Helsinki-Vantaan lentokentän laukkusuman purkamiseen menee vielä päiviä, kentälle kannattaa mennä hyvissä ajoin - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Helsinki-Vantaan lentokentän laukkusuman purkamiseen menee vielä päiviä, kentälle kannattaa mennä hyvissä ajoin

Matkatavaroiden käsittely jumittui Swissportin kuormaajien ulosmarssin vuoksi. Kuormaajilla on käynnissä työehtosopimusneuvottelut.

Swissportin työntekijöiden ulosmarssi aiheuttaa Finnairinkin lentoihin viivästyksiä. Kuva on viime elokuulta. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Julkaistu: 26.2. 17:18, Päivitetty 27.2. 16:40

Helsinki-Vantaan lentokentän laukkusuman purkamiseen menee vielä päiviä, ennakoi maahuolintayhtiö Swissportin toimitusjohtaja Tomi Viitanen. Suma syntyi, kun Swissportin kuormaajat marssivat ulos keskiviikkona. Työntekijät palasivat torstaina aamulla töihin, mutta laukkuja ehti kertyä paljon.

”Työ on käynnissä, siellä on ollut merkittävä määrä laukkuja. Varmasti sen suman purkaminen kestää vielä useita päiviä”, Viitanen sanoi.

Hän sanoi, ettei yhtiö odota perjantaiksi tai viikonlopuksi lisähäiriöitä.

”Mahdollisimman nopeasti yritämme saada laukut toimitettua. Pahoittelemme matkustajille aiheutunutta haittaa”, Viitanen sanoi.

Osa Finnairin lennoista viivästyi aamulla, mutta liikenne palautui torstain aikana normaaliksi.

Finavian neuvo on, että hiihtolomakauden johdosta matkustajien kannattaa kuitenkin varata lisäaikaa, jos ovat lähdössä matkalle loppuviikosta.

”Kun on hiihtolomat, niin matkustajamäärä kasvaa. Ihan sujuvuuden takia kannattaa tulla vähän aikaisemmin”, sanoi Finavian viestintäkoordinaattori Elina Suominen.

Lentoyhtiöiltä kannattaa kysellä tarkempia neuvoja siitä, miten aikaisin kentälle pitäisi tulla, Suominen sanoi. Kentälle saapumisen ajankohtaan vaikuttaa matkakohde, lennon lähtöpäivä ja se, pitääkö mennä passintarkastuksen läpi.

”Oman lentoyhtiön tiedottamista kannattaa seurata”, Suominen sanoi.

Hiihtolomakaudella viivästyksiä voi syntyä siitäkin, että matkustajilla on mukanaan paljon ruumaan pantavia erikoismatkatavaroita, kuten suksipusseja.

Lisäksi turvatarkastuksessa on tullut muutoksia käytäntöihin, mistä voi aiheutua pitempiä jonoja. Jatkossa matkustajia pyydetään ottamaan kaikki akulla tai paristolla varustetut elektroniset laitteet pois käsimatkatavaroista ja panemaan erikseen tavarakaukaloon. Uusi käytäntö koskee kaikkia sähkölaitteita, joissa on akku tai paristot – tähän kuuluvat esimerkiksi sähköhammasharjat ja partakoneet.

Aiemmin riitti, että erikseen tarkastettaviksi otettiin puhelimet, tietokoneet ja kamerat.

Seuraa uutisia tästä aiheesta