Perussuomalaiset vaatii valmiuslain käyttöönottoa koronaviruksen takia – ”Tulisi antaa heti viesti koulujen sulkemiseksi”

Hallitus kertoi torstaina uusista toimista koronaviruksen leviämisen torjumiseksi. Kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet suositellaan peruttavaksi toukokuun loppuun saakka.

Eduskunnan kyselytunti alkaa kello 16. Kuva on tiistailta.

12.3.2020 16:00 | Päivitetty 12.3.2020 16:20

Hallituksen toimet koronaviruksen leviämisen estämiseksi nousivat kiivaaseen keskusteluun eduskunnan kyselyntunnilla torstaina, kun oppositio vaati hallitukselta nopeampia ja tiukempia toimenpiteitä epidemian rajoittamiseksi.

Hallitus linjasi aiemmin torstaina uusista toimista koronaviruksen johdosta. Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi tiedotustilaisuudessa muun muassa, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet suositellaan peruttavaksi toukokuun loppuun saakka. Käytännössä kyse on määräyksestä. Myös muiden kuin yli 500 hengen tilaisuuksien järjestämistä pitäisi hallituksen mukaan harkita tarkkaan.

Hallitus varautuu koronaviruksen leviämisen aiheuttamiin kustannuksiin lisätalousarviolla.

Suurin oppositiopuolue perussuomalaiset vaati kyselytunnilla tämän lisäksi esimerkiksi oppilaitosten sulkemisia.

”Tulisi antaa heti viesti koulujen ja muiden oppilaitosten sulkemiseksi”, sanoi perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Arja Juvonen.

Perussuomalaiset viestitti samalla, että se olisi valmis valmiuslain käyttöönottoon koronan takia. Valmiuslain käyttöönotto on edellytys esimerkiksi oppilaitosten sulkemiselle.

Perussuomalaiset arvosteli myös hallituksen viestintälinjaa, johon kuuluu muun muassa se, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL lähettää koronaviruksesta tietopaketin kaikille suomalaisille.

”Eikö nyt aika olisi rahaa, tämä ei kuulosta kovin tehokkaalta”, Juvonen sanoi ja lisäsi postin kulun kestävän.

Pääministeri Marin painotti, että eduskuntaryhmät on kutsuttu heti kyselytunnin jälkeen torstai-iltana koolle koronatilanteen johdosta. Tarkoituksena on keskustella juuri mahdollisista laajemmista varautumistoimista ja niiden tarpeesta parlamentaarisessa kokoonpanossa.

Marinin oma arvio oli, ettei Suomessa tilanne ole vielä niin vakava, että oppilaitoksia pitäisi sulkea. Hän totesi kuitenkin olevansa valmis muuttamaan mieltään, mikäli asiantuntijoiden arviot antaisivat siihen syytä.

”Itse ajattelen niin, että emme ole tällä hetkellä siinä tilanteessa”, Marin sanoi.

Hän painotti, että yhteiskunta kärsii myös rajuista rajoitustoimista, eikä sellaisia siksi pitäisi tehdä kevyin perustein.

Valmiuslaki voidaan Marinin mukaan saada tarvittaessa käyttöön hyvin nopeasti, päivien kuluessa.

Myös oppositiopuolue kokoomus viestitti olevansa valmis koviin rajoitustoimiin ja valmiuslain käyttöönottoon, jos niihin koetaan tarvetta.

”Kokoomus on sitä mieltä, että pitää mieluummin tehdä enemmän ja aikaisemmin kuin vähemmän ja myöhemmin. Siksi me olemme valmiita tukemaan kaikkia niitä tarpeellisia keinoja, joita hallitus esittää”, puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat