Tähän mennessä tapauksia on varmistunut yksi Lapin sairaanhoitopiiristä.

THL:n verkkosivut eivät ole toimineet tiistain aikana kunnolla, mutta mobiililaitteella sivut ovat latautuneet.