Mitä tarkoittaa suositus ottaa mahdollisuuksien mukaan lapsi päiväkodista kotiin? Tulkintaohjeita antaa nyt opetusministeri Li Andersson - Politiikka | HS.fi

Mitä tarkoittaa suositus ottaa mahdollisuuksien mukaan lapsi päiväkodista kotiin? Tulkintaohjeita antaa nyt opetusministeri Li Andersson

Opetusministeri ohjeistaa, että tavalliset työntekijät saavat viedä lapsensa päivähoitoon. Joissakin päiväkodeissa vanhemmille on sanottu toisin.

Martta Karvonen, Emma Hassi ja Maija Hassi viettivät aikaa päiväkoti Muusan pihalla Munkkiniemessä tiistaina.

17.3.2020 9:01 | Päivitetty 17.3.2020 13:45

Hallituksen koronalinjaus päiväkotien toiminnasta on aiheuttanut hämmennystä ja keskenään ristiriitaisia tulkintoja. Maanantaina hallitus linjasi, että päiväkodit pidetään auki ja kaikki vanhemmat voivat sinne lapsensa viedä. Samalla hallitus kuitenkin suositteli, että päiväkoti-ikäistä lasta hoidetaan kotona, jos siihen on mahdollisuus.

Mitä tällä mahdollisuudella tarkoitetaan? Ihmisten työvelvoite ei kuitenkaan ole kadonnut mihinkään.

Nyt lisätulkintaohjeita antaa päiväkodeista eli varhaiskasvatuksesta vastaava opetusministeri Li Andersson (vas).

Opetusministeri Li Andersson

Milloin kotiin jääminen on siis mahdollista?

”Lopulta päätös on perheiden oma, ja perheen omaa arviota ei ole syytä kyseenalaistaa”, Andersson toteaa yleisohjeena.

Mahdollisuus ottaa lapset pois hoidosta voi tarkoittaa erilaisia tilanteita.

Ensinnäkin vanhemmat voivat ottaa vapaata töistä. Andersson tosin täydentää heti perään, että se on hyvin harvoille mahdollista.

Osassa ammateissa pitäisi Anderssonin mukaan pyrkiä sopimaan työnantajan kanssa etätyöstä. Mikäli työnantaja ei suostu etätyön järjestämiseen, lapsen voi viedä päiväkotiin.

”Vanhempien, huoltajien, ja perheiden täytyy arvioida itse ja tarpeen mukaan yhdessä työnantajan kanssa, onnistuuko etätyö lapsen ollessa kotona. Kannustamme työnantajia joustavuuteen tässä asiassa”, Andersson sanoo.

Opiskelevia vanhempia puolestaan koskee seuraava ohje: ”Opiskelijat opiskelevat tällä hetkellä lähtökohtaisesti etänä.”

Toisaalta Andersson sanoo, että jos etäopiskelu ei ole mahdollista, lapsen voi lapsen viedä tarhaan. Tämä ei tarkoita pelkästään opiskelupaikasta tulevia läsnäolovaatimuksia.

”On ymmärrettävää, että pienen lapsen hoitaminen saattaa estää tehokkaan työnteon tai opiskelun. Silloin lapsen voi viedä päivähoitoon. Lopulta päätös ja arvio lapsen viemisestä päivähoitoon on jokaisen perheen oma. Tämä koskee kaikkia perheitä”, Andersson sanoo sekä etätöihin että etäopintoihin liittyen.

Andersson korostaa erikseen, että lastenhoitoa ei saa siirtää riskiryhmiin kuuluville isovanhemmille.

Opetusministeri vastasi HS:n kysymykseen suosituksen tulkinnasta sähköpostitse.

Andersson lupaa ministeriönsä antavan kunnille asiasta vielä selvän ohjeistuksen. Hän arvioi, että poikkeuksellisessa tilanteessa myös kuntien omille päiväkodeilleen antama ohjeistus varmasti tarkentuu.

Hallituksen maanantaina antama linjaus ehti jo tiistaiaamuna aiheuttaa sekaannuksia päiväkotien eteisissä myös siitä, keiden lapset saa viedä päivähoitoon ja keiden ei.

Andrey ja Georgy Golubtsov matkalla kotiin isä-Andreyn kanssa.

Sekaannusta aiheutti ilmeisesti se, että samalla hallitus kertoi, että koulujen alaluokat pysyvät auki vain kriittisten työntekijäryhmien lapsille. Päiväkotien kohdalla tällaista linjausta ei tehty.

Linjaukset menivät kuitenkin ihmisten tulkinnoissa sekaisin.

Tampereella lastaan päivähoitoon vieneelle naiselle oli annettu lomake, jossa kysyttiin vanhempien oman työn kriittisyyttä ja avokohdassa vielä perusteluja sille. Päivähoidon opettaja oli kertonut, että häntä oli ohjeistettu kysymään vanhempien ammatteja.

Helsingissä kaksivuotiastaan päiväkotiin vienyt isä ymmärsi henkilökunnan keskusteluista, että päiväkoti ottaisi jo keskiviikosta alkaen vastaan vain kriittisillä aloilla työskentelevien lapsia. Myöhemmin asia täsmentyi päiväkodin kanssa niin, että päiväkoti odottaa Helsingin kaupungin tarkempia linjauksia asiasta.

Keravalla oli HS:n saaman uutisvihjeen perusteella jo tiistaina käännytetty vanhempia pois päiväkodista, koska päiväkoti hoitaa vain kriittisessä työssä olevien työntekijöiden lapsia. Asiasta kertoi työsuojeluvaltuutettuna toimiva nainen. HS ei ole saanut Keravalta vahvistusta linjaukselle tai tiedolle vanhempien käännyttämisistä.

Sekavien tulkintojen vuoksi HS kysyi varhaiskasvatuksesta vastaavasta opetusministeriöstä, ketkä saavat viedä lapsensa päiväkotiin. Hallituksen ja ministeriön ohje on, että lapset saa viedä päivähoitoon, jos hoidolle on tarve – vanhempien ammateista riippumatta.

”Suosituksessa ei ole määritelty mitään erityisiä työntekijäryhmiä tai työteonmuotoja. Eli ne, jotka voivat hoitaa lapset kotona, ottavat lapset kotiin. Jos eivät voi, niin voivat viedä lapset varhaiskasvatukseen”, vastasi sähköpostitse ylijohtaja Eeva-Riitta Pirhonen opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Vanhempien työn kriittisyys ei hänen mukaansa vaikuta asiaan.

Hallituksen päivähoitolinjauksista kyseltiin tuoreeltaan paljon, ja opetusministeri Andersson täsmensi hallituksen linjaa jo maanantai-iltana Twitterissä. Täsmennyksen mukaan päiväkodit ovat auki kaikille.

Myöhemmin hän tarkensi vielä lisää ja kertoi, että tarkoitus on mahdollistaa muidenkin ryhmien työssäkäynti, ei vain kriittisten alojen:

Lue täältä kaikki hallituksen maanantaina päättämät rajoitustoimet koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat