Hallitus otti heti käyttöön mahdollisuuden rajoittaa lääkkeiden myyntiä – Nämä asiat muuttuvat, kun osia valmiuslaista tulee voimaan

Hallitus teki maanantaina päätöksen siitä, että Suomessa vallitsevat koronavirusepidemian vuoksi poikkeusolot. Siksi käyttöön otetaan poikkeuksellisia toimia.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr), pääministeri Sanna Marin (sd) ja liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd) kertoivat hallituksen päätöksistä.

17.3.2020 18:05 | Päivitetty 18.3.2020 21:10

Hallitus antoi tiistaina kaksi asetusta, joilla otetaan käyttöön osia valmiuslaista. Ne ovat voimassa 13. huhtikuuta asti.

Syynä on koronavirusepidemia. Hallitus teki eilen maanantaina päätöksen siitä, että Suomessa maassa vallitsevat sen vuoksi poikkeusolot. Poikkeuksellisilla toimilla pyritään hillitsemään viruksen etenemistä.

Välittömästi tulee voimaan pykälä, jonka perusteella on mahdollista rajoittaa terveydenhuollossa käytettävien lääkkeiden, tavaroiden ja palvelujen myyntiä koko Suomen alueella.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas) mukaan lääkkeet riittävät tällä hetkellä, mutta rajoituksilla halutaan taata lääkkeiden riittävyys niitä eniten tarvitseville.

Lue lisää: Lista tuli julki: Näiden kriittisten alojen työntekijöiden lapset saavat mennä kouluun

Lisäksi torstaista alkaen muuttuvat seuraavat asiat:

Rajat ja liikenne

Rajanylityspaikkoja suljetaan ja sisärajatarkastukset tulevat voimaan torstaista 19.3. kello 00 alkaen.

Matkustajaliikenne keskeytetään Suomen ja Venäjän välillä. Viimeinen Allegro-juna lähtee huomenna.

Ihmisten ei pidä matkustaa lainkaan ulkomaille sulun aikana. Tämä koskee liikennettä niin maanteitse, meritse kuin lentämällä. Ulkomaan matkalta Suomeen palaavan henkilön tulisi jäädä 14 vuorokaudeksi karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

Suomen kansalaiset ja vakituisesti Suomessa asuvat ihmiset saavat aina palata Suomeen. Suomessa olevat ulkomaiset matkailijat voivat poistua maasta.

Pidempään ulkomailla oleskeleville ei ole pakkoa palata, mutta heidän täytyy nyt päättää, haluavatko he jäädä toisen maan terveydenhuollon varaan, sanoi liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd).

Tavara- ja rahtiliikenne jatkuu kaikilla rajoilla. Välttämätön työmatkaliikenne on edelleen mahdollista ja jatkuu EU:n sisärajoilla.

Kaikki muut lentokentät paitsi Helsinki-Vantaan, Maarianhaminan ja Turun lentoasemat suljetaan kansainväliseltä liikenteeltä. Nämä kolme lentokenttää pidetään auki myös tavara- ja paluuliikenteelle.

Kokoontumiset

Yli kymmenen hengen kokoontumiset on kielletty. Kiellettyjä eivät ole esimerkiksi pihapelit ja muut harrastejoukkuelajit, ravintolassa tai elokuvateatterissa käynti, yhdistysten kokoukset tai kunnallinen päätöksenteko.

Poliisi valvoo koronaviruksen takia asetettuja kokoontumisrajoituksia voimavarojensa puitteissa.

Lue lisää: Näin valmiuslaki näkyy: Yleisötilaisuudet kielletään, pihapelit, elokuvissa ja ravintoloissa käynti yhä sallittua, eläkkeellä olevia poliiseja voidaan kutsua töihin

Kriittisten tehtävien työntekijät ja terveydenhuolto

Terveydenhuollossa ja sosiaalitoimessa, pelastustoimessa, hätäkeskustoiminnassa ja poliisitoimessa työskentelevään henkilöstön osalta voidaan poiketa työaikalain ja vuosilomalain säännöksistä. Sisäisen turvallisuuden koulutettuja ammattihenkilöitä voidaan velvoittaa tarpeen mukaan töihin. Tämä tarkoittaa, että eläkkeellä olevia rajavartijoita voidaan määrätä ja poliiseja voidaan kutsua töihin. Myös poliisi- ja rajavartijaopiskelijoita voidaan ottaa töihin.

Kunta voi luopua terveydenhuoltolaissa säädettyjen määräaikojen noudattamisesta kiireettömän hoidon järjestämisessä.

Oikaisu 18.3.2020 kello 21.02. Toisin kuin artikkelissa aiemmin kerrottiin, kaikki muut lentokentät paitsi Helsinki-Vantaa, Maarianhamina ja Turku ovat suljettuna vain kansainväliseltä liikenteeltä.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat