Perus­suomalaisten nuoriso­järjestö kaatoi emo­puolueen vaatiman sääntö­uudistuksen, puolue katkaisee siteensä Ps-nuoriin ja perustaa uuden nuoriso­järjestön - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Perus­suomalaisten nuoriso­järjestö kaatoi emo­puolueen vaatiman sääntö­uudistuksen, puolue katkaisee siteensä Ps-nuoriin ja perustaa uuden nuoriso­järjestön

Sääntöuudistus ei saanut taakseen tarvittavaa kahden kolmasosan enemmistöä. ”Varmasti kaikki kokouksessa ovat tienneet, että päätös tarkoittaa puolueen ja nuorisojärjestön suhteiden katkeamista”, sanoo perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos.

Perussuomalaiset Nuoret ry piti ylimääräisen sääntömuutoskokouksen Tampereella lauantaina. Nuorisojärjestön edustajat Tomer Souranto (vas.), Iisak Selin ja Toni Saarinen toivat kokoukseen hautakivikannanottonsa.

Perussuomalaiset Nuoret ry piti ylimääräisen sääntömuutoskokouksen Tampereella lauantaina. Nuorisojärjestön edustajat Tomer Souranto (vas.), Iisak Selin ja Toni Saarinen toivat kokoukseen hautakivikannanottonsa. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Julkaistu: 29.2. 8:03, Päivitetty 29.2. 16:43

Tampere

Kannatukseltaan tällä hetkellä Suomen suurin puolue perussuomalaiset on poikkeuksellisessa tilanteessa, sillä puolue katkaisee siteensä nuorisojärjestöönsä Ps-nuoriin. Syynä tähän on se, että nuorisojärjestö ei suostu muuttamaan sääntöjään emopuolueen vaatimalla tavalla.

Perussuomalaiset nuoret järjesti lauantaina Tampereella ylimääräisen kokouksen päättääkseen sääntömuutoksista. Sääntömuutos ei saanut taakseen tarvittavaa kahden kolmasosan enemmistöä. Sääntömuutoksia kannatti 56 ja vastusti 45 ääntä.

Sääntömuutoksella perussuomalainen puolue yritti kitkeä nuorisojärjestöstä niin sanotun etnonationalistisiiven rasistiset ja rotuoppiin pohjautuvat kannanotot ja perussuomalaisten näkökulmasta puolueen vastaisen toiminnan.

”Sitä, mitä tämä tarkoittaa järjestön tulevaisuudelle, aletaan nyt pohtia”, sanoi nuorisojärjestön puheenjohtaja Asseri Kinnunen. Hän olisi toivonut sääntöuudistuksen läpimenoa.

Perussuomalaiset Nuoret ry:n puheenjohtaja Asseri Kinnunen.

Perussuomalaiset Nuoret ry:n puheenjohtaja Asseri Kinnunen. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos sanoo yllättyneensä nuorisojärjestön äänestystuloksesta. ”Harmillinen päätös”, Grönroos sanoo.

”Olen yllättynyt, sillä varmasti kaikki kokouksessa ovat tienneet, että päätös tarkoittaa puolueen ja nuorisojärjestön suhteiden katkeamista.”

Äänestystulos kertoo Grönroosin mielestä kahtalaista. Toisaalta nuorisojärjestössä on vahva radikaalisiipi. Sen lisäksi sääntöuudistusta vastaan äänesti kuitenkin myös joukko maltillisempia jäseniä, jotka haluavat aloittaa uuden nuorisojärjestön puhtaalta pöydältä, Grönroos arvioi.

Perussuomalaiset katkaisee nyt Ps-nuorten rahoituksen ja kieltää siltä kaikki kytkökset puolueeseen, Grönroos sanoo. Perussuomalaiset perustaa myös uuden nuorisojärjestön. Se on tarkoitus saada rekisteröityä ja perustettua tämän kevään aikana.

”Se, että nuorisojärjestö olisi hyväksynyt sääntömuutokset, olisi ollut puolueelle helpompi näistä kahdesta vaihtoehdosta. Se olisi ollut käytännöllisempää.”

Puolue pitää omaa nuorisojärjestöä tarpeellisena, ja siksi nyt perustetaan uusi nuorisojärjestö, Grönroos sanoo. Sen sääntöihin kuuluu ehto puolueen jäsenyydestä.

”On tärkeää, että nuorison keskuudessa tehdään järjestötoimintaa, jotta nuoret kiinnostuvat politiikasta ja lähtevät vaikuttamaan”, Grönroos sanoo.

Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi Ps-nuorten päätöstä Ylelle sanomalla, että ”olisi ollut pienimmän riesan tie, jos sääntömuutos olisi hyväksytty”. Halla-ahon mukaan tilannetta käsitellään vielä puoluehallituksen kokouksessa maaliskuun alussa.

Ps-nuorten radikaalisiipeen, niin sanottuihin etnonationalisteihin, kuuluva joukko marssi jo kokouspaikalle uhmakkaana ja hautajaistunnelmissa. Sastamalalainen Iisak Selin oli askarrellut nuorisojärjestölle styroksista hautakiven, jossa luki ”Itsenäisesti ajattelevat 1997–2020”.

”Kävi miten kävi, nuorisojärjestön aika itsenäisenä toimijana loppuu tähän”, Selin sanoi ennen kokouksen alkua.

Ps-nuorten hallituksen jäsen Linus Linsén sanoo järjestön olleen puun ja kuoren välissä. Linsén äänesti sääntömuutosesitystä vastaan, sillä se olisi vienyt järjestön itsenäisyyden ja alaikäisiltä vaikutusvallan. Uuden nuorisojärjestön perustamisesta hän ei innostu.

”En kannata, sillä uudessa järjestössä olisi todennäköisesti ne säännöt, joita nyt ajettiin. Todennäköisesti järjestömme nyt halkeaa kahteen osaan.”

Muutoksia sääntöihin olisi ollut kolme. Keskeisin muutos olisi ollut se, että nuorisojärjestön jäseneksi pääsisi vasta kun puolue on ensin hyväksynyt jäseneksi.

Tätä perussuomalaiset aikoo edellyttää uudelta nuorisojärjestöltä, puoluesihteeri Grönroos sanoo.

”Kun uudessa nuorisojärjestössä ehtona on puolueen jäsenyys, samalla myös tarkastellaan nykyistä tarkemmin sitä, keitä jäseniksi otetaan. Sääntömuutosten syynä olivat nuorisojärjestön tietyt ylilyönnit ja puolueen vastaiset ulostulot. Tällaiset ylilyönnit on saatava pois.”

Toinen sääntömuutosehdotus koski alaikäisiä nuorisojärjestön jäseniä, joita on joitakin kymmeniä. Koska perussuomalaisten jäsenyyden ehtona on 18 vuoden ikä, tätä nuoremmat eivät voisi olla täysjäseninä myöskään nuorisojärjestössä. Kolmas muutos olisi koskenut nuorisojärjestön jäsenyyden yläikärajaa, joka olisi laskenut 30 vuoteen.

Uudenmaan perussuomalaisten nuorten entinen puheenjohtaja, 19-vuotias Pyry-Lii Soinio äänesti sääntömuutoksen puolesta.

Pyry-Lii Soinio äänesti sääntöuudistusten puolesta.

Pyry-Lii Soinio äänesti sääntöuudistusten puolesta. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

”Ajattelin pelistrategisesti ja sikäli oudosti, että selvästi oma blokkini äänesti sääntömuutosta vastaan”, itsensä äärinationalistiksi määrittelevä Soinio sanoo.

”Jos nuorisojärjestö saisi jatkaa toimintaansa sääntömuutosten ansiosta, tilanne olisi se, että puolue katkoisi vain ne päät, jotka ovat koko ajan eniten pinnalla. Siis ne, jotka haastavat säännöllisesti Jussin [Halla-ahon] – mielestäni ihan oikeista asioista. Omassa päätöksessäni painoi se, että oma piiri saisi jatkaa omaa ruohonjuuritason juttuaan”, Soinio sanoo.

Perussuomalaisten puoluejohtaja Jussi Halla-aho ilmoittautumassa Perussuomalaiset Nuoret ry:n kokouspaikalla Tampereella lauantaina.

Perussuomalaisten puoluejohtaja Jussi Halla-aho ilmoittautumassa Perussuomalaiset Nuoret ry:n kokouspaikalla Tampereella lauantaina. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Porilainen Ville Roth äänesti sääntömuutosta vastaan. ”Se olisi vienyt meidän tulevilta alaikäisiltä jäseniltä turhan paljon vaikutusmahdollisuuksia järjestössä.”

Roth kuuluu nuorisojärjestön etnonationalisteihin. ”Se määritelmä kuvaa minua parhaiten.” Hän arvelee, ettei perussuomalainen puolue välttämättä katkaise suhteita Ps-nuoriin vaan voi myös antaa toiminnan jatkua.

Ville Roth, 22 Porista osallistui Perussuomalaiset Nuoret ry:n ylimääräiseen sääntömuutoskokouksen Tampereella.

Ville Roth, 22 Porista osallistui Perussuomalaiset Nuoret ry:n ylimääräiseen sääntömuutoskokouksen Tampereella. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Perussuomalaiset nuoret ja emopuolue ovat useaan otteeseen olleet eri mieltä keskeisistä linjan­vedoista, sillä nuoriso­järjestö on puoluetta huomat­tavasti radikaalimpi.

Tuorein esimerkki tästä on nuoriso­järjestön toisen varapuheen­johtajan Toni Jalosen fasismi­kannanotot. Jalonen erosi tällä viikolla tehtävistään sen jälkeen kun oli Virossa pitämässään puheessa kertonut olevansa fasisti.

Tampereen kokouksessa Jalonen sanoi, että pitää kiinni fasistilausunnoistaan. Jalonen uskoo puolueen erottavan hänet ensi viikolla.

”Toimin jatkossa Suomen Sisussa ja katsotaan, onko Suomessa tarvetta uudelle järjestölle.”

Nuorisojärjestön suhde fasismiin ja etnonationalismiin kiinnostaa myös puolueiden nuorisojärjestöille valtionavustuksia myöntävää opetus- ja kulttuuriministeriötä. Se kysyy nuorisojärjestölle keskiviikkona lähettämässään selvityspyynnössä muun muassa sitä, osallistuiko Jalonen Tallinnassa pidettyyn tapahtumaan yksityishenkilönä vai nuorisojärjestön edustajana ja maksettiinko hänelle järjestön varoista matkakuluja.

Jalonen kertoo, että hänen laivamatkansa ja majoituksensa maksoi piirijärjestö.

Myös perussuomalaisten nuorten varapuheenjohtajan paikalta eronnut Toni Jalonen saapui kokouspaikalle.

Myös perussuomalaisten nuorten varapuheenjohtajan paikalta eronnut Toni Jalonen saapui kokouspaikalle. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos ei usko, että Ps-nuorten lakkauttaminen vaikuttaisi kielteisesti puolueen maineeseen.

”Ennemminkin kiitellään, että olemme toimineet nopeasti ja selkeällä linjalla. Nuorten ylilyönnit ovat aiheuttaneet puolueelle ongelmia, ja pidemmällä tähtäimellä niitä olisi voinut tulla lisää.”

Oikaisu 29.2. kello 14.15: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, sääntömuutosta vastusti 45 ei 44 ääntä.

Tutkijat arvioivat perus­suomalaisten ja Ps-nuorten välirikkoa: Uusi nuorisojärjestö joutuu tiukkaan kontrolliin

Ministeriö lähetti selvityspyynnön Ps-nuorille Jalosen fasistipuheiden vuoksi, avustukset vaarassa