Neuvottelujärjestö ehdottaa ”pätkäsopimusta” yli 600 000 palkansaajalle korona­virustilanteen takia - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Työehtoneuvottelut

Neuvottelujärjestö ehdottaa ”pätkäsopimusta” yli 600 000 palkansaajalle korona­virustilanteen takia

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko haluaisi solmia uuden työehtosopimuksen mahdollisimman pian koronavirustilanteen takia. Sopimus olisi enintään kymmenen kuukauden pituinen yleisen linjan mukaisine palkankorotuksineen.

”Pikainen sopiminen ja ratkaisun saaminen rauhoittaisi osaltaan tilannetta”, sanoo Jukon toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

”Pikainen sopiminen ja ratkaisun saaminen rauhoittaisi osaltaan tilannetta”, sanoo Jukon toiminnanjohtaja Maria Löfgren. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Julkaistu: 16.3. 21:03

Sadoille tuhansille julkisalojen palkansaajille ehdotetaan enintään kymmenen kuukauden ”pätkäsopimusta”, joka solmittaisiin pikaisesti. Syynä on Suomen poikkeuksellinen tilanne koronaviruksen takia.

Ehdotuksen takana on Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, jonka hallitus oli koolla maanantaina illansuussa pohtimassa neuvottelujen jatkumista.

”Pikainen sopiminen ja ratkaisun saaminen rauhoittaisi osaltaan tilannetta”, sanoo Jukon toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

Löfgrenin mukaan neuvotteluita on nyt syytä jatkaa, vaikka laajempia kokoontumia ei nyt suositella.

”Olemme jo oppineet käyttämään etäyhteyksiä, ja suurimpia neuvottelujoukkoja voidaan jakaa pienempiin”, Löfgren sanoo.

Juko edustaa työehtosopimuksillaan noin 200 000:ta akavalaista korkeakoulutettua, kuten lääkäreitä ja opettajia, mutta sen sopimusten piirissä on yhteensä noin 600 000 palkansaajaa kirkkoa ja yliopistoja myöten.

Neuvottelut kuntien, valtion, yliopistojen ja kirkon palkansaajien työehdoista alkoivat tammi–helmikuussa, ja kaikki julkisalojen virka- ja työehtosopimukset päättyvät 31. maaliskuuta.

Jukon hallitus ehdottaa enimmillään kymmenen kuukauden pituisia sopimuksia, joissa palkankorotukset vastaisivat jo sovittua yleistä linjaa. Näin yhteensä 22–23 kuukauden mittainen sopimus voitaisiin toteuttaa myös kahdessa osassa.

Tähän asti solmitut sopimukset ovat olleet pääosin kahden vuoden pituisia, ja niiden palkankorotusten kustannusvaikutukset ovat olleet yleisimmin 3,3 prosenttia. Myös kiky-tunnit ovat poistuneet, mutta niitä on osin korvattu erilaisin työaikajoustoin.

Jukon mukaan julkisen alan palkansaajat ovat jo kuitanneet kiky-tunnit lomarahaleikkauksin.

”Kiky-tunnit kuitattaisiin pois jo kertaalleen kärsityillä, vain julkiseen sektoriin kohdistuneilla lomarahaleikkauksilla. Näin pystymme osaltamme viemään julkisalojen neuvottelut pätkäsopimuksesta maaliin nopeastikin. Tässä onnistuminen edellyttää kuitenkin kaikilta osapuolilta vahvaa ymmärrystä ja realismia”, sanoo tiedotteessa Jukon hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen, joka on myös Opetusalan järjestön OAJ:n puheenjohtaja.

”Koronan aiheuttamat olosuhteet ovat edenneet nopeasti, ja kaikki julkisaloilla työskentelevät joustavat nyt äärirajoille. Näiden ihmisten poikkeuksellisissa olosuhteissa tekemän työn taloudellinen arvo ei ole mitattavissa. Siksi on oikeudenmukaista, että he saavat tässä hetkessä arvostusta työmarkkinapöydän kautta”, Jukon toiminnanjohtaja Maria Löfgren sanoo tiedotteessa.

Hoitoalan järjestöt STTK:laiset Tehy ja Super esittivät maanantai-iltana, että parhaillaan käynnissä olevat kunta-alan ja yksityissektorin työmarkkinaneuvottelut keskeytetään välittömästi poikkeustilan ja valmiuslain takia.

Työehtoneuvottelut|Hoitajien järjestöt vaativat omien neuvotteluiden asettamista etusijalle koronaviruksen takia: ”Jäsenemme ovat etulinjassa”

Pääkirjoitus|Hoitajat saavat sympatiaa kyselyissä, mutta entä lisää palkkaa?