Kuntaliitto vaatii hallitusta ja viranomaisia määrittämään koulutuksen järjestämisen vastuut tarkemmin: Kuka vastaa esimerkiksi tapaturmista? - Politiikka | HS.fi

Kuntaliitto vaatii hallitusta ja viranomaisia määrittämään koulutuksen järjestämisen vastuut tarkemmin: Kuka vastaa esimerkiksi tapaturmista?

Kuntaliiton mukaan myös aamu- ja iltapäivätoiminnasta pitäisi nyt selkeästi linjata, että kunnat voivat näissä poikkeusoloissa luopua sen järjestämisestä.

Koulusta koronaviruksen vuoksi kotiin jäänyt lapsi opiskelee kotona Helsingissä 17. maaliskuuta 2020.

18.3.2020 20:17

Kuntaliitto ja muut koulutuksen järjestäjät peräävät hallitukselta ja viranomaisilta selkeämpiä linjauksia siitä, miten niiden vastuut ja velvollisuudet määritellään poikkeusoloissa.

”Opetuksen järjestäjän velvollisuudet ja vastuut eivät ole riittävän selkeät tilanteessa, jossa koulut on tartuntatautilain nojalla suljettu, ja asetusehdotuksen mukaan lähiopetuksen järjestämisvelvollisuutta rajoitetaan”, Suomen kuntaliitto arvioi.

Osa koulutuksen järjestäjistä ryhtyi tekemään omia ratkaisujaan esimerkiksi etäopetukseen siirtymisestä ja ruokailusta jo ennen kuin valtioneuvosto alkoi laatia asetusta, jolla varhaiskasvatuksen ja opetuksen järjestämisvastuuta väliaikaisesti rajoitetaan.

Hallitus on myös pitänyt tiedotustilaisuuksia, joista viimeksi keskiviikkoisessa opetusministeri Li Andersson (vas) esitteli uusia rajoituksia mutta tähdensi samalla, että kouluopetus Suomessa jatkuu niistä huolimatta.

Johtaja Terhi Päivärinta Kuntaliitosta pitää asetuksen sanamuotoja kuntien vastuista ja velvollisuuksista esimerkiksi perusopetuksessa niin epätarkkoina, että ne jättävät paljon tulkinnanvaraa.

”Asetuksessa puhutaan esimerkiksi oppilashuollon järjestämisestä mahdollisuuksien mukaan”, Päivärinta sanoo.

Erityisen huolestunut Päivärinta on siitä, kuuluuko opetuksen järjestäjälle eli kunnalle yhä vastuu esimerkiksi oppilaiden turvallisuudesta, kun he ovat kotona saamassa etäopetusta.

”Jos sattuu tapaturma, kenen on vastuu?” Päivärinta kysyy.

Asetusluonnoksen alkuperäinen ohjeistus ruokailun järjestämisestä myös kotona oleville korosti ”mahdollisuuksin mukaan” -periaatetta, vaikka pääsääntöisesti ruokailu ”kuuluu” vain kriittisillä aloilla työtä tekevien vanhempien lapsille esimerkiksi 1.–3. luokilla ja erityisopetuksessa.

Kuntaliitto rajaisi ateriatkin koskemaan vain niitä oppilaita, joille lähiopetustakin tulee järjestää. Opetusministeri Andersson totesi keskiviikkona, ettei kunnilla ei ole velvollisuutta järjestää ruokailua kotona opiskeleville.

Toisaalta Andersson sanoi, että ruokailua voisi järjestää tarvepohjaisesti eli vain niille lapsille, joille sillä on suurin tarve. Käytännössä se tarkoittaa lapsia, jotka eivät kotona välttämättä saa lämmintä ateriaa.

Perusopetuslaissa säädetään myös aamu- ja iltapäivätoiminnasta, jota kuntien ei tosin ole lain mukaan pakko järjestää, mutta käytännössä ne sitä järjestävät.

Kuntaliiton mukaan aamu- ja iltapäivätoiminnastakin pitäisi nyt selkeästi linjata, että kunnat voivat näissä poikkeusoloissa luopua sen järjestämisestä.

Ongelma Päivärinnan mukaan on myös itse etäopetus, jota peruskoulussa ei tähän mennessä ole juuri harrastettu. Perusopetuslaki rajaa etäopetuksen käyttämistä, eikä kaikilla kunnilla ole tarvittavia laitteita tai osaamista.

”Tilanteet ovat eri kunnissa hyvin erilaisia, eikä siinä pelkästään riitä se, että Opetushallitus tuottaa materiaalia”, Päivärinta sanoo.

Yksityisiä koulutuksen järjestäjiä edustava Sivistystyönantajien liitto Sivista muistuttaa, että erityisen vaikeassa tilanteessa ovat nyt vapaan sivistystyön opistot sekä taiteen perusopetuksen oppilaitokset, joiden toiminta käytännössä pysähtyi seinään.

Osa oppilaitoksista arvioi, että jopa puolet vuoden tuotoista voi jäädä saamatta.

”Monet jäsenemme toimivat ilman valtionosuusrahoitusta tai saavat vain osittain rahoituksensa sitä kautta. Moni koulutus tapahtuu markkinalähtöisesti. Osa koulutuksesta voidaan järjestää etäopetuksena, mutta erityisesti yritysten, yksityisasiakkaiden sekä työvoimatahojen perumat koulutukset ovat jo nyt aiheuttaneet markkinahäiriön”, sanoo johtaja Laura Rissanen Sivistasta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat