IS: Lounais-Suomen poliisi aloittaa esitutkinnan vasemmistoliiton paikallisjohtajan Twitter-tilistä – epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan - Politiikka | HS.fi
Politiikka

IS: Lounais-Suomen poliisi aloittaa esitutkinnan vasemmistoliiton paikallisjohtajan Twitter-tilistä – epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Vasemmistoliiton paikallisjohtajan tililtä lähetetyissä twiiteissä kehotettiin tappamaan fasistit ja ilmastonmuutoksen kieltäjät.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson eduskunnassa helmikuussa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Julkaistu: 27.2. 19:57, Päivitetty 28.2. 13:49

Vasemmistoliiton läntisen alueen toiminnanjohtajan Misha Dellingerin Twitter-tilin johdosta aloitetaan esitutkinta, kertoi Ilta-Sanomat perjantaina.

Ylikomisario Jussi Helesvirta sanoi IS:lle, että poliisi aloittaa tapauksesta esitutkinnan nimikkeellä kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Syynä ovat Dellingerin perustamalta Twitter-tililtä lähetetyt aggressiiviset twiitit. Yle kertoi torstaina, että Dellingerin tililtä lähetetyissä twiiteissä kehotettiin tappamaan fasistit ja ilmastonmuutoksen kieltäjät.

Dellinger on kieltänyt lähettäneensä kyseisiä twiittejä. Hänen mukaansa kyseessä on anonyymi tili, jolla on useita käyttäjiä.

Dellinger irtisanoutui aiemmin perjantaina tehtävistään. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on tuominnut hänen Twitter-tililtään lähetetyt viestit.

”Vasemmistoliiton työntekijään liitetyn anonyymin Twitter-tilin kirjoitukset ovat täysin ja yksinkertaisen tuomittavia eivätkä edusta millään tavalla puolueemme arvoja”, Andersson kirjoitti Twitterissä perjantaiaamuna.

Hänen mukaansa puoluehallituksen on määrä käsitellä asiaa ”perinpohjaisesti”.

”Tämä asia ei jää tähän, vaan selvittely jatkuu työnantajan sekä työntekijän välisesti”, Andersson kirjoitti.

Dellinger sanoi perjantaina tiedotteessa, että twiiteistä aiheutunut kohu on syönyt luottamuksen, jota ilman ei ole mahdollista tehdä toiminnanjohtajan työtä.

”Siksi en voi tehdä muuta kuin kantaa vastuun tilanteesta ja irtisanoutua tehtävästäni.”

Hänen irtisanoutumisensa tehtävistään tuli voimaan saman tien.

Perjantaina Dellinger pyysi anteeksi aiheuttamaansa kohua Twitterissä.

HS on nähnyt ruutukaappauksia tappamisen oikeutusta perustelevista twiiteistä mutta ei ole voinut vahvistaa, ovatko kaappaukset aitoja.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Mikko Koikkalainen sanoi Ylelle, että Dellinger on kertonut luovuttaneensa tilin kahdelle muulle henkilölle, jotka olisivat kirjoittaneet viestit.

Koikkalaisen mukaan Dellingerin sanaa ei ole syytä epäillä eikä asiaa ole tarpeen selvittää lisää.

Oikaisu 28.2. klo 12.32: Uutisen aiemmassa versiossa mainittiin virheellisesti, että Misha Dellinger olisi irtisanoutunut puolueesta. Hän irtisanoutui tehtävistään vasemmistoliiton läntisen alueen toiminnanjohtajana.