Keskustan Kulmuni: Euroopan pitäisi rakentaa oma käyttöjärjestelmä ja www-selain - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Keskustan Kulmuni: Euroopan pitäisi rakentaa oma käyttöjärjestelmä ja www-selain

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö on puhunut teknologisesta omavaraisuudesta. Euroopassa käydään tiivistä keskustelua siitä, miten maanosa pärjää Yhdysvaltain ja Kiinan puristuksessa.

Katri Kulmuni Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Julkaistu: 26.2. 9:42

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni perää Suomelta ja Euroopalta omavaraisuutta turvallisuuteen liittyvässä teknologiassa.

”Suomesta ja Euroopasta pitää rakentaa kyberomavarainen alue”, Kulmuni toteaa eduskunnassa järjestetyssä ulko- ja turvallisuuspoliittisessa seminaarissa pitämässään linjapuheessa.

Käytännössä tällainen omavaraisuus tarkoittaa Kulmunin mukaan esimerkiksi ”eurooppalaista käyttöjärjestelmää ja www-selainta”. Kulmunin mielestä EU voisi toimia myös varmenteiden myöntäjänä.

Euroopan ja eurooppalaisten yritysten roolista esimerkiksi 5g-teknologiassa on keskusteltu viime aikoina vilkkaasti.

Etenkin Yhdysvallat on arvostellut kiinalaisia teknologiayrityksiä ja varoittanut liittolaismaitaan yritysten tuotteista. Erityisesti Yhdysvallat on arvostellut Huaweita, jonka tuotteet se haluaisi sulkea pois liittolaistensa 5g-verkoista.

Suomi kytkeytyy keskusteluun etenkin Nokian vuoksi. Yhtiö on yksi keskeisistä 5g-verkkojen toimittajista Huawein ja ruotsalaisen Ericssonin rinnalla. Yhdysvaltain oikeusministeri William Barr esitti helmikuun alussa jopa, että Yhdysvaltain ja sen liittolaisten pitäisi ostaa enemmistö Nokiasta tai Ericssonista.

Pääosa käyttöjärjestelmiä tai muita keskeisiä ohjelmistoja valmistavista yrityksistä tulee Euroopan ulkopuolelta, käytännössä Yhdysvalloista. Microsoft on yhä tietokoneohjelmistojen keskeinen toimittaja ja yritys on viime aikoina menestynyt myös verkkopalveluissa. Apple on vahva omissa älypuhelimissaan. Monissa muissa puhelinmalleissa käytetyn Android-järjestelmän pääkehittäjä on Alphabet, joka omistaa Googlen.

Suurin osa näiden yritysten pääkilpailijoista on kiinalaisia.

Kyberomavaraisuudesta on puhunut viime aikoina myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Niinistö totesi alkuvuodesta ilmestyneessä Sotilasaikakauslehden haastattelussa, että tarvitaan ”kansallista kyberomavaraisuutta”, jotta Suomi ei olisi kaikessa riippuvainen maan ulkopuolisista toimijoista.

Kulmuni puolestaan suomii Euroopan osaamistasoa.

”Tietoteknologian puolella olemme jääneet analogiseen aikaan”, hän toteaa.

Hänestä Euroopan pitäisi investoida esimerkiksi tekoälyyn, 5g:n kehittymiseen ja digitalisaatioon. Kulmunin mielestä EU:n ja jäsenvaltioiden pitäisi lähteä rakentamaan uutta tietoteknistä kokonaisuutta omien yritystensä kanssa.

Keskiviikon puhe oli viime kesänä keskustan johtoon nousseen Kulmunin ensimmäinen merkittävä ulko- ja turvallisuuspoliittinen linjaus.

Kyberturvallisuuden lisäksi Kulmuni korosti puheessaan muun muassa hyviä naapurisuhteita, kansainvälistä kestävää kehitystä ja Afrikka-suhteita.