Fasismipuheillaan huomiota herättänyt Ps-nuorten Toni Jalonen eroaa tehtävästään - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Fasismipuheillaan huomiota herättänyt Ps-nuorten Toni Jalonen eroaa tehtävästään

Eron syyksi Jalonen kertoo puoluejohdolta tulleen luottamuspulan.

Perussuomalaisten nuorten 2. varapuheenjohtaja Toni Jalonen. Kuva: Matias Rantala / PS-nuoret

Julkaistu: 25.2. 18:14, Päivitetty 25.2. 18:29

Perussuomalaisten nuorten 2. varapuheenjohtaja Toni Jalonen on jättänyt järjestön hallitukselle eroilmoituksen tehtävästään, hän kertoo lähettämässään tiedotteessa.

Eron syyksi hän kertoo puoluejohdolta tulleen luottamuspulan.

"Päätökseni oli pitkän harkinnan tulos ja siihen vaikutti moni asia, viimeisimpänä Virossa pitämästäni puheesta noussut kohu ja vahva reaktio puolueen taholta", Jalonen sanoo tiedotteessa.

Samassa tiedotteessa järjestön 3. varapuheenjohtaja Tomer Souranto kertoo eroavansa tehtävästään. Syyksi hän ilmoitti epäoikeudenmukaisen kohtelun puolueelta ja medialta.

Jalonen kertoi sunnuntaina Virossa pitämässään puheessa olevansa fasisti. Sosiaalisessa mediassa jaetulla videolla Jalonen sanoo olevansa ”etnonationalisti, traditionalisti ja fasisti”.

Video on kuvattu Virossa järjestetyssä Etnofutur IV -konferenssissa. Tapahtuman Facebook-sivulla sitä kuvataan ”eurooppalaisten nationalistien kokoontumiseksi, jossa suunnitellaan etnistä tulevaisuutta” ja Jalonen on merkitty osallistujaksi perussuomalaisten ja Suomen Sisun edustajana.

Jalonen vahvisti asian maanantaina STT:lle. Hän sanoi, ettei aio perääntyä lausunnostaan.

Lue lisää: Perussuomalaisten Toni Jalonen julistautui fasistiksi, näin hän selittää: ”Oikein hyvä ideologia kannattaa, vaikka siihen on liitetty negatiivisia merkityksiä”

Jalonen kertoi hänen lausuntonsa edustavan vain itseään, ei perussuomalaisia nuoria.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi maanantaina, että Jaloselle lähetetään selvityspyyntö tämän fasistipuheista.

”Meillä prosessi menee sääntöjen ja lakien mukaisesti sillä tavalla, että jos henkilöä epäillään puolueen sääntöjen vastaisesta toiminnasta, niin hänelle lähetetään selvityspyyntö ja hänellä on mahdollisuus vastata sitten. Tämän selvityksen pohjalta puoluehallitus käsittelee asiaa.”

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen kertoi maanantaina, että Jalosen Virossa pitämä puhe ei edusta nuorisojärjestön arvoja. Hänen mukaansa lausunto on huolimaton ja typerä. Kinnunen sanoo, että aikoo keskustella asiasta Jalosen kanssa.

Maanantaina kahdeksan puolueen nuorisojärjestöt vaativat Perussuomalaisia nuoria irtautumaan virallisesti fasismista ja etnonationalismista. Siihen saakka järjestöt ovat kieltäytyneet tekemästä yhteistyötä Ps-nuorten kanssa.

Perussuomalaisten Toni Jalonen julistautui fasistiksi, näin hän selittää: ”Oikein hyvä ideologia kannattaa, vaikka siihen on liitetty negatiivisia merkityksiä”

Kahdeksan puolueen nuorisojärjestöt kieltäytyvät yhteistyöstä Ps-nuorten kanssa, kunnes järjestö irtautuu fasismista ja etnonationalismista

Nyt.fi|Ivan Puopolo kutsui vieraakseen ”n**kereistä” puhuneen historioitsijan ja fasistiksi julistautuneen Jalosen, asetelma näytti tulenaralta

Seuraa uutisia tästä aiheesta