Työmarkkina­konkari Lasse Laatunen kehui Rinteen toimintaa syksyn Posti-jupakassa ja syytti tämän kaatamisesta EK-taustaisia toimijoita - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Työmarkkina­konkari Lasse Laatunen kehui Rinteen toimintaa syksyn Posti-jupakassa ja syytti tämän kaatamisesta EK-taustaisia toimijoita

Laatunen mainitsee nimeltä kaksi ”Rinteen kaatajaa”. Sekä kokoomuksen Kai Mykkästä että keskustan Kari Jääskeläistä yhdistää aiempi työskentely EK:n Jyri Häkämiehen alaisuudessa.

Lasse Laatunen julkaisi torstaina viime vuonna alkaneita työehtosopimusneuvotteluita ruotivan katsauksen. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Julkaistu: 27.2. 15:20, Päivitetty 28.2. 10:56

”Etelärannan demariksikin” jo aktiivivuosinaan leimattu entinen Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen kehuu torstaina julkaistussa raportissaan pääministeri Antti Rinnettä (sd) tämän toiminnasta Postin työriidan ratkaisemiseksi.

Hänen mukaansa kahdella kokoomus- ja keskustavaikuttajalla oli ”keskeinen rooli” Rinteen kaatamisessa.

Laatusen mukaan marraskuinen Postin työmarkkinaselkkaus havainnollistaa politiikan ja työmarkkinapolitiikan kietoutumisen toisiinsa.

Riita 700 pakettilajittelijan työehdoista oli Laatusen mukaan myös oireellinen ajatellen vuoden 2020 neuvottelukierrosta, jota raportti pääosin käsittelee.

Laatunen moittii, että samalla kun maa oli pysähtymässä satamia myöten tukilakkoihin, eduskunnan kyselytunnilla käytiin vain ”poliittista ilotulitusta siitä, kuka oli sanonut mitä, missä, milloin ja kenelle Postin ja omistajaohjauksen välisissä keskusteluissa”.

”Tässä vaiheessa pääministeri Antti Rinne teki sen, mitä pääministerin pitää tehdä yhteiskunnan uhatessa menettää toimivuutensa”, Laatunen kirjoittaa. Rinne toimi Laatusen mukaan oikein ja vastuullisesti.

Ulkopuoliset selvityshenkilöt, joista Laatunen oli yksi, alkoivat ratkoa 700 pakettilajittelijan riitaa tukilakkojen lopettamiseksi.

Laatusen mukaan selvityshenkilöiden asettamisella nostettiin osapuolten paineet sellaisiksi, että työrauha palaisi varmasti.

Laatunen hämmästelee, kuinka selvityshenkilöiden asettaminen sai aikaan arvostelua niin työnantajaleirissä kuin oppositiopuolue kokoomuksessakin.

Eduskunnassa kokoomus kävi Laatusen mukaan pääministerin kimppuun syyttäen, että hän on tehnyt hallituksesta ja poliitikoista osapuolen työmarkkinakysymyksiin.

”Pääministeri pitää vaihtaa vaaleissa tai eduskunnan epäluottamuslauseella eikä arvottomalla näytelmällä”, Laatunen sanoo.

Laatunen mainitsee raportissaan nimeltä kaksi ”Rinteen kaatajaa”, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen ja keskustan puheenjohtajan, valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk) erityisavustajan Kari Jääskeläinen.

Mykkästä ja Jääskeläistä yhdistää se, että he ovat olleet EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen alaisia EK:ssa.

Raportin julkistustilaisuudessa Laatunen kertoi, että häneltä onkin jo kyselty, mitä todisteita hänellä on Mykkäsen ja Jääskeläisen ”keskeisistä rooleista pääministerin kaatamisessa”.

Työmarkkinajuristina suurimman osan työurastaan toiminut Laatunen viittasi lähinnä aihetodisteisiin, joilla yleensä tarkoitetaan vahvaa näyttöä heikompia todisteita.

Laatunen perusteli Mykkäsen ja Jääskeläisen nimeämistä muun muassa eduskuntakeskusteluilla sekä keskusteluilla muiden keskustan avustajien ja toimijoiden kanssa.

Laatusen mukaan Rinteen kaatamisen taustalla oli myös muita pelaajia.

HS tavoitti torstaina Jääskeläisen sekä Mykkäsen.

Mykkänen pitää Laatusen syytöstä ”surkuhupaisana salaliittoteoriana”.

”Minulla ei käynyt kertaakaan mielessä Elinkeinoelämän keskusliitto, enkä keskustellut Kari Jääskeläisen kanssa asiasta”, Mykkänen toteaa.

”Rinne kaatui, kun antoi eduskunnassa väärää tietoa Postin kiistasta ja omistajaohjauksesta. Oli oikein demokratian kannalta, enkä kadu sitä, että ryhmän puheenjohtajana otin näitä asioita esiin”, Mykkänen sanoo.

Jääskeläinen ei halunnut kommentoida Laatusen syytöstä mitenkään.

Laatusen raportin julkistustilaisuudessa kansanedustaja Arto Satonen (kok) epäili vahvasti, että oppositiopuolue olisi edes pystynyt pääministeriä vaihtamaan.

”Opposition tehtävä on toki haastaa hallitusta kyselytunneilla ja välikysymyksillä”, Satonen myönsi mutta piti Laatusen tulkintaa erikoisena.

”Luulen, että Posti-kiistan lisäksi oli muitakin asioita, jotka johtivat Rinteen eroon. Kysymys kokonaisvaltaisemmasta epäluottamuksesta”, Satonen sanoi ja viittasi esimerkiksi Rinteen esityksiin, miten naisten eläkkeitä voitaisiin korottaa.

”Taisivat tulla yllätyksenä myös muille hallitusryhmille”, Satonen arvioi.

Entinen EK-johtaja Lasse Laatunen moittii työnantaja­järjestöjä, jotka hänen mukaansa yrittävät nujertaa ay-liikkeen hinnalla millä hyvänsä

HS-analyysi: Keskusta halusi Rinteestä eroon, ja lopulta hän kaatui yhteen lauseeseen