Ministeriö lähetti selvityspyynnön Ps-nuorille Jalosen fasistipuheiden vuoksi, avustukset vaarassa - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Ministeriö lähetti selvityspyynnön Ps-nuorille Jalosen fasistipuheiden vuoksi, avustukset vaarassa

Jos nuorisojärjestön selvitykset eivät tyydytä ministeriötä, yhdistys voi menettää kelpoisuutensa avustusten saamiseen myös tuleville vuosille.

Toni Jalonen puhui perussuomalaisten nuorten syyskokouksessa Riihimäellä viime marraskuussa. Kuva: Matias Rantala / Ps-nuoret

Julkaistu: 26.2. 17:07, Päivitetty 26.2. 18:46

Perussuomalaisten nuorisojärjestön entisen toisen varapuheenjohtajan Toni Jalosen fasismiesiintyminen johtaa opetus- ja kulttuuriministeriön selvitykseen. Kyse on Jalosen puheista Virossa viime viikonloppuna.

Ministeriö haluaa muun muassa tietää, osallistuiko Jalonen Tallinnassa pidettyyn tapahtumaan yksityishenkilönä vai nuorisojärjestön edustajana ja maksettiinko hänelle järjestön varoista matkakuluja.

Tallinnassa pidetyssä tapahtumassa Jalonen esitti kannanoton, jonka mukaan hän on etnonationalisti ja fasisti. Maanantaina Jalonen sanoi STT:lle pitävänsä kiinni lausunnostaan.

Opetusministeriö on nyt kiinnostunut asiasta.

”Tämä on normaalia hallintotoimintaa. Kun myönnämme valtionavustuksia, valvomme aina, että niiden käyttö menee nuorisolain ja muiden säädösten mukaisesti”, sanoi nuorisotyön ja -politiikan vastuualueen johtaja Henni Axelin opetus- ja kulttuuriministeriöstä keskiviikkona.

Ministeriö kysyy myös Ps-nuorilta, mikä on järjestön kanta etnonationalismiin ja fasismiin ja voivatko aatteita kannattavat henkilöt toimia järjestössä. Ministeriö pyytää tietoa myös siitä, miten Ps-nuoret aikoo toimia Jalosen jäsenyyden ja aseman suhteen.

Jalonen on aiemmin tällä viikolla eronnut varapuheenjohtajan paikalta. Hän ei ole kuitenkaan ainakaan toistaiseksi luopunut nuorisojärjestön tai emopuolueen jäsenyydestä.

Axelinin mukaan Jalosen eroaminen ei kuitenkaan pelkästään riitä.

”Jos heillä ei ole kaikkiin toimintaansa koskeviin kysymyksiin tyydyttäviä vastauksia, asia ei ole välttämättä sillä kunnossa, että kyseinen ihminen lähtee. Toiminnan pitää vastata nuorisolakia.”

Jalonen odottaa viikonvaihteen kokousta.

”Olen menossa lauantain kokoukseen äänestämään, joten sitä ennen en ainakaan eroa järjestöstä. Puolueen jäsenyyden kohdalla odotan puoluehallituksen päätöstä, ja saa nähdä, vaikuttaako luottamustehtävistä vapaaehtoisesti luopuminen heidän päätökseensä”, Jalonen viestitti STT:lle tekstiviestillä.

Ps-nuorten kokouksessa on lauantaina esillä sääntömuutos, joka muun muassa rajaisi Ps-nuorten äänivaltaisen jäsenyyden vain puolueen jäsenille. Perussuomalaiset on uhannut, että jos sääntömuutosta ei tehdä, puolue voi katkaista yhteistyön järjestön kanssa.

Ps-nuoret menetti tukensa vuodelle 2019, kun ministeriö katsoi sen rikkoneen nuorisolakia. Tuolloin avustus oli 115 000 euroa. Sen peruminen liittyi Jalosen jakamaan twiittiin, joka tulkittiin kehotukseksi äänestää eurovaaleissa perussuomalaisia, jotta Suomessa ei olisi ihonväriltään pääväestöstä poikkeavia ihmisiä.

Perussuomalaiset nuoret on saanut tälle vuodelle tukea 91 000 euroa. On mahdollista, että tuki voidaan periä takaisin, jos ministeriö ei saa tyydyttäviä selvityksiä.

Fasismipuheillaan huomiota herättänyt Ps-nuorten Toni Jalonen eroaa tehtävästään

Seuraa uutisia tästä aiheesta