Pääministeri: Koronavirukseen tärkeää varautua huolellisesti, mutta samalla välttää ylimitoitettuja toimia - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Pääministeri: Koronavirukseen tärkeää varautua huolellisesti, mutta samalla välttää ylimitoitettuja toimia

Sanna Marin antoi eduskunnalle pääministerin ilmoituksen Suomen varautumisesta koronavirukseen.

Julkaistu: 27.2. 9:29, Päivitetty 27.2. 17:52

Pääministeri Sanna Marin (sd) arvioi eduskunnassa torstaina, että riski koronavirustartuntaan on Suomessa pieni. Hän korosti myös, että sairastuneilla tauti on usein ilmennyt lievänä.

”Haluamme rauhoittaa ihmisten mieliä ja mahdollisia huolia koronavirukseen liittyen”, hän sanoi pääministerin ilmoituksessa eduskunnalle.

”Tärkeää on, että varaudumme huolellisesti, mutta samaan aikaan vältämme ylimitoitettuja toimia, joista olisi yhteiskunnalle enemmän haittaa kuin hyötyä.”

Suomessa on toistaiseksi varmistunut kaksi virustartuntaa. Ensimmäinen tartunnan saaneista on jo parantunut, toinen on parhaillaan hoidettavana.

Eduskunta keskusteli koronavirustilanteesta pääministeri Marinin ilmoituksen jälkeen.

Perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen mainitsi viruksen tulevan matkailun mukana ja kyseli, aikooko hallitus jollain tavoin valmistautua Suomeen tulon rajoittamiseen. Myös muita kysymyksiä maahantulotarkastuksista ja liikkumisrajoituksista tuli.

Pääministeri Marin toppuutteli maahantulotarkastuksia. Marin piti maahantulo- ja maastalähtötarkastuksia tehottomina. Hän muistutti esimerkiksi kuumemittausten epäluotettavuudesta. Tarkastuksissa havaittaisiin myös paljon aivan muita sairauksia. Hän varoitti ylireagoimasta, koska siitä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Hallitukselle tuli paljon kysymyksiä myös tiedottamisesta ja ohjeiden jakamisesta.

Päivi Räsänen (kd) esimerkiksi kysyi, voisiko myös toisen valtion viranomaisen määräämästä karanteenista saada korvauksia kuten nyt voi saada suomalaisviranomaisen määräämästä karanteenista, jos se aiheuttaa tulonmenetyksiä. Esimerkkinä hän mainitsi hotellin eristämisen ja karanteenin Teneriffalla.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) vastasi, että selviteltävänä on jo, miten muiden maiden määräämien karanteenien korvauksiin pitäisi suhtautua. Tarvittaessa on myös mietittävä lakien muuttamista tältä osin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd)kertoi, että parhaillaan työskennellään sen eteen, että käyttöön saataisiin valtakunnallinen neuvontapuhelin.

Opetusministeri Li Andersson (vas) kertoi, että päiväkodeissa ja kouluissa seurataan THL:n ohjeita. Lisäksi lapsillekin pitäisi saada korostettua hyvän käsihygienian tärkeyttä.

Liikenneministeri Timo Harakan (sd) mukaan raideliikennettä tai lentoliikennettä ei ole rajoittamista.

Aikaisemmin torstaina hallitus piti tiedotustilaisuuden koronavirustilanteesta. Siinä ministeri Pekonen sanoi, että tartuntariski koronavirukseen Suomessa on pieni.

”Meillä ei ole mitään epidemiaa”, hän sanoi hallituksen koronavirustilannetta käsittelevässä tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa Suomi on kuitenkin varautunut mahdollisen epidemian varalta.

Ministeriöissä on varauduttu erilaisiin vaihtoehtoisiin tapahtumakulkuihin eli skenaarioihin.

”Niistä todennäköisin on se, että koronatartuntoja tulee Suomessa vielä muutama lisää. Sitten on tietysti mahdollista, että virusta voi esiintyä jollakin alueella muita alueita enemmän”, kertoi sosiaali-ja terveysministeriön osastopäällikkö Päivi Sillanaukee.

Toistaiseksi koronaviruksen on Suomessa varauduttu hallinnossa eli ministeriöissä, virastoissa, sairaanhoitopiireissä ja kunnissa. Väestöön vaikuttavia toimenpiteitä kuten yleisötilaisuuksien rajoittamisesta ei ole suunniteltu. Mutta ovatko virkamiehet ja poliitikot määritelleet, milloin on syytä ryhtyä tavallisiin suomalaisiin vaikuttaviin toimiin?

”Mitään tällaista määrällistä numerorajaa ei ole määritelty. Eikä oikein voikaan määritellä ennakkoon, koska todennäköisesti tartunnat alkaisivat yleistyä jollakin tietyllä alueella. Mutta voin sanoa, että on hyvin kaukana se, että esimerkiksi yleisötapahtumia pitäisi rajoittaa”, Sillanaukee vastasi HS:n kysymykseen.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi ensin, että Suomessa on suojavarusteet kaikkiaan 400 000 henkilölle, jos koronaviruksen aiheuttama tauti leviää. Varustemäärät on tarkastettu kaikista sairaanhoitopiireistä, hän sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa. Nämä suojavarusteet ovat hengityssuojaimia, visiirejä, kirurgin essuja sekä kertakäyttökäsineitä.

Myöhemmin sosiaali- ja terveysministeriöstä täsmennettiin, että kyse on terveydenhuoltohenkilökunnalle tarkoitettujen suojavarusteiden määristä, ei suoraan suojattavien ammattilaisten määristä.

Lisäksi huoltovarmuuskeskukselle on tehty lisähankintapyyntö, mutta varusteiden hankkiminen on haastavaa.

”Näitä ei juurikaan markkinoilta löydy”, Varhila myönsi.

Suomessa on kuitenkin hätävarana myös sikainfluenssan jäljiltä jääneitä suojavarusteita. Varhilan mukaan VTT on testannut ne helmikuussa ja ne ovat käyttökelpoisia, vaikka pakkausmerkinnät ovatkin vanhentuneet.

”Eurooppalaisittain olemme erittäin hyvässä asemassa. Euroopassa on yksittäisiä jäsenvaltioita, joissa ei ole varastoja laisinkaan”, Varhila sanoi.

Päivi Sillanaukee puolestaan vakuutti, että Suomessa on riittävästi hengityskoneita, jos virus alkaisi levitä ja potilaat tarvitsisivat hengityskoneita.

Perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru kuitenkin muistutti, että vain pieni osa viruksen saaneista sairastuu niin vakavasti, että tarvitsee hengityskonetta. Lievien oireiden sairastuneita voidaan hoitaa ihan kotikaranteenissa.

”Akuutimpi kysymys Suomessa on, miten hoidamme kausi-influenssaan sairastuneita kuin tämä koronavirus”, Kiuru suhteutti.

Hallituksen tiedotustilaisuudessa torstaina pääministeri Marin korosti, että erilaisten huhujen ja väärän tiedon liikkumisen takia on valittu avoin tiedotuslinja.

Kuitenkin laadittu pandemiavalmiusasiakirja on salainen. HS kysyi STM:n osastopäällikkö Päivi Sillanaukeelta, miksi näin on.

”Kaikki valmiussuunnitelmat ovat aina salaisia. Maailmassa on kuitenkin myös tahoja, jotka haluavat tehdä haittaa. Jos kertoisimme valmiussuunnitelmamme, nämä tahot voisivat sieltä poimia, että tuohon asiaan Suomi ei olekaan varautunut ja valita sen kohteekseen. Eli myös tällä salaamisella halutaan suojata väestöä”, Sillanaukee perusteli.

Eduskunnan kyselytunti peruttiin poikkeuksellisesti pääministerin ilmoituksen takia.

Oikaisu 27.2. klo 14.23: Uutisen aiemmassa versiossa mainittiin virheellisesti, että suojavarusteista olisi kertonut sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen. Siitä kertoi kuitenkin sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila. Täsmennys 27.2. klo 17.15: Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan suojavarusteet on tarkoitettu terveydenhuoltohenkilökunnalle.

Lue täältä seuranta eduskuntakeskustelusta ja hallituksen tiedotustilaisuudesta:

Koronavirus voisi Suomessakin sulkea kouluja ja päiväkoteja – tartuntatautilaki tarjoaa viranomaisille järeät keinot

Viranomaiset selvittävät, onko Helsingin koronaviruspotilas ollut lähikontaktissa useampaan kuin kahteen ihmiseen

Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

Apulaispormestari Vesikansa: ”Helsingillä on yksityiskohtainen pandemia­suunnitelma”