Hallituksen teettämät skenaariot julki: Korona­virukseen sairastuu Suomessa parhaassakin tapauksessa yli miljoona, pahimmassa ennusteessa kuolleita jopa yli 3 000

THL:n ja kahden yliopiston tekemien skenaarioiden mukaan vähintään miljoona suomalaista saa koronavirustartunnan.

Laakson sairaalan koronaterveysasemalla oli tiistaina jono ulos asti. Sateen varalta sinne oli pystytetty teltta jonottajille.

Koronaviruksen ennakoidaan Suomessa aiheuttavan pahimmassa tapauksessa jopa 3 200 kuolemaa. Arvio pohjautuu oletukselle, että virus leviäisi Suomessa niin pahasti, että tartunnan saisi 60 prosenttia väestöstä, ja että 0,1 prosenttia tartunnan saaneista kuolee tautiin. Tämä on viranomaisten hahmottelema äärimmäinen skenaario.

Todennäköisemmin tartunnan saaneita ja kuolleita on vähemmän.

Arvio sisältyy hallituksen tänään julkistamiin skenaarioihin koronaviruksen leviämisestä sekä sen aiheuttamasta kuormituksesta terveydenhuollolle. Skenaariot on laatinut Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) yhdessä Turun ja Tampereen yliopistojen kanssa.

Yhteistä skenaarioille on, että hyvin merkittävän osan väestöstä ennustetaan saavan tartunnan, mutta vain suhteellisen harvojen odotetaan sairastuvan vakavasti. Riski vakavalle tautimuodolle ja kuolemalle kasvaa voimakkaasti yli 70-vuotiailla. Joka tapauksessa epidemian ennustetaan kestävän varsin kauan, useamman kuukauden ajan.

Parhaassakin tapauksessa yli miljoonan suomalaisen ennustetaan saavan koronavirustartunnan. Tässä lievässä skenaariossa viidennes väestöstä saa tartunnan. Tässä tapauksessa 4 000–10 000 ihmistä joutuisi sairaalahoitoon, ja heistä 1 000–2 700 tarvitsisi tehohoitoa.

Virukseen kuolisi lievässä skenaariossa 500–1 000 suomalaista.

Vaikeassa skenaariossa tartunnan saisi 60 prosenttia väestöstä, ja sairaalahoitoa tarvitsevia 13 000–32 000 ihmistä. Tehohoitoa tarvitsevia olisi noin 3 000–8 000.

Koronaviruksen ennustetaan kuormittavan terveydenhuoltojärjestelmää huomattavasti. THL:n ja yliopistojen yhteisessä skenaariossa arvioidaan, että koronaviruksen vuoksi sairaaloihin eri puolilla Suomea hakeutuu enimmillään yli 800 ihmistä viikossa. Samanaikaisesti sairaalahoidossa olisi yli 6 000 ihmistä.

Hallitus ilmoitti maanantaina Suomen siirtyvän poikkeustilaan. Kansalaisten liikkumista ja kanssakäymistä rajoitetaan monin tavoin. Yli 70-vuotiaita kehotetaan voimakkaasti pysymään kotona karanteenin kaltaisissa oloissa. Yli 10 hengen julkiset kokoontumiset kielletään.

Tarkoitus on vähentää ihmiskontakteja ja sitä kautta hidastaa koronaviruksen leviämistä. Sosiaalisten kontaktien vähentäminen ei varsinaisesti estä viruksen leviämistä, mutta se hidastaa sitä ja suojaa sitä kautta terveydenhuoltojärjestelmää yhtäkkiseltä sairastuneiden tulvalta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat