Pääministeri Marin: Husin alueella vahvistettu koronavirustapaus – ”Näyttää todennäköiseltä, että meillä tulee olemaan tautitapauksia Suomessa” - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Pääministeri Marin: Husin alueella vahvistettu koronavirustapaus – ”Näyttää todennäköiseltä, että meillä tulee olemaan tautitapauksia Suomessa”

”Hallitus varautuu tietenkin kaikkiin skenaarioihin”, Marin sanoi eduskunnassa keskiviikkoiltana.

Pääministeri Sanna Marin puhui medialle ennen hallituksen korona-aiheista kokousta keskiviikkona. Marinin takana perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sekä eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (oik.). Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Julkaistu: 26.2. 15:16, Päivitetty 26.2. 18:59

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella on vahvistettu koronavirustapaus. Asiasta kertoi pääministeri Sanna Marin (sd) keskiviikkona eduskunnassa.

Hus järjesti asiasta keskiviikkona tiedotustilaisuuden.

Hallitus sai tiedon uudesta tautitapauksesta keskiviikkona. Marin ei halunnut kertoa, mihin kellonaikaan keskiviikkona Suomen toinen koronavirustapaus kerrottiin hallitukselle.

Keskeiset ministerit järjestävät medialle tiedotustilaisuuden torstaina kello 13.30. Paikalla ovat pääministeri Sanna Marin, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas), perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sekä valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk).

Hallitus on valmistautunut kertomaan torstaina tietoja myös talousvaikutuksista, joita koronaviruksen leviäminen voi aiheuttaa.

”Saimme keskiviikkona hallitukselle yhteisen käsityksen ja tiedon siitä, millä tavoin olemme varautuneet ja valmistautuneet kaikilla hallinnon alueilla tähän tilanteeseen”, Marin kertoi hallituksen kokouksen jälkeen eduskunnassa keskiviikkona.

Tiedotus asiasta oli rajattu tiukasti pääministeri Marinille. Perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru kieltäytyi kommentoimasta uutta tautitapausta.

”Sovimme kokouksessa, että pääministeri tiedottaa”, sanoi Kiuru, jolla hallituksen työnjaon mukaan on kokonaisvastuu koronavirusasioista Suomessa.

Marin sanoi, että koronavirukseen on varauduttu laajasti jo tammikuusta lähtien.

”Erityisesti sosiaali- ja terveysministeriössä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella ja kentällä on laajasti varauduttu siihen, jos tautitapauksia ilmenee Suomessa enemmänkin.”

”Näyttää todennäköiseltä, että meillä tulee olemaan tautitapauksia Suomessa”, Marin arvioi kahden tunnin kokouksen päätteeksi.

”Ei ole mitään sellaista tietoa, että tämä olisi erityisen laajaa, mutta hallitus varautuu tietenkin kaikkiin skenaarioihin.”

Hänen mukaansa Suomen varautumistaso on kuitenkin hyvä moniin muihin maihin verrattuna.

”Meillä on ammattilaiset töissä ja varautumista on tehty jo pitemmän aikaa. Sinänsä huolta ei ole, mutta varmasti käsihygieniasta on syytä pitää huolta kuten tavallisenkin influenssan torjunnassa. Jos sairastuu, niin pitää jäädä pois töistä ja sairastaa kotona”, Marin antoi neuvoja kansalaisille.

Videolla otteita Husin tiedotustilaisuudesta:

Marin antoi kommentit sen jälkeen kun hallitus oli kokoontunut iltapäivällä neuvottelemaan siitä, miten koronaviruksen mahdolliseen leviämiseen varaudutaan Suomessa. Tarkoituksena oli koordinoida eri ministeriöiden toimia ja katsoa, että kaikilla on sama tilannekuva.

Kokous alkoi puoli neljän jälkeen eduskunnassa. Koronavirus on esillä myös valtioneuvoston kokouksessa torstaina.

Sisään hallituksen kokoushuoneeseen eduskunnassa astelivat kaikki avainministerit ja oikeuskansleri Tuomas Pöysti.

”Oikeuskansleri on paikalla huolehtimassa päätösten lainmukaisuudesta”, Pöysti vastasi kysymykseen oikeuskanslerin läsnäolon syystä. Hallitus oli siis varautunut myös tekemään päätöksiä eikä vain saamaan tietoa virkamiehistöltä.

Oikeuskanslerin tehtävänä on valvoa muun muassa valtioneuvoston eli hallituksen ja ministeriöiden virkatointen lainmukaisuutta. Oikeuskansleri on yleensä läsnä valtioneuvoston yleisistunnoissa ja tasavallan presidentin esittelyissä.

Kokoukseen mennyt Marin (sd) sanoi, että ”sinänsä Suomi on hyvin varautunut” koronavirustilanteeseen.

”Haluamme hälventää mahdollisia huolia, joita ihmisillä on.”

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) sanoi uskovansa, että suomalaiset selviävät koronaviruksesta.

”Me Suomessa olemme tottuneita talviflunssaan. Vaikka tämä [koronavirus] on flunssaa enemmän, uskon meidän selviävän tästä.”

Henrikssonin mukaan vastuut koronaviruksesta ovat eniten sosiaali- ja terveysministeriön ja huoltovarmuuden puolella.

”Mutta menen nyt kuulemaan ja keskustelemaan asiasta.”

Hallituslähde kertoi keskiviikkona Helsingin Sanomille, että koronavirukseen liittyen ”vastuita on vaikka kuinka monella ministerillä”.

Kansallinen varautuminen on sosiaali- ja terveysministerin Pekosen vastuulla. Myös huoltovarmuusasioista vastaavalla työministeri Tuula Haataisella (sd) on oma vastuunsa varautumisessa.

Huoltovarmuuskeskus on työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan laitos, jonka tehtävänä ovat maan huoltovarmuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen liittyvä suunnittelu ja operatiivinen toiminta.

Koronavirusasiat kokonaisuutena taas kuuluvat perhe- ja peruspalveluministeri Kiurulle, hallituslähde kertoi. Vastuita on myös puolustusministeri Antti Kaikkosella (kesk).

Eduskuntaryhmiä informoidaan torstaina aamupäivällä. Lisäksi Suomen varautumisesta koronavirukseen annetaan pääministerin ilmoitus eduskunnalle torstaina.

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut sosiaali- ja terveydenhuollon varautumista ja johtamista tukevan työryhmän.

Teneriffalla hotelliin eristetyt suomalaiset kertovat kahdesta ensimmäisestä karanteeni­päivästä: ”Täällä ei ilmoiteta mitään”

Koronavirus levisi ensimmäistä kertaa Etelä-Amerikkaan, myös Norjassa havaittiin ensimmäinen tartunta

Helsingin pörssi toipui aamupäivän notkahduksesta

Junamatkustaja kertoi epäilevänsä koronavirusta, VR veti vaunun liikenteestä siivousta varten

Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään