Yli 500 hengen tilaisuudet perutaan, harrastustoiminnan rajoittamista suositellaan – lue täältä kaikki hallituksen päätökset koronavirukseen liittyen

Koronavirus siirtynee Suomessa pian epidemiavaiheeseen.

12.3.2020 11:56 | Päivitetty 12.3.2020 20:41

Hallitus suosittaa, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka, pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi hallituksen päättäneen torstaina.

Käytännössä suositus tarkoittaa määräystä. Hallitus ei itse voi suoraan kieltää tilaisuuksia, vaan sen tekee viranomainen.

Sosiaali- ja terveysministeriö antoi jo torstaina aluehallintovirastoille linjauksen kieltää tartuntatautilain mukaisesti yli 500 hengen tilaisuudet.

Marinin mukaan myös muiden kuin yli 500 hengen tilaisuuksien järjestämistä pitäisi harkita tarkkaan, samoin kuin harrastustoimintaan osallistumista.

Lisäksi työpaikoilla tulisi kannustaa etätyöhön ja lomamatkoja siirtää. Marin sanoo, että kansalaisten täytyy harjoittaa erityistä varovaisuutta riskiryhmien kanssa.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) arvioi, että Suomi on siirtymässä osaksi epidemia-aluetta.

Pekosen mukaan Suomi jatkaa epidemian leviämisen rajoittamista. Hänen mukaansa sote-palvelujen turvaaminen on nyt tärkeää ja resurssien käytön suunnittelu ja suunnitelman mukaisesti toimiminen on avainasia.

Pekonen sanoi, että epidemian leviäminen kaikkiin Euroopan maihin on vain ajan kysymys. Epidemian pysäyttäminen ei ole enää mahdollista, mutta sen kulkuun voidaan vaikuttaa ja sen leviämistä hidastaa.

Leviämistä on tärkeää hidastaa, jotta virustauti kestäisi pitempään eikä kerralla tukkisi terveydenhuoltojärjestelmää.

”Totta kai tulee kuolleisuutta. Siitä ei ole kahta sanaa. Ikävä kyllä. Ikäihmisille tämä ei ole hauska tauti”, sanoo THL:n johtaja, professori Mika Salminen. Myös kausi-influenssa aiheuttaa kuolintapauksia etenkin sairaissa ja vanhuksissa. ”Suurimmalle osalle väestöä tämä on kohtuullisen vaaraton tauti”, Salminen sanoo.

Kaikki eduskuntaryhmät kokoontuivat tänään kello 18 Säätytalolle keskustelemaan toimista epidemiatilanteeseen varautumiseksi. Siellä käsitellään laajempia rajoittamistoimenpiteitä, jotka vaativat valmiuslainsäädännön käyttöönottoa. Laajempia rajoittamistoimia olisivat esimerkiksi koulujen, päiväkotien tai kauppakeskusten sulkeminen ja matkustajalavaliikenteen kieltäminen.

Marinin mukaan eduskuntaryhmien kokoontuminen on vain varautumista, ei vielä päätös valmiuslainsäädäntöön siirtymisestä. Marin korosti, että olisi iso vaikutus yhteiskuntaan, jos Suomessa suljettaisiin kouluja ja päiväkoteja sekä rajoitettaisiin liikkumista.

Hallituksen ja poliittisten toimijoiden täytyy ajatella yhteiskunnan etua, Marin sanoo. Jos lapset ovat kotona niin vanhemmatkin ovat kotona, eli pois töistä.

Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoi, että tartuntaketjujen jäljittäminen on vielä onnistunut Suomessa.

Nyt vielä tässä vaiheessa on tehtävä kaikki rajaus- ja suojaustoimet, joita voidaan vielä tehdä. Olennaista on, että sote-henkilöstö pysyy terveenä ja toimintakykyisenä.

”Meidän pitää olla varmoja, että työntekijät jäävät matalalla kynnyksellä kotiin, jos tuntee alkavia flunssan oireita tai on palannut kotiin epidemia-alueelta”, Kiuru sanoi.

Lue täältä kaikki hallituksen tänään tekemät päätökset:

Hallituksen suositukset yleisötilaisuuksia varten

Hallitus suosittaa, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Lisäksi suositellaan, että myös muiden kokoontumisten järjestäjät harkitsevat riskiarvioiden pohjalta vastaavien tilaisuuksien järjestämistä. Valtion järjestämät isot seminaarit ja tapahtumat perutaan toukokuun loppuun saakka.

Taloudellinen varautuminen

Hallitus varautuu koronaviruksen leviämisen aiheuttamiin kustannuksiin lisätalousarviolla, sillä viruksella erittäin suuret vaikutukset myös maailman ja Suomen talouteen.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) sanoo, että yritysten maksuvaikeuksiin on käytössä suhdannelainoitusta ja käyttöpääomarahoitusta. Verotuksen puolella tuloverotuksen ennakkoveroja voidaan myös alentaa, kun tulosodotukset pienenevät.

”Varaudumme myös erääntyneiden verojen maksujärjestelyiden helpottamiseen. Toivon, että pankit huomioisivat poikkeuksellisen tilanteen käsitellessään yritysten rahoitustilannetta”, Kulmuni sanoo.

Hallitus turvaa myös terveysviranomaisten tarpeelliseksi arvioimat resurssit.

Hallituksen suositukset työpaikoille ja lähikontakteihin

Hallitus suosittelee, että kaikki ulkomailta palaavat jäävät kahdeksi viikoksi kotiin matkansa jälkeen. Päivällä hallituksen tiedotustilaisuudessa puhuttiin epidemia-alueilta palaavista, mutta sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila tarkensi torstai-iltana STT:lle, että suositus koskee kaikkia maita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei enää erittele tiettyjä maita epidemia-alueiksi, sillä koronavirus on luokiteltu kaikkialle levinneeksi pandemiaksi.

Ulkomailta palaavien työntekijöiden tulee sopia poissaolosta ja mahdollisesta etätyöstä työnantajansa kanssa. Lasten, nuorten ja opiskelijoiden paluuajankohdasta sovitaan hoitopaikan tai oppilaitoksen kanssa.

Tartuntojen vähentämiseksi tulee myös rajoittaa ei-välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla.

Erityisen tärkeää tämä on riskiryhmiin kuuluvien suojelemiseksi. Kansalaisten tulee noudattaa erityistä harkintaa ja varovaisuutta riskiryhmien kanssa asioidessa. Riskiryhmiin kuuluvat ikääntyneet tai perussairaat.

Harrastustoimintaa koskeva linjaus on siis suositus.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoo, että hän itse harkitsisi hyvin tarkkaan, osallistuisiko hän sisätiloissa järjestettävään joukkueliikuntaan, jossa hikoillaan ja ollaan lähikontaktissa toisten kanssa.

Hän sanoo, etenkin siitä tapauksessa pitää varoa, jos harrastajalla on jokin perussairaus kuten diabetes tai jokin muu tai on muuten huonokuntoinen.

”Välttämättä en menisi lätkätreeneihin. Voisin harrastaa edelleen, jos treeni olisi vaikkapa ulkona pelattavaa kaukalopalloa tai vastaavaa, jossa ei olla hikipäissään pukukopissa.”

Ohjatulle ryhmäliikuntatunnille Varhila menisi, jos kyseessä olisi jooga tai jokin muu liikunta, jossa ei tule hirveä hiki ja on etäisyyttä muihin. Mutta hän suosittelee suurta harkitaan, jos tilaisuus on pienessä tilassa ja hiki lentää.

Varautuminen sosiaali- ja terveydenhuollossa

Koronavirustartunnan saaneille turvataan laadukas ja tarpeenmukainen hoito.

Koronavirustestien kohdalla siirrytään normaaliin käytäntöön, jossa lääkärin arvioon ja infektiolääkärin konsultaatioon perustuen otetaan testit. Tällä varmistetaan, että testit ovat varmasti kaikkien niitä tarvitsevien ulottuvilla.

Ulkomaan matkailu

Kansalaisten tulee seurata ja noudattaa matkustusohjeita, sekä on tehtävä matkustusilmoitus, jos on välttämätöntä matkustaa. Matkustustiedotteiden ajantasaisuus varmistetaan ja Korona-infopisteet laajennetaan myös maarajoille.

Viestintä

Valtakunnallista neuvontapuhelinpalvelua laajennetaan vastaamaan kysyntää ja monikanavaisuutta lisätään. THL lähettää koronaviruksesta tietopaketin kaikille suomalaisille kotiin molemmilla kotimaisilla kielillä. THL:n resursseja lisätään asiantuntijatyön ja kansalaisten neuvonnan ja tuen varmistamiseksi. Lisäksi otetaan käyttöön kansalaisille suunnattu Koronavirustietoa sisältävä älypuhelinsovellus.

Koronaviruksen rokote

Suomi osallistuu rokotteen kehittämiseen osallistumalla kansainvälisten yleishyödyllisten organisaatioiden tukemiseen (CEPI, IVI) yhteensä 5 miljoonalla eurolla.

Varautuminen mahdollisiin laajempiin rajoittamistoimenpiteisiin

Pääministeri kutsuu koolle parlamentaarisen neuvottelun toimista epidemiatilanteeseen varautumiseksi.

Laajemmat rajoittamistoimenpiteet vaativat valmiuslainsäädännön käyttöönottoa. (esim. alueelliset rajoittamistoimenpiteet, koulujen, päiväkotien, yliopistojen sulkeminen, julkisen sektorin toiminnan rajoittaminen, isojen kauppakeskusten sulkeminen, matkustajalaivaliikenteen kieltäminen, lentoliikenteen kieltäminen, tapahtumien kieltäminen).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat