Fasisti on fasisti ja rasisti on rasisti, mutta leimaava nimittely ei edistä vuoropuhelua - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Kolumni

Fasisti on fasisti ja rasisti on rasisti, mutta leimaava nimittely ei edistä vuoropuhelua

Termien käytössä on syytä olla pidättyväinen ainakin, jos haluaa saada aikaan vuoropuhelua ja välttää leimaamasta sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät leimaa ansaitse, kirjoittaa Yrjö Rautio kolumnissaan.

Julkaistu: 28.2. 7:44

Kuva: Aku Isotalo

Saako perus­suomalaisten nuorten eronnutta varapuheenjohtajaa Toni Jalosta kutsua nyt fasistiksi? Hänhän määritteli äskettäin Virossa pitämässään puheessa itsensä ”etnonationalistiksi, traditionalistiksi ja fasistiksi”.

Saako Jalosta kutsua rasistiksi? Etnonationalismihan tarkoittaa uskoa syntyperäisesti, kielellisesti ja kulttuurisesti yhtenäisen kansakunnan ylivertaisuuteen ja sen ”puhtauden” vaalimista ”vierailta” aineksilta ja vaikutteilta.

Rasismi taas on oppi tai ideologia, jonka mukaan muun muassa rodulliset, etniset ja uskonnolliset erot ihmisryhmien välillä oikeuttavat ryhmien välisen epätasa-arvon. Juuri sitähän erityisesti perussuomalaisiin nuoriin pesiytyneet etnonationalistit tarkoittavat.

Jalosen ajattelu on perussuomalaisissa nuorissa yleistä, ellei suorastaan valtavirtaa. Hän ei ole edes erityisen radikaali nuorisojärjestön sisällä, kuten hän itsekin sanoo. Jalosen tavoin ajattelevia on myös emopuolueessa, jopa näkyvillä paikoilla, mutta se ei näytä puoluejohtoa juuri huolestuttavan.

Vain suora tunnustautuminen fasistiksi ylittää sallitun rajan, koska se leimaa ikävästi puoluetta?

Voiko rasistisista rikoksista tuomittuja nimittää rasisteiksi? Rasismia ei ole määritelty Suomen rikoslaissa erikseen rikokseksi, mutta rasistinen motiivi on peruste koventaa rangaistusta. Vaikeaa rasismia olisi rikokseksi määritelläkään, sillä se voi ilmetä myös pelkkänä mielipiteenä, eikä ketään voi rangaista väärän mielipiteen vuoksi.

Rikoslaissa puhutaan – viisaasti ja yksiselitteisemmin – muun muassa kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Näiden rikosten motiivit ovat aina rasistisia. Niitä voidaan siten pitää rasistisina rikoksina.

Näistä rikoksista onkin jaeltu runsaasti tuomioita. Niitä on saanut moni perussuomalaisten kansanedustajakin – mukaan lukien puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Voiko häntä siten kutsua rasistiksi?

Oulun käräjäoikeus antoi viime vuoden huhtikuussa huomiota herättäneen tuomion, jossa toimittaja Johanna Vehkoo tuomittiin sakkoihin ja korvauksiin kunnanvaltuutettu Junes Lokalle. Vehkoo oli kutsunut suljetussa Facebook-ryhmässä Lokkaa rasistiksi ja natsiksi.

Lokka on itse käyttänyt itsestään noita samoja määreitä. Hän on saanut useita tuomioita muun muassa kiihotuksesta kansanryhmää vastaan, kunnianloukkauksesta ja yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Silti rasisti- ja natsi-sanat loukkasivat käräjäoikeuden mukaan Lokan kunniaa.

Asian käsittely hovioikeudessa on kesken.

Ilmeisesti Jalostakaan ei saa sanoa fasistiksi, jos lupaa kysytään Oulun käräjäoikeudelta.

Fasismi ja rasismi ovat historiallisia ja ilmiöitä ja aatteita, ja nykymaailmassakin on niitä julkisesti ja häpeilemättä kannattavia. On mahdoton jo ajatuksena, ettei heistä ja heidän aatteistaan voisi käyttää oikeita nimiä.

On täysin perusteltua kutsua rasistisista rikoksista tuomittuja rasisteiksi, fasistista ideologiaa julistavia fasisteiksi. Toinen asia on, kuinka viisasta on viljellä voimakkaasti leimaavia termejä, vaikka siihen olisi hyvät perusteetkin.

Termien käytössä on syytä olla pidättyväinen ainakin, jos haluaa saada aikaan vuoropuhelua ja välttää leimaamasta sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät leimaa ansaitse.

Sanojen merkitys määrittyy myös niiden käyttöyhteyden ja -tarkoituksen mukaan. Rasisti- ja fasisti- termejäkin voidaan käyttää paitsi objektiivisessa myös puhtaasti solvaavassa tarkoituksessa. Niin voidaan käyttää myös termiä kommunisti.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän nykyinen puheenjohtaja Ville Tavio nimitteli Ylen A-studion keskustelussa joskus ennen viime eurovaaleja Sdp:n silloista eurokansanedustajaa Liisa Jaakonsaarta pariinkin otteeseen kommunistiksi.

Ihmettelin. Vasta myöhemmin ymmärsin, ettei kyse ollut tietämättömyydestä, vaan täysin harkitusta teosta ja perussuomalaisissa yleisestä tavasta yrittää tukkia toista mieltä olevien suut.

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari totesi Satakunnan Kansan haastattelussa 21. tätä kuuta, että ”kaikki keskustasta vasemmalle ovat kommunisteja, nykyisin myös kokoomuslaiset”.

Huhtasaari ei yritäkään termillään kuvata todellisuutta. Hän ilmoittaa ainoastaan, että kaikki, jotka eivät taivu meidän tahtoomme, ovat vihollisiamme. Hän ei yritäkään saada aikaan vuoropuhelua, vaan lopettaa sen ennen kuin se on alkanutkaan. Näin on diktatuurin siemeniä kylvetty aiemminkin.

Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.

Oikaisu 28.2.2020 klo 10.22: Junes Lokka on saanut tuomion muun muassa yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä, ei yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.

Ministeriö lähetti selvityspyynnön Ps-nuorille Jalosen fasistipuheiden vuoksi, avustukset vaarassa

Fasismipuheillaan huomiota herättänyt Ps-nuorten Toni Jalonen eroaa tehtävästään

Perussuomalaisten Toni Jalonen julistautui fasistiksi, näin hän selittää: ”Oikein hyvä ideologia kannattaa, vaikka siihen on liitetty negatiivisia merkityksiä”