Turkki sanoi päästävänsä syyrialais­siirtolaiset EU:hun, Suomen sisä­ministeriön mukaan epätavallista liikettä rajalla ei ole havaittu - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Turkki sanoi päästävänsä syyrialais­siirtolaiset EU:hun, Suomen sisä­ministeriön mukaan epätavallista liikettä rajalla ei ole havaittu

Turkkilainen viranomainen sanoi uutistoimisto Reutersille perjantaina, että syyrialaisten tuloa Eurooppaan ei enää estettäisi. Suomen sisäministeriö kertoo, ettei sille ole tullut tietoa, että Turkki aikoisi päästää siirtolaiset Eurooppaan.

Maan sisäisiä pakolaisia Idlibin pakolaisleirillä Syyriassa, lähellä Turkin rajaa. Kuva: Ümit Bektaš / Reuters

Julkaistu: 28.2. 11:59, Päivitetty 28.2. 16:42

Suomen sisäministeriö ei vahvista Turkista tulleita tietoja, joiden mukaan maa ei enää estäisi syyrialaisten pääsyä Eurooppaan. Ministeriön mukaan Turkin ja EU:n rajalla ei ole myöskään ole havaittu epätavallista liikettä.

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell kertoi Twitterissä perjantaina iltapäivällä keskustelleensa Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun kanssa ja saaneensa vakuuttelun, että Turkki olisi edelleen sitoutunut pakolaissopimukseen. EU-komissio kertoi jo aiemmin, ettei Turkin puolelta ole tullut virallista ilmoitusta aiemmista sitoumuksista poikkeamisesta.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja Euroopan komissio kertoivat perjantaina, ettei Turkki ole virallisesti ilmoittanut muutoksesta pakolaisia koskevaan politiikkaansa, kertoo uutistoimisto Reuters. UNHCR:n tiedossa ei myöskään ollut, että liikehdinnässä kohti Euroopan rajaa olisi tapahtunut muutoksia.

Turkkilainen uutistoimisto DHA kertoi perjantaina aamulla, että lähes 300 ihmistä olisi suunnannut kohti Turkin ja EU:n välistä rajaa. Tietoa ei ole virallisesti vahvistettu mistään lähteistä. DHA:n mukaan ihmiset ovat kertoneet saapuneensa rajojen läheisyyteen siksi, että ovat kuulleet uutisesta lopettaa rajanylitysten estäminen.

Nimettömänä pysyttelevät turkkilaisviranomaiset kertoivat puolestaan Reutersille ja AFP:lle, että maa ei aio enää estää siirtolaisten kulkua Eurooppaan.

Turkissa elää tällä hetkellä noin 3,6 miljoonaa syyrialaista pakolaista. Lisäksi rajan takana Syyrian Idlibissä on lähes miljoonan pakolaisen joukko.

”Meillä ei ole vahvistettuja tietoja siitä, mikä tilanne tarkalleen on”, sanoo sisäministeriön kansainvälisten asioiden johtaja Laura Yli-Vakkuri.

Hän kertoo, ettei ministeriölle ole tullut tietoa siitä, että Turkki olisi muuttanut linjaansa pakolaisten pysäyttämisen suhteen. Rajaviranomaiset eivät myöskään ole havainneet, että siirtolaiset tulisivat rajan yli Eurooppaan.

”Mikään viranomainen ei ole raportoinut tulijamäärien lähtemisestä kasvuun”, Yli-Vakkuri sanoo.

Uutistoimisto Reuters sanoo, että Kreikka on kiristänyt rajojensa valvontaa. Uutistoimisto AFP:lle puhunut kreikkalainen sotilaslähde vahvistaa, että Turkin puolella rajaa on havaittu on noin 300 ihmisen ryhmä.

”Määrä ei ole mitenkään poikkeuksellinen”, lähde sanoo.

Myös Bulgaria kertoi perjantaina aikovansa kiristää rajavalvontaansa. Maan puolustusministerin mukaan pari maahan pyrkinyttä muutaman kymmenen ihmisen ryhmää oli pysäytetty rajalle perjantaina.

EU solmi Turkin kanssa maaliskuussa 2016 sopimuksen, jossa se EU maksaa Turkille siitä, että maa estää siirtolaisten saapumisen Eurooppaan. Sopimus on vähentänyt huomattavasti EU:hun saapuvien turvapaikanhakijoiden määrää.

Yli-Vakkuri huomauttaa, että EU on paremmin valmistautunut siirtolaisten saapumiseen kuin vuonna 2015, jolloin unionin alueelle saapui miljoona ihmistä. EU on esimerkiksi vahvistanut yhteistä rajavalvontaa.

”Hallitsematonta tilannetta ei todennäköisesti pääse syntymään. Viranomaiset ovat varautuneita tilanteiden muutoksiin”, Yli-Vakkuri sanoo.

Turkki on aiemminkin uhannut päästää siirtolaiset EU:hun. Syyskuussa maa halusi sijoittaa jopa miljoonaa syyrialaista turvavyöhykkeelle, joka perustetaan Syyrian puolelle rajaa.

”Joko tämä tapahtuu, tai sitten avaamme portit”, presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi tuolloin.

Turkkilainen viranomainen: Syyrialaisten tuloa Eurooppaan ei enää estetä – turkkilais­medioiden mukaan satoja ihmisiä pyrkinyt kohti rajaa

”Tuntuu, että kuolema tulee lähemmäs päivä päivältä” – Syyrian sodan viimeiseltä näyttämöltä paenneet kertovat, millaista on elämä umpikujassa

Ulkoministeri Haavisto Münchenin turvallisuuskonferenssissa: Syyrian Idlibissä on nyt suuren sodan vaara

YK: Syyriassa käynnissä maan sisällis­sodan yksi pahimmista kriiseistä, Idlibin kaupungista paennut lyhyessä ajassa yli 800 000 ihmistä