Poikkeusolot ovat nyt voimassa: tämä kaikki on toisin tänään - Politiikka | HS.fi

Poikkeusolot ovat nyt voimassa: tämä kaikki on toisin tänään

Pääosa rajoituksista tulee voimaan tänään keskiviikkona, Helsingissä kuitenkin kouluruokailu jatkuu myös kotona opiskeleville.

Helsingin rautatieaseman asemahalli oli tavallista hiljaisempi keskiviikkoaamupäivällä.

18.3.2020 9:12

Hallitus kertoi maanantaina useista koronan taltuttamiseen liittyvistä linjauksista. Tiistain aikana näitä alettiin siirtää käytäntöön, tarkennettiin ohjeita ja otettiin käyttöön osia valmiuslaista – ensimmäistä kertaa rauhan aikana.

Nyt keskiviikkona uudet linjaukset ovat pääosin voimassa. Mikä kaikki siis on nyt toisin?

Opiskelu

Peruskoulut

Vielä tiistaina lapset saivat mennä kouluun, mutta tänään keskiviikkona lähiopetus peruskouluissa on suurimmalle osalle oppilaista lopetettu. Koulutyö jatkuu nyt lasten kodeissa.

Poikkeus ovat ”kriittisillä aloilla” työskentelevien vanhempien nuorimmat koululaiset. 1.-3. luokalla olevilla opetus jatkuu kouluilla. Listan kriittisistä aloista voit katsoa täältä.

Ainakin Helsingissä koululla saavat kuitenkin käydä syömässä myös kotiopiskelussa olevat koululaiset. Useimmiten ruokailu on porrastettu, joten kannattaa tarkistaa oman koulun aikataulut esimerkiksi Wilman tiedotteista. Ruokailu jatkuu ainakin tämän viikon, jatko on epävarma.

Helsingissä pienimmille koululaisille tarkoitettu aamupäivä-, iltapäivä- ja leikkipuistotoiminto jatkuu niille oppilaille jotka saavat käydä koulussakin eli kriittisten ammattien vanhempien lapsille. Myös tämän toiminnan ruokailu järjestetään. Näin ainakin vielä tämän viikon, sen jälkeen koulupäivää ennen ja jälkeen olevan toiminnan jatko on epävarmaa.

Lukiot ja ammattikoulut

Myös lukiot ja ammatillisten oppilaitosten tilat on suljettu. Ruokailua ei järjestetä. Opiskelu jatkuu kotona ja opetusta järjestetään digitaalisilla alustoilla tai muilla tavoin.

Ylioppilaskirjoitukset kuitenkin järjestetään.

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut

Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen tilat on suljettu. Opintoja tehdään kotona. Työpaikalla oppimista ja työharjoittelua voi jatkaa, jos työympäristö on opiskelijalle turvallinen.

Kansanopistot

Erilaiset kansanopistot ja muu sivistystyö ja taiteen perusopetus on niinikään suljettu ja kurssit keskeytetty. Osaa kursseista saatetaan jatkaa jollakin tapaa etänä.

Pikkulapset

Päivähoito

Päiväkodit ovat avoinna kaikille lapsille, jotka päivähoitoa tarvitsevat. Kuitenkin hallitus suosittelee, että jos lapset on mahdollista hoitaa kotona, heidät otettaisiin pois tarhasta.

Tarkemmin perusteluista viedä lapsi hoitoon voit lukea täältä.

Perhekerhot ja muu toiminta

Ainakin Helsingissä leikkipuistojen ohjattu toiminta ja perhekerhot on keskeytetty. Leikkipuistoon perheet saavat mennä, vaikka siellä ei ohjattua toimintaa enää olisikaan.

Vanhukset

Yli 70-vuotiaiden tulee elää kuten he olisivat karanteenissa. Ulkona saa käydä kävelyllä, mutta ruokakauppaan tai apteekkiin ei saisi mennä. YLi 70-vuotiaan luona ei myöskään saisi käydä kyläilemässä.

Terveydenhuolto

Pääkaupunkiseudulla osa Huslabin toimipisteistä on jo suljettu. Lisää toimipisteitä suljetaan porrastetusti eri päivinä.

Jos tarve vaatii, lääkkeiden myyntiä voidaan rajoittaa. Tämän mahdollistama pykälä on jo saatettu voimaan.

Keskiviikkoaamuna metrossa oli työmatkalaisia lähes normaalisti. Kuva Puotilan metroasemalta klo 6.10.

Liikkuminen

Kotimaassa

VR on perunut jo osan junavuoroistaan. Helsinki–Pietari-junat kulkevat tänään keskiviikkona viimeistä päivää.

Myös pääkaupunkiseudun lähiliikenteen junavuoroja on harvennettu. Samoin Helsingissä raitiovaunujen ja metron vuoroja on harvennettu.

Bussikuskilta ei enää voi ostaa lippua, vaan se on ostettava muualta. HSL:n kausilippuja ei enää muunneta arvolipuiksi.

Ulkomaille

Rajaliikennettä aletaan rajoittaa vasta huomisesta torstaista alkaen. Sen jälkeenkin rajan yli pääsee pakollinen työmatkaliikenne.

Lentokieltoja ei ole annettu. Lentoyhtiöt päättävät lennoista itse. Huomattava määrä lentoja on kuitenkin jo peruttu ja jatkuvasti perutaan lisää. Helsinki-Vantaan lentoasemalla osa yrityksistä on jo sulkenut.

Ulkomaille matkustamista ei voida sitovasti ihmisiltä kieltää. Ulkoministeriö kuitenkin suosittelee, etteivät suomalaiset matkustaisi ulkomaille. Ministeriö kehottaa suomalaisia palaamaan matkoiltaan Suomeen pikimmiten.

Muu elämä, vapaa-aika

Yli kymmenen hengen julkiset kokoontumiset on kielletty. Tämä ei koske yhdistysten kokouksia eikä kuntien valtuustoja, hallituksia eikä lautakuntia.

Myöskään yksityisiä kokoontumisia ei ole kielletty. Esimerkiksi ravintolat ja elokuvateatterit ovat auki.

Kirjastot ovat tänään menneet kiinni. Ainakin pääkaupunkiseudulla laina-aikoja on pidennetty automaattisesti.

Julkiset uimahallit on suljettu, mutta myös moni yksityinen uimahalli on laittanut ovensa kiinni.

Osa kuntosaleista on kiinni, mutta yksityisiä saleja on myös auki. Lue täältä, uskaltaako salille mennä.

Raitiovaunussa ei ollut juuri matkustajia Hakaniemen kohdalla keskiviikkoaamuna.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat