Perustuslakivaliokunta haluaa tietää valtakunnansyyttäjän kannan ennen päätöstään kansanedustaja Mäenpään tapauksessa - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Perustuslakivaliokunta haluaa tietää valtakunnansyyttäjän kannan ennen päätöstään kansanedustaja Mäenpään tapauksessa

Esitutkinnan mukaan Mäenpäätä on syytä epäillä rikoksesta, sillä perussuomalaisten kansanedustaja rinnasti turvapaikanhakijat ja vieraslajit.

Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää täysistunnossa keskiviikkona. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Julkaistu: 28.2. 12:27, Päivitetty 28.2. 17:20

Eduskunnan perustuslakivaliokunta heitti pallon takaisin valtakunnan­syyttäjälle perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpäähän liittyvässä puntaroinnissa. Valiokunta päätti perjantaina, että se haluaa valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen ilmoittavan etukäteen, aikooko tämä syyttää Mäenpäätä, jos syyttämislupa eduskunnalta tulee.

”Haluamme tietää, mikä hänen ratkaisunsa asiassa on. Jos syyttämisluvan saatuaan valtakunnansyyttäjä toteaisikin, ettei hän syytä Mäenpäätä, se näyttäisi ulospäin kummalliselta”, sanoi valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd).

Tapauksessa on kyse siitä, että poliisin esitutkinnan mukaan Mäenpäätä on syytä epäillä rikoksesta, sillä hän rinnasti turvapaikanhakijat ja vieraslajit eduskunnassa viime kesäkuussa pitämässään puheessa. Valtakunnansyyttäjä on siksi pyytänyt eduskunnalta suostumusta asettaa Mäenpää syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Toiviaisen tulkinta on ollut, että eduskunnalta täytyy pyytää syyttämislupa, vaikka tapauksesta tehtäisiin syyttämättäjättämis­päätös.

”Ennen kuin kansanedustajan valtiopäivillä lausuma mielipide voidaan viedä syyteharkintaan, täytyy eduskunnalta perustuslain mukaisesti pyytää syyteharkintalupa”, hän sanoi toissa viikolla poistuessaan perustuslakivaliokunnan kuulemisesta.

Ojala-Niemelältä kysyttiin, tarkoittaako perustuslakivaliokunnan pyyntö sitä, että päätökseen jättää syyttämättä ei tule pyytää eduskunnan suostumusta.

”Sitä me emme ole vielä linjanneet. Mutta minusta on selvä, että nykytila, jossa ei ole selkeää oikeusohjetta, ei ole tyydyttävä”, hän sanoi toimittajille.

Perustuslakivaliokunnan tehtävänä on pohtia, antaako se luvan syyttää Mäenpäätä, minkä jälkeen eduskunta voi täysistunnossa viiden kuudesosan enemmistöllä hyväksyä syyttämisluvan.

Perussuomalaisilla on 39 kansanedustajaa, eli puolueen eduskuntaryhmä pystyy yksin estämään suostumuksen antamisen. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio arvioi tammikuussa, että ryhmä todennäköisesti estää Mäenpään syyttämisluvan antamisen eduskunnan istunnossa. Mäenpää itse ei katso loukanneensa mitään kansanryhmää puheessaan.

Perustuslakivaliokunta on jo kuullut asiantuntijoita eikä aio puheenjohtajan mukaan enää kuulla heitä lisää. Ojala-Niemelän mukaan perustuslakivaliokunnan mietintö valmistuu aikaisintaan maaliskuun puolivälissä.

Perjantaina valtakunnansyyttäjä Toiviainen sanoi, että syyteharkinta asiassa on täysin kesken.

”Siksi en voi lausua siitä enempää”, Toiviainen sanoi STT:lle.

Perustuslakivaliokunta kuuli perus­suomalaisten Juha Mäenpäätä, kansan­edustaja kiistää loukanneensa mitään kansan­ryhmää

Koskenkorvan viinatehtaan varjossa asuu edus­kunnan kansallis­mielisimmän laidan räksyttäjä ja hänen poikansa, joka on Suomen lahjakkain raskaan sarjan painija